Tanács a magyar ellenzéknek

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

>Mivel az ATV nem túl megbízható videóarchívumai az elmúlt hetekben nem működtek, így végül is csak akkor nézem meg a csatorna műsorát, amikor elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy elkapjam őket. Így történt, hogy ma reggel az Egyenes beszédben meghallgattam egy péntek esti beszélgetést a  Magyarországon elfogadott „pedofíliatörvény” lehetséges nemzetközi következményeiről. A vendégek Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója és Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ politikai elemzője volt. A beszélgetés során Nagy megjegyezte, hogy az ellenzék gyakran elszalasztja a lehetőséget az Orbán-kormány jogos kritikájára. Az ellenzék például tüntetést szervezhetne a járványban elhunytak emlékére. A választókat ugyanis ritkán emlékeztetik arra a borzalmas tényre, hogy a kormánypropaganda szerint oly jól kezelt járvány valójában 30 ezer magyar emberéletet követelt, annyit, mint Pápa vagy Hajdúböszörmény teljes lakossága.

Ez a tökéletesen értelmes megjegyzés kegyetlen támadást váltott ki az MTVA M1 Híradó csatornájának honlapján. A „Belföldi hírek” címszó alatt megjelent cikk azt állítja, hogy Nagy nem először hirdetett „halálhadjáratot”. Állítólag Nagy egy másik tévéstúdióban azt mondta, hogy „az ellenzék próbálja ezt a témát a maga javára fordítani, de nem elég ügyesen teszi ezt. Például nem szólítja meg konkrétan a gyászolók tömegeit, akik rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket siratják”. A jelenlévő jobboldali elemzők „gyomorforgatónak” találták a megjegyzést. A Híradó azt is határozottan elítélte, hogy Gyurcsány Ferenc „nemzeti tragédiának” nevezte a 30 ezres halálesetet.

Nagy Attila Tibor érzékeny idegre tapintott. A kormány, amelynek eddig sikerült elhallgatnia, hogy a COVID okozta halálozási arány Magyarországon a második legmagasabb a világon, közvetlenül Peru után, el akarja kerülni, hogy a magas áldozati számokról beszéljünk. A Medián közvélemény-kutatása szerint a lakosság mindössze 36%-ának van akár csak megközelítőleg is fogalma a halálozási számokról. Nyilvánvaló okokból a kormány ezt így is akarja tartani.

A Híradó, ha már itt tartunk, arról is beszámolt, hogy a DK ellenezte a kínai vakcinák beszerzését, mert „nem teszteltek, nem engedélyezték, tartalmuk és működésük ismeretlen”. Nem önmagában az oltás ellen voltak, ahogy a Fidesz politikusai és a kormánymédia állította, hanem a nem tesztelt Sinopharm használata ellen tiltakoztak.

Néhány hónappal ezelőtt a rendkívül drága kínai vakcinák megvásárlása nagyszerű ötletnek tűnt, tekintettel a nyugatról már jóváhagyott vakcinák lassan érkeztek. Május közepén Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta, hogy összesen 6,5 millió adag oltóanyag érkezett Magyarországra, mint tudjuk, igen magas áron. Egy-egy adag – közvetítőn keresztül – 30 euróba (10 550 forintba, azaz 35,59 dollárba) került. Ma ezeknek az adagoknak a 60%-a raktáron van.

Ma a magyar kormány nem tudja, hogy mit kezdjen a fel nem használt Sinopharm-oltások hatalmas készletével, különösen azért, mert a Pfizer-BioNTech és a Moderna által gyártott hatékonyabb vakcinák már bőségesen rendelkezésre állnak Magyarországon. A kormány kénytelen vagy eladni a feleslegessé vált kínai oltóanyagokat, vagy eladományozni azokat. Persze lehetséges, hogy a kormánynak a tudtunk nélkül sikerült eladni a felesleg egy részét, de eddig csak két ajándékozásról hallottam, egyenként 200 ezer adagról Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak ahol nagyon magas a fertőzési arány, és alig érkezett oltóanyag. Ez a nagyvonalú ajándék több mint négymilliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.

