Cyrus Engerer védi az uniós jogot

Posted by

A hír, ahogy Máltán közölték:

Cyrus Engerer munkáspárti európai parlamenti képviselő fogja vezetni annak az állásfoglalásnak kidolgozását, amely valószínűleg felszólítja majd az Európai Uniót, hogy indítson hivatalos jogi eljárást Magyarország ellen az uniós jog megsértése miatt. Engerer, aki a szociáldemokraták európai parlamenti frakciójának tagja, az Európai Parlament többi képviselőcsoportját képviselő európai parlamenti képviselők vezetésével fogja kidolgozni a közös állásfoglalást.  Magyarországot több EU-tagállam is támadta az LMBTIQ-közösségekkel szembeni diszkriminatív hozzáállása miatt, legutóbb például akkor, amikor megtiltotta a nemi sokszínűség és a szexuális irányultság tanítását a diákoknak.  Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a múlt hónapban tartott uniós tanácsi csúcstalálkozón – a Financial Times beszámolója szerint a hagyományos protokolltól eltérő, szokatlan módon – nyíltan kigúnyolták az uniós vezetőtársak a törvény miatt.

Robert Abela miniszterelnök a héten a parlamentben elmondta, hogy a vita indulatos, „érzelmekkel teli és időnként konfrontatív” volt. Málta büszke progresszív reformjaira, amelyek jelentős számú ember jogait és életét javították. Ragaszkodott ahhoz, hogy a nemi megkülönböztetés elfogadhatatlan, ugyanakkor párbeszédre szólított fel minden érintettet.

A magyar törvény körüli vita Európa-szerte a címlapokra került, amikor a labdarúgást irányító UEFA elutasította azt a kérést, hogy a jogszabály elleni tiltakozásul szivárványszínekben világítsák meg a müncheni Allianz Stadiont. „Az Európai Unióban nincs helye a gyűlölet politikájának. El kell ítélni és meg kell büntetni azt, hogy Orbán Viktor egy orosz mintájú homofób törvényt vezetett be az Európai Unió saját jogszabályi keretébe. Minden embert meg kell védeni” – mondta Engerer a kinevezését követően.

Mint mondta, az állásfoglalás felszólítja majd az EU-t, hogy „hivatalosan is tegye meg a leghatározottabb lépéseket a magyar kormánnyal szemben”. „Az LMBTIQ jogok emberi jogok, Magyarországon, Máltán, az EU-ban és az egész világon” – zárta Engerer. Engerer már korábban is kiállt Orbánnal szemben, legutóbb idén márciusban, amikor egy Lengyelországra és Magyarországra utaló tweetben „a kormányokban ülő homofóbokra” utalt – ez a tweet Stephen Fry brit író és színész dicséretét váltotta ki.

Times of Malta