Megölték Haiti elnökét

Posted by

The New York Times jelentése

>Haiti elnökét meggyilkolták, az ország miniszterelnöke “ostromállapotot” hirdetett. Jovenel Moïse elnököt a főváros, Port-au-Prince kertvárosában lévő magánrezidenciája elleni támadás során ölték meg. Feleségét is lelőtték. Az asszony állapotáról egyelőre nincs információ.

Claude Joseph ideiglenes miniszterelnök jelentette be, hogy Jovenel Moïse haiti elnököt szerdán a kora reggeli órákban a főváros, Port-au-Prince külvárosában lévő magánlakásában elkövetett merényletben meggyilkolták. A merénylet politikai űrt teremtet, amely az országot hónapok óta sújtó zavargások elmélyülésével fenyeget. Miközben a külföldi kormányok igyekeztek felmérni a helyzetet, haitiak milliói szorongva kuporognak a rádiók és televíziók körül, és próbálják megérteni, mit hozhatnak az elkövetkező napok.

“Ismeretlen személyek egy csoportja, akik közül néhányan spanyolul beszéltek, megtámadta a köztársasági elnök magánrezidenciáját, és halálosan megsebesítette az államfőt” – mondta a miniszterelnök, de kevés konkrét információ áll rendelkezésre arról, hogy ki követhette el a merényletet.

Mr.Joseph közölte, hogy hogy jelenleg ő irányítja az országot. Ugyanakkor nem világos, hogy képes-e erre.A tervek szerint a héten új miniszterelnök váltotta volna Josephet, és az ország legfelsőbb bíróságának elnöke, aki szintén segíthetett volna rendet teremteni, júniusban meghalt Covid-19-ben. A nap során Joseph  televíziós beszédben szólt a nemzethez. Bejelentette, hogy ő és minisztertársai “ostromállapotot” hirdettek.

Katonai járművek elzárták a Port-au-Prince-i Pèlerin elővárosba vezető kétsávos főutat, ahol Jovenel Moïse lakott /Joseph Odelyn/Associated Press

Az első lövések hajnali 1 óra után dördültek el. Néhány szemtanú szerint fél órán keresztül robbanások visszhangoztak a Jovenel Moïse elnöknek és Haiti leggazdagabb polgárainak otthont adó, hegyvidéki, árnyas környék utcáin. Néhány környékbeli lakos azt hitte, hogy az országot sújtó kettős rémület egyikéről van szó: a bandák közötti erőszakról vagy egy újabb földrengésről. Hajnalban azonban, amikor az emberek a rádiók körül csoportosultak és a televíziós jelentéseket hallgatták, lassan felröppent a hír, hogy az elnök meghalt. Ahogy a reggel telt, a WhatsAppon keringő videók baljós jelenetet festettek – terepjárók formációja érkezett az utcára, és katonai alakzatban fegyveres férfiak ömlöttek ki. Az egyik kreol és angol nyelven jelentette be egy hangszórón keresztül: “Ez védelmi. erők művelete”.

A bankok és üzletek bezártak, az egyetemi tantermek üresek, a ti machannok – piaci nők -, akik általában az utak szélén árulják portékáikat, feltűnően hiányoztak. Sorok alakultak ki egyes raktáraknál, ahol az emberek vizet vételeztek – amelyet a szegényebb területeken általában konténerenként vásárolnak. Egyes középosztálybeli városrészekben az emberek a járdán kuporogtak, és az ország jövőjével kapcsolatos félelmeiket osztották meg egymással.

“Nem tudom, mi fog most történni – minden lehetséges” – mondta egy férfi, miközben a szomszédokkal beszélgetett. Jenny Joseph, egy egyetemi hallgató Carrefour külvárosából azt mondta, hogy az országnak résen kell lennie. “A dolgok most kemények és csúnyák” – mondta. “A következő néhány napban őrült dolgok lesznek Haitin”. A Pèlerinbe, az elnök lakhelyéül szolgáló külvárosba vezető kétsávos főutat zöld színű, álcázott színű teherautók torlaszolták el.

Az elnök jól szervezett védelemben részesült. Rendszeresen több mint egy tucat páncélozott autóból és rendőrségi járőrkocsival álló konvojjal utazott. Sokan csodálkoznak, hogyan lehetséges, hogy merénylők behatoltak az otthonába. Moïse  tanácsadói a The New York Timesnak elmondták, hogy az ország szerda kora reggel lezárta a repülőteret és számos más határátlépő pontot, mivel megpróbálják levadászni az elnök ellen merényletet elkövető támadók csapatát.

Címkép: A meggyilkolt elnök és felesége