Krisztinával Felcsúton

Posted by

Rab László
>Élesbe kapcsolt a Fideszútálati Hangulatométer, ráerősített erre a Fidelitas, melynek célja, hogy lekaszálják majd letérkövezzék a Mininek és főként apukájának kedvezve a Hortobágyot.

Gaznak gondolták a gyógynövényekkel dúsult méhlegelőt, baloldali ármánynak, ezért az alsó és felső Rémszarvassy Semjén Zsolt által patronált Fidelitas – ökológiai s rovartani ismeretek híján – nekiment motoros fűkaszával. Mely jelképes szerszám, a Mini tíz éve alkalmazza, mindent lekaszál maga előtt, aminek egy pici értelme van. Semmi Ne Legyen (SNL), amúgy is ez a Fidesz programja, nincs szükség szivárványra sem eső után, azt is le kell ladérozni az égről. Csak csíkkólalátás legyen, az kell a nemzetnek, üveglapról százdollárossal összeterelni a fehér port, s felszívni az orrba, ebben Habony kartársnak ibizai gyakorlata van, s Borkai kartárs is tudhat róla egyet s mást.

Méhek? Ugyan már, ne hülyéskedjünk. A Fidesz totemállata amúgy is a légy. A szemtelen piaci légy, mely összeköp mindent, rászáll az ételre, továbbviszi szőrös lábaival a fertőzéseket, s beszáll a szánkba, mikor alszunk. Mézhez gyűjteni virágport? Ugyan kérem, a mézet Kínából importáljuk, a Mini Kínabarát politikájának ez is része.

Ezért kell lekaszálni minden mézelő helyet, ezt csinálták a fidelitászos ifjak. Oké, hogy párttalpasok, oké, hogy fiatalon elhiszik, hogy amit mondanak nekik az „okosok”, az megkérdőjelezhetetlen, oké, hogy a fárasztó gondolkodás, kétkedés és érvelés helyett a tespedt talpnyalást választják, de, hogy mindezt „közösségi munka” címszóval hirdessék, ez tényleg ciki. Fidelitas-agy, ha eldurran….

Tervbe van véve különben, hogy hamarosan nekiesnek a Hortobágynak is Túl sok ott a puszpáng és a katángkóró, virágzik a sok rohadék kakukkfű, terjed a szagos müge, rogyásig van lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabengevakarék, mindegyikből tíz marék. Nosza szaladjatok, ifjak a Zobiba, vegyetek benzinmotoros fűkaszát, kérjétek a Minnerbummert, szervezzen hozzá békamenetet, pusztítsátok el a rétet, mezőt és völgyeket benyelő természetet, a végén el lehet adni aprópénzért, miként az országot, a kínaiaknak. Minek a magyarnak a természet, legyen neki elég a negyedszázalékos nyugdíj-visszaépítés. Amikor a Fidelitas minden turbolyát lenyisszant a Hortobágyon, lehet üzenni Gántra, hogy a terv nyélbe lett ütve, lehet jönni térkövezni. Különben is nagyon göröngyös az a Hortobágy, merjünk nagyok lenni, szóljunk a kínaiaknak, segítsenek a térkövezésben.

Váradi András juhász

Apropó Gánt. A héten képek kezdtek körözni arról a hatvanpusztai lóistállóról, amelyet Orbán Győző cége bír, s barokk könyvtárszobává alakítják át József főherceg uradalmának egyik épületét. Mely a Minipapa és Lawrence kezelése alatt áll (hogy Orbánt ki kezeli Bakuban vagy Pekingben, s mivel olajozzák a kapcsolatokat, csak évtizedek elmúltával tudják meg az utódaink). Hatvanpusztán először 2011 húsvétján jártam, Váradi András mesélt róla a felcsúti Kis Büdösben, a juhász ott élt, s 2014-ben ott is halt meg, miközben az önkormányzati választásra készült, de az éjszakában, egy köpésre a hatvanpusztai uradalom bejáratától elgázolták, s meghalt.

Akkor húsvétkor Ferenczi Krisztinát vittem éppen Felcsútra, szét akart nézni, eljött hozzám az ütött-kopott csotrogányával Budakeszire, s gyorsan kiderült, ezzel ugyan el nem jutunk Felcsútra, így lett belőlem fuvaros. Jött a korosodva is gyönyörűséges Krisztina az istenverte paksamétájával, melyben Orbánék viselt dolgai voltak hektárokban, kivágott erdőkkel.

A csalás és szemétség papírjait hordta magával állandóan, tiszteltem a bulldogtermészetéért, de azt súgtam neki a temetésén, hol egy magyarbanda húzta keservesen a nótáját, látod, látod, Krisztina, mit mondtam neked akkor ’11 húsvéthétfőn, menj haza békével, hagyd a rablóbandát, nem lesz pénzed, erőd arra, hogy egy tisztességes választ kicsikarj belőlük a kérdéseiddel, szarnak ezek a cikkeidre, össze se rezzennek.

Mészárost és Orbánt fölösleges hajkurászni, addig lopnak, míg csak levegőt lehet venni, gyönyörű szép színésznő voltál, írd a verseidet, mindent megtettél, amit meg tudtál tenni, de nincs annyi üzemanyag hónap elején a kocsidban, hogy el tudj menni Felcsútra kérdezősködni. Muszáj ezt csinálni, mondta Ferenczi Krisztina az én hasonlóképp ütött-kopott autómba átülve, s robogtunk az álmok birodalmába. Akkor még nem volt kisvasút, a bicskei bányató (helyben a romantikus fiatalok által csak Szopató volt a neve) még nem volt Lawrence kezében, épült a stadion környéke, az akadémia Makovecz-tervezte épülete már állt.

