Orbán Viktor az első

Posted by

Alexandra Brzozowski
EURACTIV

>Orbán Viktor magyar miniszterelnök az első uniós vezető, aki felkerült a Riporterek Határok Nélkül (RSF) “a sajtószabadság ellenségeinek” listájára. A hétfőn közzétett listán 37 olyan állam- és kormányfő szerepel, akik az RSF szerint “különösen drasztikus módon testesítik meg a sajtószabadság kíméletlen elnyomását”.
Amióta Orbán Viktor és Fidesz pártja 2010-ben hatalomra került Magyarországon, lépésről lépésre ellenőrzésük alá vonták a médiatájat – fejtette ki az RSF. “A politikai-gazdasági manővereknek és a Fideszhez, a kormánypárthoz közel álló oligarchák médiavállalkozások megvásárlásának köszönhetően a Fidesz ma már az ország médiatájképének 80 százalékát ellenőrzi” – áll a közleményükben.

A közszolgálati műsorszolgáltatókat az állami médiaholdingba, az MTVA-ba központosították, a regionális sajtó 2017 óta teljes egészében Orbán-barát vállalkozók tulajdonában van, és fontos független médiumokat kapcsoltak ki – írta az RSF. A Népszabadsag bezárása és az Origo.hu és az Index.hu hírportálok feletti oligarchák általi irányítás átvétele után a kormány célkeresztjébe került az RTL csatorna, a Népszava című napilap, valamint a HPV, a Magyar Hang, a Magyar Narancs és a 24.hu hetilapok.

Legutóbb a Klubrádió, Magyarország utolsó független közszolgálati rádióadója februárban kénytelen volt teljesen átköltözni az internetre, miután elvesztette bírósági fellebbezését a nemzeti médiatanács engedélyének meghosszabbítását elutasító határozatával szemben, ami a hazai és nemzetközi médiafelügyelők felháborodását váltotta ki.