Jött a medve, a srác előkapta apja fegyverét

Posted by

Krónika

>Marcel Vancu, Gyergyótölgyes polgármestere szerint puskát ragadó fia mentette meg a medve karmai közé került apja életét. A medve szombaton reggel támadt a Hargita megyei településen. Az elmúlt kevesebb mint két hét leforgása alatt Hargita megyében ez volt a harmadik, a Székelyföldön pedig az ötödik eset, amikor emberre támad a medve.

Az elöljáró elmondta, hogía medvetámadás a 65 éves férfi lakóháza közelében történt. „Vadászcsalád lévén, az áldozat fia előkapott egy puskát, és két lövést leadott, hogy kimenekítse apját a medve karmai közül” – fogalmazott Marcel Vancu. A hírek szerint a férfi gombászni ment lakóháza közelébe, majd amikor rátámadt a medve, kiáltozni kezdett, és családtagjai meghallották.
A polgármester hozzátette, ez már a második eset, amikor Gyergyótölgyesen emberre támad a medve, az állattartó gazdák pedig heti 2-3 alkalommal tesznek medvekár-bejelentést a polgármesteri hivatalban. „Ha a hatóságok nem lépnek sürgősen közbe, veszélybe kerülnek az emberéletek. A veszélyes medvéket azonnal ki kell lőni” – szögezte le Vancu, megjegyezve, „normális körülmények között” a nagyvad nem támad emberre. A medve által megtámadott férfi eszméleténél van, az arcán, jobb kezén és a bal lábán szenvedett sérüléseket, a helyszínre kiszállt mentőegységek sürgősségi ellátásban részesítették. Ugyanakkor Marosvásárhelyről kértek mentőhelikoptert, hogy a Maros megyei sürgősségi kórházba szállítsák.

Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője szerint a sérült súlyos állapotban volt, erősen vérzett. Legutóbb, június 27-én Sepsiszentgyörgy közelében egy kocogó férfit sebesített meg súlyosan a nagyvad, június 21-én szintén Kovászna megyében, Zágonban támadt egy férfira a nagyragadozó, az áldozat a falutól néhány kilométerre a bekerített gazdaságában tevékenykedett, amikor rátámadt egy kétbocsos anyamedve. A tarkóján elszenvedett sérülések miatt műtéti beavatkozásra volt szüksége. Egy nappal azelőtt a Hargita-hegység lábánál fekvő Kápolnásfaluban, két nappal korábban a Hargita és Maros megye határán fekvő Hidegkúton sebesített meg súlyosan egy-egy férfit a nagyvad, mindkét Hargita megyei áldozatot a csíkszeredai megyei kórházban műtötték meg.

Utcára „űzte” az embereket a tarthatatlan medvehelyzet (összefoglaló) Székelyföld számos városában és Bukarestben is utcai tüntetést szerveztek kedden a medvetámadásokat megelégelő, javaikat, állataikat és életüket féltő gazdák, valamint az állapotokat ugyancsak tarthatatlannak tartó politikusok, vadgazdálkodási szakemberek. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Krónikának június végén adott interjúban bejelentette: olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. A tárcavezető elmondta: amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni.

A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár. A miniszter azt is közölte, hogy az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

https://kronikaonline.ro/