Mások egy csapatot látnak, mi egy nemzetet

Posted by

Gellért András
>”Mások egy csapatot látnak, mi egy nemzetet. Mert egy nyelvet beszélünk” – mondja Anger Zsolt, aki temetkezési vállalkozónak, halálos nyugalmat árasztó dörzsölt lobbistának, adósságbehajtónak öltöztetve beszél a Sportfogadás reklámjában, a háttérben baljóslatú biodíszletek (nyilván ők is magyarok), majd úgy folytatja, mennyire hasonlóak vagyunk mi, magyarok.

Már itt sántít a szöveg, hiszen én nagyon nem hasonlítok Erzsire, Ágira, Gáborra, akik velem ellentétben nem szoktak levelekre válaszolni, mint ahogy rajtuk kívül biztosan még nagyon sok magyarral nem beszélek egy nyelvet, az okokat helyhiány miatt nem sorolnám, nem rohannék őrjöngve, meztelen felsőtesttel, kezemben frissen csapolt sörrel a lelátón egy befejelt gól miatt, nem üvölteném fröcsögő szájjal, hogy dögöljön meg mindenki aki nem magyar, mint ahogy biztosan nem kapaszkodnék mások nyakába és dűlöngélnék hol jobbra, hol balra.

Ennek a reklámnak egyébként ez a legtalányosabb (idióta) vágóképe, vajon mit csinál az a sok magyar egy lépcsőn, azon kívül, hogy mind felfelé néznek és dűlöngélnek. Vagy nem is lépcső az hanem lövészárok és a parancsra várva, az utolsó, mindent eldöntő, reménytelen nagy rohamra készülnek? Netán szakad kint az eső, és várakozás közben ezzel szórakoztatják magukat ott lent a mélyben? Vagy sokkal nagyobb a baj, mert a sajtó megint elhallgatta, de kitört a Gellért hegyen a tűzhányó és így közösen próbálnak valahogy túlélni? Pompeiben sem sikerült, csak szólok.

Egyébként bevallom, nagyon szeretnék már végre egy nyelvet beszélni, mert elég klátástalan az aluljáróban toporogni és várni, hogy végre kisüssön a Nap. Remélem érti még valaki, mire is gondolok.