Az a közel kétmillió magyar, akiket a Sinopharm és a Szputnyik-V oltással oltottak be, újabb problémával szembesülhet. Egyelőre ugyanis nem kaphatják meg az unió digitális COVID tanúsítványát, amelyet csak azok kaphatnak meg, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat kaptak, vagyis Magyarország esetében a Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson és az Astra Zeneca. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem utazhatnak sehova, de bizonyos országokba való belépéskor ez gondot jelenthet. Emellett kérdéses a Sinopharm hatékonysága a 60 év felettiek számára. A Videoton 3500 alkalmazottjának tesztelése során kiderült, hogy a 60 év felettiek 30%-ánál nem alakultak ki antitestek.

 

.

 

 

Közben Magyarország már nem a leginkább beoltott tagállam, mert az oltások száma lelassult, és a kínai vakcinák iránti nagy roham, amely eredetileg Orbán Viktor egyik nagy ötleténeknak tűnt, hosszú távon pénzügyi és adminisztratív rémálomnak bizonyult.

Végül ne feledkezzünk meg a Szlovákiának szánt, keményen kiharcolt Szputnyik-V vakcinákról sem. Igor Matovič miniszterelnök annyira szerette volna megszerezni a Szputnyik-V-t, hogy jó barátját, Orbán Viktort hívta segítségül. Szijjártó Péter külügyminiszter viszont az orosz külügyminisztériumban lévő barátainál kopogtatott, és Szlovákia megkapta az orosz vakcinát. Az illetéktelen vásárlásnak nagy ára volt Matovič számára, aki kénytelen volt lemondani miniszterelnöki tisztségéről. Eredetileg Szlovákia 2 millió adag oltóanyag behozatalára kötött szerződést, amelyből május végéig 200 ezer adag érkezett meg. Június közepén azonban Ivan Korčok külügyminiszter bejelentette, hogy az első 200 ezer adagnyi szállítmány után az ország nem vásárol több oltóanyagot, mert „az érdeklődés az orosz gyógyszerrel történő oltások iránt nem volt olyan jelentős, mint várták”.

Szlovákiának 160 000 fel nem használt Szputnyik-V dózis maradt a nyakán. A szlovák kormány kezdetben jelezte, hogy esetleg Bosznia-Hercegovinának, Észak-Macedóniának, Albániának és Montenegrónak adományozná ezeket. A Politico azt írta, hogy „Szlovákia Szputnyik-kiárusítása a legújabb csorba az oltás nemzetközi megítélésén”. A vakcina több szabályozási akadályba ütközött, és kétséges, hogy valaha is megkapja-e az EMA minősítését. A legfrissebb információ szerint Szlovákia szerencséjére a felesleges 160 ezer adagot vissza tudták adni Oroszországnak.

A történet tanulsága az, hogy Magyarország és Szlovákia, e két kelet-közép-európai ország számára pénzügyi, politikai és adminisztratív bukás volt, amikor ellenezte az EU által jóváhagyott vakcinák közös beszerzését.

És ha megengedik, egy tanácsot szeretnék adni a magyar ellenzéknek. Amellett, hogy rámutatnak arra, hogy milyen árat fizetett az ország 30.000 emberéletben azért, hogy a kormány elhanyagolta az ország egészségügyi rendszerét, és milyen kaotikus módon látták el a COVID áldozatait, beszéljenek a kormány felelőtlenségéről is, amikor a nem engedélyezett kínai és orosz vakcinák mellett döntött. És ezt minden adandó alkalommal hangoztatniuk kell.

Blog posts by Eva S. Balogh also appear in Hungarian at https://ujnepszabadsag.com/

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Pápai Gábor