Korrupció van, pénz nincs?

Posted by

(portfolio) Az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyre Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból kért – írja diplomáciai forrásaira hivatkozva a Politico. A határidő július 12. lenne, a brüsszeli testület azonban elégedetlen azokkal a korrupcióellenes erőfeszítésekkel, amelyekre a magyar kormány készül a támogatásért benyújtott helyreállítási tervének a tanúsága szerint.

A pénz folyósításának a feltétele az, hogy egy-egy EU-tagország reformok bevezetésével teljesítse a neki megfogalmazott ajánlásokat, és állítson fel egy ellenőrző mechanizmust is, amely kizárja az összeférhetetlenséget, a csalást és a kettős támogatást is. Magyarországtól azt kérték, hogy határozottabb ügyészségi fellépéssel, a bírói függetlenség erősítésével és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés biztosításával növelje a korrupcióellenes erőfeszítéseit. A Politicónak nyilatkozó brüsszeli források szerint a magyar terv két kritériumot nem teljesít.

Az Orbán-kormány még májusban nyújtotta be a helyreállítási tervét. Bár Magyarországnak átszámítva 5900 milliárd forint járna, ebből a kormány csak a 45 százalékára, körülbelül 2500 milliárd forintra tartott igényt. Ezt a 2500 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatásként kapnánk, a fennmaradó része viszont hitel, a budapesti  döntés hátterében pedig eleve az állhatott, hogy a kormány nem akar vitázni az Európai Bizottsággal a pénz elköltésének módjáról.