Varga Judit éteri gyengédséggel adózik Soros képességeinek

Posted by

Gábor György
>Már megint Varga Judit mondta ki a lényeget! Azt követően, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezete Orbán Viktort fölvette a „sajtószabadság ellenségeinek” listájára, a sajtó- és véleményszabadság harcosainak oly parádés társaságába, mint például Aljakszandr Lukasenko, Ali Hámenei, Bassár el-Aszad, Daniel Ortega, Ilham Aliyev, Kim Dzsongun, Mohammed bin Salman, Recep Tayyip Erdoğan, Rodrigo Duterte vagy Vlagyimir Putyin, Varga Judit azonnal értelmezte a történteket, s rámutatott a lényegre: „a Soros ex machina ismét belendült”.

Ezzel a mondatával valójában nem imádott főnökét, Orbán Viktort védte meg, hanem éteri gyengédséggel és törékeny szeméremmel adózott Soros Györgynek, s Soros György földöntúli, olümposzi képességeinek. Ugyanis a fogalom (deus ex machina, görögül: ἀπὸ μηχανῆς θεός) azt a dramaturgiai elemet jelenti, amikor az emberi ésszel, képességgel és tudással már megoldhatatlannak látszó szituációt vagy cselekményhelyzetet valamely váratlanul megjelenő istenég (akit leggyakrabban egy daruval vagy más szerkezettel emeltek be a színpadra) isteni erejénél és képességénél fogva megoldja, azzal a tanulsággal szolgálva a nézőknek, hogy a kilátástalannak tűnő emberi-földi bonyodalmakat egyedül az olümposziak képesek kezelni, s azokra harmonikus, valamennyi fél számára elfogadható megoldást találni. Épp, amint ez megesik például Euripidész Oresztész c. drámájának legvégén, amikor fentről, a felhők közül érkező (ex machina) Apollón békét teremt, megszünteti a viszályt, s akihez aztán a Kar a darab legvégén méltán fordul e szavakkal: „Ó, te hatalmas szent Győzelem, te az életemet kísérd, sose szűnj koszorúzni!”
Ha Varga Judit azt szerette volna mondani, hogy Soros újfent „lebukott”, mert még a Riporterek Határok Nélkül szervezetét is, mint mindent a kozmikus mindenségben, ő mozgat, ő irányít, ő felügyel és ő pénzel, akkor mindenféle nagyzolás helyett elég lett volna annyit mondania, hogy újfent kibújt a (Soros nevű) szög a zsákból. Ha viszont sima szájával kecsegtetni akarta Soros Györgyöt, akkor ezt – mi tagadás – rendkívül artisztikusan tette, s ezzel a bűbájos gesztusával akár célt is érhet.
Igaz, a boldog beteljesüléshez feltehetően deus ex machinára lesz majd szükség.