Az új “nemzeti konzultáció”

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Éva
>Néhány napja jelent meg a legújabb “nemzeti konzultáció” végleges változata, amelyet gyorsan lefordítottam angolra, hogy felvilágosítsam azokat, akik még nem ismerik a magyar nyelvet, amely Orbán Viktor szerint a világ “legegyedibb” nyelve. A fordítás után következzen néhány első benyomásom a dokumentumról.

A kormány a Facebook oldalán közzétette a most induló nemzeti kozultáció kérdéseit. A Hungarian Spectrum magyar változatában a kormany.hu szövegét használjuk.

 

 

Tizennégy kérdést tartalmaz a kormány következő nemzeti konzultációja, amelynek válaszait augusztus 25-ig küldhetik vissza az emberek. A kérdések érintik a minimálbér szintjét, a családtámogatásokat, a migrációt, a hitelmoratóriumot és az adókat is.
    Az első kérdés szerint többen úgy vélik, hogy a járvány után a világ sok tekintetben megváltozott, egy veszélyesebb korszak kezdődött. Magyarországot meg kell erősíteni, hogy meg tudjon felelni az új kihívásoknak. Mások szerint minden újra olyan lesz, mint a járvány előtt, így nincs erre szükség.
    “Vannak, akik azt mondják, Magyarország megerősítését a minimálbér megemelésével kell kezdeni. A minimálbért 200 ezer forintra kell emelni, mert ez is biztosítja, hogy a gazdasági növekedésből ne csak a vállalatok, hanem a magyar emberek is részesüljenek. Mások szerint erre nincs szükség” – folytatódik a kérdések sora.
    Egy újabb kérdés szerint vannak, akik azt mondják, Magyarországot úgy lehet megerősíteni, ha alkotmányos védelmet adunk a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak, hogy válságok alatt egyetlen kormány se vehesse el azokat az emberektől. Mások szerint erre nincs szükség, a válságok árát fizessék meg az emberek.
    “Vannak, akik azt mondják, Magyarország megerősítéséhez fontos lenne, hogy arra törekedjünk, Európában Magyarországon legyenek a legkisebbek a munkát terhelő adók. Mások szerint erre nincs szükség, vissza kell térni a Gyurcsány-korszak politikájához, és emelni kellene a munkát terhelő adókat” – a kormány ennek eldöntésére is kéri az embereket.
    “Vannak, akik azt javasolják, hogy ha sikerül a kormánynak a gazdasági növekedés mértékét 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021. évben befizetett adójukat (az átlagbér adószintjéig), mivel ők viselték a legnagyobb terhet a járvány alatt. Mások szerint erre nincs szükség” – szerepel a konzultációban.
    A kérdések sora úgy folytatódik: “vannak, akik szerint a hitelmoratóriumot 2021 szeptemberétől jövő év júliusáig meg kell hosszabbítani, hogy azok a családok és vállalkozások, melyek rászorulnak, továbbra is felmentést kapjanak a hitel visszafizetése alól. A bankok szerint erre nincs szükség, a hitelmoratóriumot meg kell szüntetni és mindenkinek törlesztenie kell”.
    “Brüsszel a járvány után újra vissza fog élni a hatalmával, eljárásokat indít hazánk ellen, hogy rákényszerítse a magyarokra az akaratát. Vannak, akik azt gondolják, Magyarországnak vállalnia kell a vitákat, és ki kell állnia az emberekért. Mások szerint Magyarországnak engednie kell Brüsszelnek” – tartalmazza a kérdőív.
    “Brüsszel új adókat akar ránk kényszeríteni, hogy a multinacionális vállalatok által okozott környezetszennyezés és a klímaváltozás költségeit magasabb rezsiárakon keresztül a magyar családokkal fizettesse meg” – a kormány erről is megkérdezi az emberek véleményét, ahogy arról is: a “Soros György által finanszírozott szervezetek széles körű nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt. Ez a törvény megtiltja a gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propagandát az óvodákban, az iskolákban és a gyermekek számára elérhető médiában.”
    “Soros György a járvány után újra meg fogja támadni Magyarországot, mert a magyarok ellenzik az illegális migrációt. Vannak, akik szerint ellen kell állni a Soros-szervezetek nyomásgyakorlásának, mások szerint Magyarországnak engednie kell a migrációs vitában” – folytatódik a kérdéssor.
    Egy újabb kérdés arról szól: “sokak szerint a járványok korában óriási veszélyt jelent, ha mindenki szabadon beutazhat Magyarországra. Fenn kell tartani annak a lehetőségét, hogy újabb járványhullámok felbukkanása esetén járványügyi korlátozásokat lehessen előírni, és a járványok által sújtott országokból csak egészségügyi vízummal lehessen belépni Magyarországra. Mások szerint a járvány véget ért, a szabad beutazás lehetőségét minden országból korlátlanul biztosítani kell.”
    “A brüsszeli bürokraták és Soros György szervezetei szerint a járvány utáni években fel kell gyorsítani a bevándorlók behozatalát. A tengeri úton érkező migránsokat pedig kötelezően szét kell osztani az európai országok között. Magyarország kormánya nem támogat semmilyen kötelező szétosztást. A kormány álláspontja szerint a járvány után is csak önkéntes alapon lehet befogadni a migránsokat, és nem lehet kötelező módon szétosztani őket az unió országai között” – tartalmazza a konzultáció, és kitér arra is:: “vannak, akik szerint a járvány utáni két évben járványügyi migránsSTOP-ra van szükség. Teljesen le kell zárni a határokat a migránsok előtt, mert újabb vírusmutációkat hurcolhatnak be Magyarországra. A brüsszeli bürokraták szerint nem szabad visszautasítani a járvány idején érkező migránsok befogadását.”
    A konzultáció úgy zárul: “a járvány idején látható volt, hogy a nemzetközi piacon nagy küzdelem alakult ki a vakcinákért. Vannak, akik szerint a járványok korában meg kell szüntetni ezt a kiszolgáltatottságot, ezért szükség van magyar vakcinagyárra. Mások szerint erre nincs szükség.”

