Orbán és Áder bemehet a színfalak mögé

Posted by

A Városi Kurír összeállítása

>A katolikus egyház feje, az argentin Jorge Bergoglio – hivatalos nevén: Ferenc pápa – vasárnap, az Angelus (Úrangyala) áldáson jelentette be, hogy szeptember 12-én Magyarországra és Szlovákiába is látogat. A magyar kormánymédia – az állami hírügynökség interpretációja nyomán – ezt úgy közölte, hogy “hivatalossá vált” a pápa budapesti vizitje. Noha egyáltalán nem ez történt – írta a b1hvgblog.hu.

Az már márciusban, 4 hónappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy Ferenc Magyarországra látogat- Ezt ő maga jelentette be az Irakba tartó repülőgép fedélzetén a vele utazó újságíróknak. Ezúttal az vált hivatalossá, hogy 1 napig sem marad Budapesten és azonnal tovább megy Pozsonyba, ahol 3 napot tölt.

Emlékeznek? Egy hónapja kezdődött a mizéria a pápa-látogatás körül. Miközben a szervezők gőzerővel készülnek Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatására az  Eucharisztikus Kongresszus szentmiséjén,  komoly diplomáciai feszültséget okoz a színfalak mögött, hogy a Szentatya – tervei szerint – kihagyja a találkozót miniszterelnökkel és az államfővel– értesült vatikáni és magyar egyházi forrásokból a tekintélyes amerikai katolikus lap, a National Catholic Register – írta meg a Blikk.Sejtések szerint Ferenc pápa döntésének háttérben világnézeti ellentétek húzódnak.

A Vatikánban „nyílt titok”, hogy a Szentatya nem ért egyet a magyar kormány – több magyar püspök által is támogatott – bevándorlási politikájával, a katolikus egyház feje ugyanis jóval megengedőbb ebben a kérdésben. A lap idézte Ferenc pápa „Fratelli tutti…” (Mindannyian testvérek…”) kezdetű enciklikáját is, amiben a populista kormányok rövidlátó, szélsőséges, neheztelő és agresszív nacionalizmusát” bírálta.

.Ferenc pápa tudatában van annak is, hogy a közelgő magyarországi választások miatt látogatását pártpolitikai célokra is igyekezhetnek felhasználni. A magyar kormány a hírek szerint a Szentatya emiatti óvatosságát azzal próbálja enyhíteni, hogy az ellenzéki vezetőkkel való találkozásra is lehetőséget kíván biztosítani. A katolikus lap szerint korábban nem fordult még olyan elő, hogy a pápa egy ország fővárosába látogatva ne találkozott volna az állami vezetőkkel.

Igaz, mint írják, az sem mindennapos, hogy az egyházfő ellátogat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra: ilyen utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő. Őszentsége nem kíváncsi sem Orbánra, sem Áderre – nem lesz pápa-miniszterelnök csúcstalálkozó Budapesten! Miközben a szervezők gőzerővel készülnek Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatására, komoly diplomáciai feszültséget okoz a színfalak mögött, hogy a Szentatya – tervei szerint – kihagyja az államfőnél és miniszterelnöknél teendő udvariassági látogatást – értesült vatikáni és magyar egyházi forrásokból a tekintélyes amerikai katolikus lap, a National Catholic Register.

Egyre forrtak az indulatok Ferenc pápa és a magyar vezetők találkozója kapcsán. Ennek megfelelően nem voltunk híján az egymásnak ellentmondó híreknek, közleményeknek, kinyilatkoztatásoknak. Napokig attól zengett a sajtó, hogy Őszentsége 3 órás magyarországi tartózkodása alatt elzárkózik a magyar politikai élet vezetőivel, köztük a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel történő találkozástól. Június 9-én egy ennek ellentmondó közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). Mi pedig csak álltunk és kapkodtuk a fejünket. Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), amelyben azt írták, hogy szeptemberben Ferenc pápa találkozik Orbán Viktorral és Áder Jánossal. a szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel.

Hozzátették: sajnálatosnak tartják, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el a médiában. Szerintük ugyanis nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya kizárta volna azt, hogy bárkivel is találkozzon. A fenti közlemény igyekezett sejtelmesen fogalmazni és a lehetőségét felvetni a találkozónak, tehát egyelőre az volt biztos, hogy bármi megeshet.

A magát kereszténynek vagy kereszténydemokratának látó Fidesz-rezsim régóta próbálja Magyarországra csábítani a pápát. Római egyházfő 1996 óta, 25 éve nem járt Magyarországon.Az Orbán-kormány részéről ilyen, pápacsalogatási céllal szponzorálta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is, amelynek a záró, statio orbis miséjének celebrálására meghívták a pápát. Ferenc nehezen tudott nemet mondani az invitációra, azonban hosszasan hezitált, elfogadja-e a megívást, és ezzel legitimálja az Orbán-rezsimet.

Mivel jezsuita, különösen érzékeny a diplomáciai finomságokra, úgy döntött, jön is, meg nem is: nem fogadja el az államfői meghívást, csak egy munkalátogatást tesz Budapesten. (Papként egy mise celebrálása munkakörének része.) Erdő Péter és Semjén Zsolt vezetésével meg is indult a római követjárás, hogy Ferencet a döntése megváltoztatására bírják. A kormánysajtó arról cikkezett, hogy még semmi nem biztos, ezek csak sajtóinformációk, még zajlanak az egyeztetések. A fideszes propagandisták azonnal neki is estek. Bencsik András szerint keresztényellenes, Bayer Zsolt meg azt mondta, ha nem hivatalos útra jön, akkor inkább ne is jöjjön egyáltalán.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azzal próbálta elvenni a diplomáciai konfliktus élét, hogy Áder János és Orbán Viktor is találkozhat a pápával még a Hősök terei mise előtt. Az alkalomra ugyanis a Szépművészeti Múzeum lesz a sekrestye, ott ölti majd fel a pápa az ornátust, a liturgikus öltözetet. Gyakorlatilag azt közölték, hogy Orbán és Áder is bemehet a backstage-be, de külön nem találkozik velük az egyházfő. A dolog ugyanakkor nem egyszerűen a találkozóról, hanem a diplomáciai meghívásról szólt. Ezt Ferenc továbbra se fogadja el. Az úrangyalai bejelentés lényege ez volt: