Orbán Viktor emlékműve épül József főherceg birtokán?

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva

Az évek során munkálkodó, sok-sok kitartó, oknyomozó újságírónak köszönhetően lassanként feltárulnak a Hatvanpuszta és az Orbán család közötti kapcsolat titkai. A közelmúltban a legalaposabb detektívmunkát Oroszi Babbett és Gergely Márton, a HVG újságírói végezték. Két alapos  cikkükből, amelyek június 24-én és július 1-jén jelentek meg, sok mindent megtudtunk egy Alcsútdobozon található ingatlanról, amely nincs messze attól a helytől, ahol Orbán Viktor felnőtt.

Hatvanpuszta egy mintagazdaság volt, amelyet I. Ferenc császár öccse, József osztrák főherceg tervezett, aki 20 évesen Magyarország palatinusa (nádora) lett. A Magyarországon töltött több mint ötven év alatt József és családja beilleszkedett. Azt írták róla, hogy “Habsburgnak született, de magyarként halt meg”. Halálakor, 1847-ben Kossuth Lajos, aki nem éppen barátja volt a dinasztiának, ezt írta: “És Ő, az öreg Nádor, míg testben a sír felé süllyedt, lélekben és érzésben a fiatal nemzet mellett fiatalodott. Életének alkonyán a nemzet újjászületésére sütött a nap”.

Engem József főherceg sok tekintetben Albert hercegre emlékeztet, aki külföldiként, hivatalos cím nélkül dolgozott Viktória királynő megbízásából, és bölcs és haladó embernek bizonyult, aki jobb irányba befolyásolta fogadott országát. József intellektuálisan kíváncsi ember volt, akit sok minden érdekelt a tudomány, az irodalom és általában a kultúra területén. Szerette a természetet, és részt vett a nagy városi park , aVárosliget kialakításában. Támogatta több olyan fontos magyar intézmény létrehozását, mint például a Nemzeti Múzeum, a Tudományos Akadémia és a Vakok Iskolája.

Az 1820-as években József vásárolt egy nagy földterületet, ahol kúriát építetett családja számára, a környéket pedig fákkalültette tele.  Ez ma “Alcsúti Arborétumként” működik. A kúriát 1944-1945-ben megrongálták és kirabolták. Ma már csak a főhomlokzat látható. A kúriától némi távolságra volt József főherceg mintagazdasága. A “puszta” mint főnév megműveletlen, homokos talajú földet jelent, de jelenthet egy nagy birtok közepén lévő mezőgazdasági telepet is, gazdasági épületekkel, istállókkal, cselédlakásokkal. Hatvanpuszta, amely hivatalosan Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja tulajdonában van, a szó utóbbi értelmében vett “puszta”.

Hatvanpuszta 13 hektáros birtok, öt különálló épülettel és egy víztoronnyal. A Csákvári Állami Gazdasághoz tartozott, amíg 2006-ban meg nem vásárolta az Orbán Győző által alapított CZG Ingatlanvállalat. Közvetlenül a vásárlás után a cég Mészáros Lőrincnek adta bérbe tíz évre 155 millió forintért, aminek révén az idősebb Orbán visszafizette a beruházáshoz felvett hitelét. Elég furcsa konstrukció, mondhatnám. Némi felújítás és átépítés azonnal elkezdődött, de nagyszabású építkezés csak 2018-ban kezdődött.

Ahhoz, hogy felmérjük Orbán Viktor birtokának méreteit, meg kell nézni néhány légifotót, amelyek Hatvanpusztáról készültek abban az időben, amikor még lehetett drónokat használni. Később az Orbán-kormány véget vetett ennek a “veszélyes gyakorlatnak”, és decemberben a parlament törvényt fogadott el, amely korlátozta a drónok használatát lakott területek felett.
Az öt épület közül kettő új építmény, amelyek a régi pajtákat váltják fel, és mindegyik körülbelül 2000 négyzetméter alapterületű. Ezenkívül van két nagy épület, egyenként 560 négyzetméteres (6 028 ft2)  a vezetőség tagjai és a mezőgazdasági munkások számára. A két ház között az új tulajdonos mélygarázst építtetett, a lakrészekbe vezető lifttel. A két egykori pajta alatt nagy földalatti területek vannak, valószínűleg akkorák, mint maguk az épületek. A beruházás a HVG korábbi becslése szerint minimum hatmilliárd forintba (több mint 20 millió dollárba) került.

A második HVG-cikkből a vállalkozás erőteljes voltát még jobban megismerhetjük. Az egykori cselédlakásokban egy nagy átriumos könyvtárat építenek. A HVG, mint ahogy gyakorlatilag mindenki más, köztük én is, Orbán Viktort tartja a birtok igazi tulajdonosának. Csak nagyon ritkán van alkalma meglátogatni a helyszínt, de gyakran előfordul, hogy a szeszélyes miniszterelnöknek nem tetszik az elvégzett munka. Úgy tűnik, a költségek nem jelentenek akadályt, ezért utasítja a céget, hogy a már elkészült épületrészek nagy részeit építsék át. Ezért mostanra a beruházás akár 10 milliárd forintba kerülhetett, de biztos vagyok benne, hogy még mindig alulbecsülik a projekt összköltségét.

 

A könyvtár

 

 

…és belülről

Most pedig hadd merészeljek egy hipotézist a projekt pénzügyi részleteiről felvetni . Úgy számolom, hogy Orbán Győző 155 millió forintot fizetett az ingatlanért, amit Orbán Viktortól kapott vissza Mészáros Lőrinc révén, aki tíz évig “bérelte” az ingatlant minden ok nélkül. Idősebb Orbán azonnal visszafizette a vásárláshoz felvett hitelt. Eddig világosnak tűnik számomra. Már csak a 10 milliárd forint forrását kell megmagyarázni. Feltételezni kell, hogy – legalábbis papíron – a projektre szánt pénz idősebb Orbántól származik, aki azt állítja, hogy a birtokot jövedelmező vállalkozásának nyereségéből építik. De a finanszírozás mögött valószínűleg valamilyen apa és fia közötti megállapodás áll, amely arról szól, hogy az idősebb Orbán mekkora összeget ad ki erre a nagyon drága projektre. Elvégre az idősebb Orbán gazdagsága nagyrészt, ha nem is teljes egészében kormányzati megrendelésekből származik.

A második kérdés az, hogy mire szolgál ez a hatalmas komplexum. Kétlem, hogy Orbán Viktor és felesége egy minifarmot terveznének Hatvanpusztán. Inkább azt gyanítom, hogy ez egyfajta emlékmű lesz Magyarország és Európa nagy vezetőjének. Egy Orbán Viktor Központ lesz, ahol konferenciákat tartanak majd, ahol tanulmányozzák és propagálják munkásságát és hatását. (És jó eséllyel még hivatalából való távozása előtt Orbán Viktor létrehoz egy kormányzati alapítványt, amelyik megveszi az ingatlant Orbán papától, méghozzá jó drágán.) A hatalmas garázs, az őrház, az öt épületben lévő nagy terek mind azt jelzik, hogy szegény József főherceg egykori birtokát úgy alakították át, hogy emléket  állítsanak egy olyan ember nagyságának, aki most úgy  kapaszkodik a hatalomba, mitha az élete függne ettől.

S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: A HVG írásának címe