Július 4: A csillagos-sávos lobogó, amely már nem egyesít senkit

Posted by
Peter Treiber Jr., egy farmer elmondta, hogy meglepte, hogy egy vásárló konzervatívnak tartotta a burgonyás teherautójára festett zászló miatt./Johnny Milano a The New York Times-

Sarah Maslin Nir

SSOUTHOLD, N.Y. – Festett amerikai zászló dísziti ifjabb Peter Treiber krumplis teherautójának oldalát, amely a megyei 48-as úton parkol. Helyi nevezetesség, és nem tesz mást, csak felhívja a figyelmet családi farmjára. Egészen addig, amíg  nem próbálja eladni a terményeit. Egy helyi zöldséges piacon, ahol a krumpli mellett olyan dolgokat árul, mint a vad bergamott,  méz és napraforgó, nehezen tudott üzletet kötni. Aztán – mint mondja –  a beszélgetés során kiderült, hogy a vásárló liberális. “Azt mondta nekem: ‘Ó, pfuj. Tudja, nem voltam biztos magában, azt hittem, hogy maga valami zászlólengető, vagy mi a fene” – emlékezett vissza a 32 éves Treiber a nő szavára. -A krumplis kocsi miatt tartott attól, hogy kapcsolatba lépjen velem.”
Szünetet tartott: “Kicsit szomorú volt ez számomra. A kettéosztott országot mutatja, hogy egy zászló ennyit jelenthet. ‘Át kell gondolnom, hogy hagyjam-e a helyén?”.

Tizenhárom csík, porszemnyi csillagok, az amerikai zászlónak végtelen sok jelentése volt az elmúlt 244 évben, mióta az országnak ez lett a lobogója. Az Az Iwo Jimánál felemelt zászló a győzelem szimbóluma volt. A lángra lobbantott zászló a vietnami háború elleni tiltakozások perzselő képévé vált. Az ikertornyok köré szalagozva a szeptember 11-i emléktáblákon a kényes demokráciát fenyegető veszélyekre emlékeztet.

Mindkét párt politikusai régóta igyekeznek a zászlóba burkolózni. De valami talán változik: Ma már egyre inkább úgy tekintenek arra, aki a zászlót egy kisteherautó hátuljáról festi vagy a kerti gyep fölött lobogtatja , hogy ez  utal egy személy politikai hovatartozására.

Donald J. Trump korábbi elnök támogatói olyan lelkesen ölelték magukhoz a zászlót – a gyűléseken, a konzervatív médiában és még a január 6-i, a Capitolium elleni támadás során is -, hogy sok liberális, mint például Treiber úr, aggódik, hogy a baloldal szinte teljesen átengedte a nemzeti jelképet a jobboldalnak. Ami egykor egyesítő szimbólum volt – végül is minden államnak van rajta egy csillaga -, ma már egyesek számára elidegenítő, és a csíkok törésvonalakat képeznek azok között, akik térdre ereszkednek, miközben a “The Star-Spangled Banner” szól, és azok között, akik számára a hűségnyilatkozat megtagadása sértés.

Július 4. ünnepe, a hazafias lobogók és az áfonyával és eperrel díszített, sütemények egy újabb szakadékká mélyülnek egy olyan országban, amely már nem is tűnik annyira oszthatatlannak, egy olyan zászló alatt, amely azzal fenyeget, hogy szétszakad.

Címkép: Maryneily Rodriguez és Anthony Dipolito amerikai zászlók erdejében sétálnak Greenportban. Johnny Milano képe a The New York Times számára

The New York Times