Koronavírus: ezek a leghatékonyabb lépések

Posted by

Új Hét
>Csaknem 120 kutatás elemzése során összegyűjtötték a leghatékonyabb módszereket a koronavírus-járvány és a jövőbeli pandémiák megfékezésére. A koronavírus-járvány ellen számtalan korlátozást és szabályt bevezettek világszerte. Ezen a lépések hatásait vizsgálták meg a kutatók, hogy rájöjjenek, melyik intézkedések a leghatékonyabbak afertőző betegségekterjedésének megfékezésére. Úgy vélik, ezek a sikeres módszerek a jövőbeli járványok ellen is hatékony fegyvernek bizonyulhatnak majd – számolt be róla a Sky News.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A gyakori tesztelés az egyik legfontosabb dolog egy járvány során. Fotó: Getty Images

Ezek a leghatékonyabb lépések

A szakértők az elemzéseik során arra jutottak, hogy az elmúlt másfél évben 9 igazán hatékony módszert mutatott a világ a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. Ezek a következők:

  • határellenőrzés, a beutazás korlátozása, az országba lépőknek kötelező karantén;
  • hatékony tesztelés és nyomon követés, a karanténra kötelezett fertőzöttek rendszeres ellenőrzése;
  • kontaktkutatás okostelefonos alkalmazások és GPS-adatok segítségével;
  • gyakori tesztelés a fertőzés kockázatának fokozottan kitett személyek – például az egészségügyi dolgozók vagy az idősotthonok gondozói és lakói – körében;
  • a tesztelési kapacitások mielőbbi bővítése a már meglévő laboratóriumok bevonásával;
  • valós idejű adatmegosztás az egészségügyi intézmények és a nemzeti szervek között;
  • pszichés, fizikai és anyagi támogatás a járványügyi intézkedések betartásánal elősegítésére;
  • rendszeres sajtótájékoztatók a járványról és a szakmai állásponton változásairól, valamint a téves információk tisztázása érdekében;
  • a felmerülő kihívásokra való gyors reagálás, és ennek megfelelően a karanténkövetelmények változtatása.

A legsikeresebb intézkedések ismertetése most különösen fontos, hiszen a világ számos országa épp megnyitja határait és eltörli az eddig érvényben lévő korlátozásokat. Ezzel párhuzamosan viszont egyre dominánsabbá válik az új típusú koronavírus indiai (delta) variánsa, amely már több országban is elkezdte újra feltornázni a járványügyi számokat.

“Nem szabad újra hibázni”

A brit vészhelyzeti tanácsadó csoport egyik tagja, Stephen Reicher tart attól, hogy Nagy-Britannia ismét beleesik a tavaly nyáron elkövetett hibájába. Akkor ugyanis a túl korai nyitás következtében nem lehetett elég alacsony szintre csökkenteni az új koronavírus-fertőzöttek számát, így pedig őszre kezelhetetlenné vált a járvány. “Ezúttal tanulnunk kell a hibáinkból, hogy idén ősszel a tavalyinál sokkal jobb helyzet állhasson fenn, és ne kelljen ismét szigorú járványügyi intézkedésekhez nyúlnunk” – figyelmeztetett a szakértő.