A meglehetősen hosszú, 14 pontból álló kérdőívben az első mondat, ami zavarba ejtett, az volt, hogy “Magyarországot meg kell erősíteni”, ami nyilvánvalóan fontos fogalom a szerzők számára, mert a kifejezés négy kérdésben is szerepel.

Sajnos, ezeknek a kérdéseknek a tartalma nem segít abban, hogy meghatározzuk az “erősítés” tárgyát. Sőt, az olvasás során egyre jobban összezavarodik az ember, mert a szerzők szerint Magyarország akkor lesz erősebb, ha a minimálbér valamivel magasabb lesz, és ha Európában itt lesz a legalacsonyabb a bérek járuléka. Nyilván nem a magyar hadseregre gondoltak a konzultáció szerzői, amelyről Orbán Viktor nem is olyan régen még azt mondta, hogy elrettentő erővé fejlesztik. Ehelyett valószínűleg az államhatalom megerősítésére utal a magyar ige, amely a “megerősíteni” mellett “megszilárdítani, megerősíteni” jelentéssel is fordítható.

Mivel a 14 kérdés egyike sem arra irányult, hogy valódi válaszokat váltson ki, ez az első “kérdés” csupán az Orbán-rezsim azon elhatározásának bejelentése, hogy a jövőbeni esetleges járványok ürügyén megerősíti az államhatalmat. A 2. és 4. kérdés, amely a minimálbér emelésére és a bérjárulékok csökkentésére vonatkozik, burkolt ígéretek arra vonatkozóan, hogy mire számíthatnak az emberek Orbán újraválasztása esetén. Semmi közük az 1. kérdés üzenetéhez, amely a maga csúf valóságában még több szabadságjog elvételét vetíti előre az emberektől.

Ami a 3. kérdést illeti, a hangsúly az “alkotmányos védelem” kifejezésen van, ami azt jelzi, hogy hamarosan ismét módosítani fogják azt az értéktelen “Alaptörvényt”, tíz év alatt tizedszer is. Ezúttal bebetonozzák a “családi pótlék, a bérjárulékok és a nyugdíjak” mértékét, megakadályozva, hogy egy új kormányzat saját programot vezessen be, amikor eljön az ideje. Én azonban nem lennék olyan derűlátó, mint Orbán Viktor az alaptörvény maradandóságát illetően, mert az egyesült ellenzéknek messzemenő tervei vannak arra, hogy amint megnyerik a választást, megszabaduljanak Szájer József alkotmányától.

