Egyharmad uncia

Posted by

Soós Károly Attila
>Orbán Viktor, miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot, azt hangsúlyozta: fontos az emberek számára, hogy sok arany van, mert ahhoz, hogy az embereknek legyen pénzük, egyrészt pénzre van szükség, valamint arra, hogy a pénznek legyen értéke. A pénz értékét pedig három dolog garantálja: az arany, a jegybank és a kormány – tette hozzá.

Zavaros idők jönnek, veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség” – fogalmazott a kormányfő, aki köszönetet mondott Matolcsy György jegybankelnöknek, amiért az MNB ezt a tartalékot, fedezetet és biztonságot nyújtja az országnak. (azüzlet.hu)

Mindannyian legyünk boldogok, és érezzük magunkat biztonságban, mert mindegyikünkre esik kb. 1/3 uncia, azaz mintegy egy dekagramm aranytartalék az MNB-ben. Szeretem az uncia szót, mert mindig csak az arany kapcsán használjuk manapság. Régen volt még a Hacsek és Sajóban az Iroskának az unci(j)a is, de már csak kevesen emlékeznek rá. Egyébként úgy tudom, hogy közgazdaságtudományinak képzelt baromságokat a mostanihoz hasonló mennyiségben nem zúdítottak népünkre korábbi édesapáink (Ferenc Jóska, Kossuth, Horthy, Rákosi, Kádár).

Érsek Attila

>1973-ban mintha megszűnt volna ez a rendszer a monetáris politikai gyakorlatban….
Valójában már 1914-ben, de nagyjából igaz: de facto 1971-ben és de jure 1976-ban.
Mikor az aranyárfolyam elszakadt a dollártól:)