Hadházy Ákos: A magyar Legfelsőbb Bíróságot most 3 de facto bűnöző vezeti

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar nyelvű változata
>Balogh S. Éva
>Mint mindig, a Hungarian Spectrum örömmel fogadja a demokratikus hangokat Magyarországról. . Ma Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő cikkét közöljük. Hadházy eredetileg a Fidesz szekszárdi önkormányzati képviselője volt, de kilépett a pártból, miután 2013-ban hatalmas helyi korrupciós botrányt fedezett fel. Ezt követően a zöldpárti LMP alelnöke lett. A 2018-as országos választások után az LMP politikájának rosszallása miatt kilépett a pártból, amelyet – nem kevés megfigyelő szerint – a Fideszhez közel álló személyek irányítottak. Amióta részt vesz az országos politikában, Hadházy és munkatársai figyelemre méltó munkát végeznek az ország rendszerszintű korrupciójának feltárásában.

♦ ♦ ♦

Hadházy Ákos
>A Magyar Spectrum már korábban is közölt néhány információt a Legfelsőbb Bíróság (Kúria) új elnökéről, Zs. Varga Andrásról. Itt néhány mondatban összefoglaljuk a történetet (további részletek a Magyar Helsinki Bizottság honlapján olvashatók, amely nemrég beszámolt arról is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter milyen botrányos választ adott a témában az ENSZ különmegbízottjának). Az Országgyűlés annak ellenére választotta meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének, hogy jelölését tíz szavazattal egy ellenében elutasították. Az Országgyűlés új törvényt fogadott el, hogy a Kúria elnökévé választhassák, mert képzettsége nem felelt meg az addig hatályos törvény néhány alapvető kritériumának. Ráadásul egy másik törvényt is elfogadtak, amely sokkal több hatalmat adott neki, mint amennyivel elődei rendelkeztek. Ami nem került annyira nyilvánosságra, az a 2010 és 2013 közötti főügyészhelyettesi szerepe. Miután 2010-ben a fideszes parlamenti többség által megválasztott Polt Péter lett a legfőbb ügyész, drasztikusan visszaesett a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások száma. Nyilvánvaló, hogy politikai korrupciót elsősorban a hatalmon lévők követhetnek el. Így nem meglepő, hogy a médiában számos hír jelent meg arról, hogy a legfőbb ügyész és helyettese eltussolta a Fideszben vagy a Fidesz-közeli személyek által elkövetett bűncselekményeket, azaz cinkossá váltak ezekben.

 

 

A Kúria épülete

A közelmúltban új alelnök került a Kúriába, Patyi András személyében. Néhány főbb jellemvonásáról már tájékoztatta olvasóit a Magyar Spectrum. Kinevezésével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel (lásd például a Magyar Helsinki Bizottság honlapján található cikket). Ezek az aggályok azonban alig  érintették azt a tényt, hogy Patyihoz súlyos korrupciós ügyek kötődnek. Részletesen dokumentáltam a Közszolgálati Egyetemen (NKE) történt tudatos visszaéléseket és a közpénzek törvénytelen felhasználását abban az időben, amikor Patyi volt a rektora. Az NKE által az egyetem fejlesztésére kapott több milliárd forintnyi uniós pénzt bűnös módon a Fidesz tagjaihoz és barátaihoz csatornázták. Ezt jeleztem az Európai Bizottságnak, amely kivizsgálta az ügyet. Nehezen jutottam hozzá a vizsgálat eredményéről szóló jelentéshez, de végül megkaptam a magyar kormánytól. Bár a dokumentum legfontosabb részeit eltitkolták, a hozzáférhető részek kellőképpen megerősítették aggodalmaimat.

Szintén a közelmúltban egy másik személyt, Hajas Barnabást nevezték ki a Kúria élére, noha neki semmilyen bírói tapasztalata nincs. Hajas 2014-ben vált ismertté a szélesebb nyilvánosság előtt, amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnöke volt. Kiderült, hogy Hajas számítógépéről származnak azok a dokumentumok, amelyek Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát támadták, mivel nem felelt meg a Fidesz elvárásainak. Lemondásra kényszerítették, de hivatalos vizsgálatot nem idítottak, pedig a hatalommal való visszaélés bűncselekménynek minősül.

Bár Orbán Viktornak nincs gátlása, hogy bárkit eltüntessen, aki a legkisebb veszélyt is jelentheti a hatalmára (lásd például Simicska Lajos és Ángyán József professzor esetét), sokkal kisebb erőfeszítéssel képes megfojtani olyan embereket, akik bármikor könnyen zsarolhatóak. Nem csoda, hogy Orbán olyan embereket ültetett a Kúria élére, akiknek már maguknak is börtönben kellene ülniük.

Miután Zs. Varga András lett a Kúria elnöke, több “szokatlan” bírósági ítélet született. Itt csak kettőt említek meg közülük. A népszerű gazdasági hírportál, a hvg.hu ügyében a Kúria olyan ítéletet hozott, amely súlyosan korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, sőt ellentmond a Legfelsőbb Bíróság korábbi ítéleteinek.

A Kúria jóváhagyta a Médiatanács (amely kizárólag a Fidesz által dominált Országgyűlés által választott Fidesz-rajongókból áll) döntését, amely gyakorlatilag megtiltotta a Klubrádió független rádiójának, hogy továbbra is használja a rádiófrekvenciáját, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a következőket állítva: “A Bizottság úgy véli, hogy a Magyar Médiatanácsnak a Klubrádió jogainak megújítását megtagadó döntései aránytalanok és átláthatatlanok voltak, és így sértették az uniós jogot”.

A legaggasztóbb azonban az, hogy a Kúria jelentősen befolyásolhatja a 2022-es parlamenti választások eredményét, mivel a Kúria lesz az, amelyik eldönti, hogy történt-e választási csalás vagy sem.