Egyelőre kihagyom az 5. és a 6. kérdést, és a 7. kérdésre koncentrálok, amely bejelentette, hogy Orbán Viktor folytatni kívánja a “szabadságharcot” az Európai Unió ellen. De Orbán Viktor elszántsága az Európai Unió elleni fellépésre nem olyan erős, mint azt a 7. kérdés sugallja. A kormány például már ígéri, hogy módosítja a civil szervezetek és alapítványok támogatóinak névtelenségéről szóló legutóbbi rendeletet, és nem kizárt, hogy az Orbán-kormány a “pedofíliatörvényt” is megváltoztatja, mert nem annyira az Európai Unió adminisztrációja, mint inkább a 17 tagállam vezetőinek erős ellenállása miatt.

Ami Soros Györgyöt illeti, aki négyszer, a “migránsok” vagy a “migráció” pedig nyolcszor szerepel ebben az új nemzeti konzultációban, nem hiszem, hogy ugyanolyan hatásuk lesz, mint korábban. A közvélemény-kutatásokból tudjuk, hogy kevesen tartják a migrációt valódi veszélynek Magyarországra nézve.

A 9. kérdés talán a legértelmetlenebb az összes kérdés közül. Azt állítja, hogy Soros civil szervezetei támadást indítottak Magyarország ellen a “gyermekvédelmi törvény” miatt, amit úgy magyaráznak, hogy az iskolai szexuális propagandát tiltó törvény. Ezen a ponton a kérdőív arról érdeklődik, hogy mit gondol a válaszadó. Mit kellene gondolnia? Hogy a törvény jó? Vagy hogy Soros úr egy undok ember, aki minden ok nélkül támadta meg Magyarországot? Teljes képtelenség.

A 10. kérdés szerzője bizonyára gondolatolvasó, aki már tudja Soros úr terveit a világjárvány után. Az igaz, hogy a lakosság többsége nem szeretné, ha bevándorlók telepednének le Magyarországon, de mostanra már biztonságban érzik magukat, hiába beszélnek mostanában az állítólagos migrációs nyomásról.

A járvány azonban új lehetőséget ad Orbán Viktornak, hogy megpróbálja felmelegíteni a migránsoktól való régi félelmet. A “nemzeti konzultáció”  #13-as kérdése azt javasolja, hogy legalább két évre zárják le az Európai Unió határait, mert a migránsok új vírusmutációkat hoznak magukkal. Ez hatással lehet a kevésbé iskolázottakra, akik mélyen aggódtak, amikor 2015-ben több százezer migráns érkezett, akik – biztosak voltak benne – mindenféle, Magyarországon addig ismeretlen betegséget hordoztak.

Ami az utolsó kérdést illeti, a vakcinák helyi előállítása jó ötlet. Viszont kínai és orosz vakcinákat gyártani Debrecenben, mert ezt tervezte a magyar kormány néhány hete, semmi értelme. Mint mostanra már tudjuk, ezek a régimódi oltóanyagok nem versenyképesek az új mRNS-típusúakkal szemben.

Rengeteg pénzt költöttek erre a legújabb propagandaeszközre, ami nem hiszem, hogy sokat segítene a Fidesznek a jelenlegi bajokon. Többek között a benzin ára elérte a “történelmi csúcsot”, 441 forintba kerül egy liter (kb. 5,70 dollár egy gallon), az infláció pedig meghaladja az 5%-ot. Még azoknak a magyaroknak is enniük kell, akiket nem igazán érdekel a demokrácia és a személyes szabadság, és sokan kénytelenek autóval közlekedni. A magasabb minimálbér és a bérjárulék-csökkentés, valamint a konzultáción elhangzott egyéb “répák” nem fogják ellensúlyozni ezt az inflációt, sőt, ha megvalósulnak, talán még tovább szítják azt. Számukra, ahogy James Carville mondta: “It’s the economy, stupid”.  (Ez a gazdaság, te hülye).  A gazdaságot pedig nem lehet tizennégy hülye kérdéssel gyógyítani.

 Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.