Húsvéthétfő volt, mondom, a betontraverzek árnyékában keringőztünk, Krisztina szimatra volt állítva, mindent tudni akart a nyomorult maffiáról. Már meghalt infarktusban az akadémiaalapító építési vállalkozó, aki bekerült az MLSZ felső vezetésébe is, de aztán elkövette azt a hibát, hogy nemet mert mondani Orbánnak, a Fejér megyei bajnokságban játszó falusi csapata egykori pocakos és erőszakos csatárának, ezért kiesett a pixisből, az addigi önkormányzati kőszállító kapacitását azonnal és végérvényesen blokkolták (ebbe halt bele), s a virágzó cég az infarktusa után azonnal Mészáros kezébe került, hogy Simicska virágzása idején vasútépítési bulikból gazdagodjon. Meghalt az öreg hentes is, kinek halála éjszakáján érkezett a vásárlási ajánlat az özvegy telefonjára, a kis butik Alcsútdobozon van ma is, a hatvanpusztai malomból  viszik a kiflihez a lisztet, Mészáros sertéstelepéről kínálják benne a töpörtyűt.

Váradi András a különben Mészáros fia által kifogástalanul művelt kukoricatábla mellett halt meg, lakni pedig a hatvanpusztai majorságtól kábé ötven méterre lakott. Mindent tudott az itteni műveletekről, Krisztinának és nekem is ő mesélt. Lehet, hogy ez lett a végzete.

A régi felcsúti emlék felidézését egy jelenettel zárom. Keringőztünk a stadion környékén, s találkoztunk (Húsvéthétfőn) egy szomorú szemű, koromfekete pólóban s kopott fekete farmernadrágban lévő asszonnyal. A stadion szomszédságában lévő nádtetős házának udvarán lévő kukát cibálta át az akadémia kukatárolójába. Jó napot kívántunk, s Krisztinával egy kicsit meg is sajnáltuk, szegénynek nincs arra pénze, hogy a saját kukája után fizessen, szomorú jövedelmi viszonyok lehetnek Felcsúton.

De milyen rendes az akadémia, megengedi neki, hogy áthúzhassa oda a szemetet, így nem kell érte külön díjat fizetni. Fáradt volt az asszony, Krisztina furcsán bámulta a kócos nőt, mintha valamikor valahol már látta volna. De nem ismerte föl Lévai Anikót talpig feketében.

Krisztina halála után ültem különben Mészáros irodájában, lenn, a földön egy szibériai feketemedve gereznája volt kiterítve, óriás fogait meresztette rám, Lawrence kicsit elgyöngült, beengedte a koszos népszabadságos újságírót a portájára (Krisztinának egyszer videónyilatkozatot adott, mert emberarcú karriert képzelt magának). Cikket írtam arról, hogy egy cirka százmilliós bevételi tételt eltévesztett a vagyonbevallásában. Szokatlanul szívélyes volt, és meg voltam róla győződve, hogy sok mindent tud, ért a mahinációkhoz és a dörgölődzéshez, de hogy számolni nem tudott, az hétszentség. Na jó, ez már akkor sem volt neki feladata, ott voltak a Mini számtanzsenijei mellette, mindent kiszámoltak helyette.

Most különben, hogy felmerült Jennifer Lopez szerepeltetése a Lawrence-lagzin (az internet népe eljátszott a névvel, ez is lop, írta sok-sok sükebóka), felidéztem magamban egy harminc évvel ezelőtti jelenetet. Mészáros egy húszéves Wartburggal járt, s egy pénteki napon a munkásai levonultak a felcsúti gázbeszerelésről, szétdobálták a csöveket mérgükben a portákon, mert a vállalkozó nem fizette ki őket rendesen, a helybéli lakosság, mely az első Orbán-kormány idején lebetonozott kocsibejárókat kapott ajándékba a falucska focista patrónusától, kétségbe volt esve, hogy akkor most hogy lesz a csövezés befejezése. Régen volt, de azért nagyjából igaz volt. Ki gondolta akkor, hogy Jennifer Lopez lesz a történet vége?

Mit szólsz te ehhez odaátról, kedves Krisztina?

Utóirat: Az Eriksen nélküli dánok nulla ponttal álltak, mikor nekünk már volt egy, s a dán tévében nem kezdtek hülye reklámokat adni arról, hogy ’sokan egy csapatot gondolnak, pedig hát itt egy nemzet írja a történelmet’. A hatalmasra nőtt nemzetet szimbolizáló magyarok már rég itthon vannak, a dánok viszont bejutottak a négybe. Mit tudnak a dánok? – kérdezheti a nemzet nagyságától elaléló fidesz-szavazó Manci néni, akinél a Fidelitas már letérkövezte a paprikaágyást. – Focizni, Mancikám, azt tudnak – mondhatja rá Lonci bácsi.

Ferenczi Krisztina 1950-ben született Budapesten, 2015-ben hunyt el. A Szüret 2006-ban, az Orbán-vagyonok nyomában alcímű Narancsbőr 2014-ben jelent meg. E könyvekből lehet megtudni a legjobban, hogy miből lett a cserebogár. Váradi András, a juhász 2015. október 11-én éjjel, az önkormányzati választások előtti éjszakán halt meg. Esélyes volt arra, hogy nyerjen Felcsúton.