Utózönge

Posted by

Fábián András
>Napok óta tele van a Facebook panaszokkal, hogy válogatás és indoklás nélkül tiltják le rövidebb-hosszabb időre a felhasználókat. Állítólag – bár erre semmi bizonyíték egyelőre nincs – a legtöbb „áldozat” azok közül kerül ki, akik még a legnagyobb rosszindulattal sem vádolhatóak kormánypártisággal. Magyarán a rendszer ellenzéke érzi kipécézve magát. Ismét, de lényegében folyamatosan. Büszkén jelenthetem, hogy magam is le lettem tiltva arról, hogy általam érdekesnek ítélt tartalmakat más felhasználókkal megosszak. Nem tudom, hogy valójában mennyi időre és nem tudom, hogy miért, mert éppen nem is jártam az oldalon. Itt lép be az a faktor, hogy mi is lett megtiltva valójában: a közösségi háló zavartalan és szabad használata, vagy a nem kormányközeli tartalmak szélesebb körű megismertetése? A kérdés csupán költői, mert akár ez, akár az, akár mindkettő egyszerre, az eljárás felháborító és szégyenletes.

Másirányú találgatások is napvilágot láttak. Ezekről az Új Népszabadság is ismertetett tegnap egy csokorra valót. Volt, aki a kínai és volt, aki az orosz hackereket sejtette a háttérben. Mások vírusra gyanakodtak. Tegnap délután aztán többen is felvetették, hogy egy központi algoritmus hibájáról lehet szó. Rendszerhiba. Mármint momentán nem ennek a politikai rendszernek a hibája, hanem a Facebook szoftverben lehet valami probléma. Úgynevezett system bug. Sokan panaszkodnak azóta is, hogy még le sem járt az éppen aktuális szilencium, de azt azonnal további 48 órával meghosszabbították. Pedig az említett okok miatt lehetőségük sem lett volna bármiféle „bűnös” cselekedet elkövetésére. Örömmel konstatáltam, hogy jómagam ezúttal egyelőre kimaradtam a szórásból.

Megpróbáltam a Facebook minden lehetséges vállalati internetes felületén utánanézni. Tömeges letiltásokra vonatkozó rendszerhibát hivatalos fórum nem említ. A Facebook Newsroom utolsó bejegyzése július 1-én, vagyis a panaszáradat előtt jelent meg. Azóta semmi. Ettől persze még vastagon lehet valami zavar egy újabb frissítésben. Semmi nem zárható ki.

Az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy a legtöbb érintettben egy pillanatig sem vetődött fel efféle „szoftverhiba”. Az érintettek 99%-a vélte úgy, hogy a magyar politikai hatalom szőrös keze tette be büdös lábát a közösségi háló illatos virágos kertjébe, ahol eleddig a legcsekélyebb zavar sem volt észlelhető. Mármint persze a Megafon fizetett trolljainak bugyuta beszólási kísérleteit nem említve. Abban mindenki megegyezett, hogy az Orbán rendszer rettegéséről, pánikreakciójáról lehet szó. A kampány előszelei fújdogálnak. A duma bojkottjának főpróbája. Ha elérkezik az idő, vezényszóra fogják be mindenkinek a pofáját. Másrészt és éppen ezokból szinte mindenki az „arab tavaszra” asszociált.

Joggal vagy ok nélkül gyanakszunk a kormány szabotázsakciójára? Egyelőre nem tudjuk. Nincs megbízható információnk. Azt viszont pontosan tudjuk, hogy a teljes magyar médiát uralni vágyó Orbán és a gang ma már nagyon is odafigyel a közösségi hálóra. Nem meglepő ez, hiszen az aktív magyar Facebook felhasználók száma 2021-ben havi 6,75 millióra tehető, ami több mint az ország lakosságának 2/3-a. Hosszas kivárás után még a számítástechnikai analfabéta Orbán is szükségét látta, hogy inkább a Facbookon folytatott kommunikációra helyezze a hangsúlyt. A közösségi média (Rádió, tévé, sajtó stb.) látogatottsága ugyanis még éves szinten sem közelíti meg ezt a számot.

Mindannyian emlékszünk, hisz nem volt olyan régen, hogy az azóta rendszer-manökenné előlépett, amazontermészetű Varga Judit miniszter ez év január 16-án kemény szavakkal ostorozta a közösségi háló általa diszkriminatívnak ítélt tiltó rendelkezéseit. (https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/posts/4072313796120879) Ígéretet tett arra, hogy „tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról.” Mivel a Facebook politikájáról volt szó, nyilván első helyen a Facebook-ot tervezte „megrendszabályozni”.

Mindez azután történt, hogy a közösségi elveket sértőnek ítélték, és ezért letiltották az isteni Orbán Viktort, az igen keresztény, de leginkább nagyon buta Hollik Istvánt és természetesen a momentán nagyon szép és ördögi labdatechnikával bíró Varga Juditot is. A szép szavú Hollik ekképpen háborgott (hol másutt, mint) a Facebookon: „️A Facebook korlátozza a jobboldali tartalmak terjedését ️ Mi van a Facebooknál??? Immár másfél napja, többen tapasztaljuk jobboldali, kereszténydemokrata képviselők, miniszterek és államtitkárok, hogy a Facebook radikálisan, kb. 90 %-kal csökkentette oldalaink eléréseit.”

(https://www.facebook.com/hollikistvan/photos/a.778846398980380/1656480181216993/?type=3)

Ismerős a tényállás, barátaim? Mintha magunkat hallanám ma, tegnap, tegnapelőtt, kivéve, hogy mi nem az a sértetti kör vagyunk, amely fentebb zokog, hanem annak épp az ellentettje.

Lássuk be, hogy ilyen előzmények után nem csoda, ha az ember gyanakszik. Ahogy tömegessé váltak a tiltások, azonnal a kormány a TEK, az AVH, a Megafon, és ki tudja még miféle kormányzati szerv került emlegetésre. Orbán és Rogán nevének, és közvetlen családtagjaik erkölcsi hiányosságainak felhánytorgatásával sem fukarkodott a nagyérdemű.

Hogy nem teljesen alaptalanul, azt az is bizonyítja, hogy végülis a kormány elhalasztotta az inkriminált Facebook törvény beterjesztését mondván, hogy „megvárják a brüsszeli szabályozást inkább”. A jelenlegi uniós elképzelés azért tetszik nagyon a kormánynak, mert tagállami hatáskörbe helyezné a letiltásokkal kapcsolatos fellebbezések kezelését. Abban bíznak, hogy Magyarországon a kizárólag a Fidesz által delegált tagokból álló Médiatanács lenne illetékes ebben az ügyben. Ennyit a jogról.

Nekünk meg addig marad az édes kormányzati bosszú. Akit lehet, azt a fizetett cenzorok gyorsan és folyamatosan feljelentik Zuckerbergnél, hadd hulljon a férgese. Intézze el ő a magyar kormány ellenzékét.

De lehet, hogy esetleg mégis rendszerhiba áll a háttérben…