Nyomás otthon, nyomás külföldön

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva

>Az évnek ebben az időszakában általában a szokásosnál egy kicsit csendesebbé válik a világ. Az emberek a hosszú hétvégékken kívül néhány hetet a tengerparton töltenek valahol itthon vagy külföldön. A politikusok többé-kevésbé eltűnnek az életünkből.

Az idei év azonban más, legalábbis ami a magyar politikát illeti. Az Orbán-kormány, nem egészen világos okokból, úgy döntött, hogy a pedofília és a homoszexualitás közötti különbséget elhomályosítja s ezzel felkavarja a darázsfészket. Ami ezután következett, az némileg váratlan volt. Több mint tíz év viszonylagos passzivitás után az Európai Unió hirtelen felháborodott, pedig Orbán Viktor néhány korábbi antidemokratikus lépése sokkal feltűnőbb volt, mint a “pedofíliatörvény”. Orbán nem hátrál meg, és még közel sem vagyunk a legújabb csata végéhez.
Eközben Magyarországon egyre növekszik a félelem attól, hogy Orbán Viktor, aki azért, hogy  korlátlan hatalma legyen otthon, nem habozna kezdeményezni Magyarország kilépését az Európai Unióból. Néhány évvel ezelőtt az elemzők még elképzelhetetlennek tartottak egy ilyen lépést, hiszen az ország viszonylagos gazdasági jólétét szinte kizárólag a bőkezű uniós támogatásoknak köszönheti. Mostanra azonban egyre többen tartanak attól, hogy egy ilyen lépés, bármennyire is logikátlannak tűnik, nem kizárt. Ez a félelem késztette az ellenzéki erők vezetéséért versengő hat politikust arra, hogy levelet írjanak az Európai Unió vezetőinek:

Orbán Viktor az Európai Tanács múlt heti ülésén világossá tette: egyértelmű szándéka kivezetni Magyarországot az Európai Unióból. Mi, az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei tisztában vagyunk vele, hogy Magyarországnak csak uniós tagállamként van jövője. Ezért fordultunk levélben az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is! Levelünk célja kifejezésre juttatni erős, egységes elhatározásunkat, hogy Magyarországot megtartsuk az európai nemzetek családjában. Magyarország uniós tagsága a magyarok elsöprő többségének támogatását élvezi. Orbán Viktornak semmilyen mandátuma nincs arra, hogy felelőtlen politikájával éket verjen országunk és az Európai Unió közé. Amikor pedig értelmetlen javaslatokat tesz közös európai intézményeink lebontására vagy megbénítására, azt semmiképpen sem teheti a népünk nevében!

Sok elemző úgy véli, hogy Orbán Viktor most elszigeteltebb az Európai Unión belül, mint valaha. Ráadásul otthon is komoly problémái vannak.

Az orosz és kínai vakcinák beszerzése kezdetben Orbán Viktor egyik szerencsés húzásának tűnt. Magyarország korán elkezdhette az oltásokat, és hamarosan az ország az oltottak számát tekintve az EU-tagállamok élére állt. Egy ideig minden jól ment, de aztán a magyar beoltottság miatti lelkesedés csökkent. A vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy a Sinopharm vakcina nagyon alacsony hatékonyságú a 60 év feletti embereknél. Sőt, egyeseknél még két Sinopharm-oltás után sem alakult ki védettség. Azok az emberek, akiknek annak idején azt mondták, hogy vagy Sinopharm vagy semmi, most érthető módon dühösek. Követelik az emlékeztető oltást, de az Orbán-kormány nem hajlandó a követelésre válaszolni. A kormány hallgatása politikai indíttatású. Egy teljesen új oltási eljárásba való beleegyezés, vagy a Sinopharmot kapók számára az emlékeztető oltás engedélyezése az egész kínai vállalkozás kudarcának beismerése lenne. Magyarországon mostanra már bőven van Pfizer vakcina, míg a kínai oltóanyagból 400 ezer pokolian drága adagot küldtek ajándékba Montenegróba és Bosznia-Hercegovinába. Ráadásul mostantól azok, akik akár az orosz, akár a kínai vakcinát kapták, nem jogosultak az EU digitális zöld bizonyítványára, ami ahhoz szükséges, hogy ismét szabadon mozoghassanak a schengeni határokon belül. Mindent egybevetve, a kezdeti sikertörténet az elmúlt hetekben jelentősen megsavanyodott.

Orbán Viktor hazai bírálói feldobódtak, miután Ursula von Leyen bizottsági elnök kivételesen határozott választ fogalmazott meg a pedofíliatörvény diszkriminatív jellegéről, de örömük nem tartott sokáig, mert ahogyan az várható volt, Věra Jourová elnökhelyettes tegnap kifejtette, hogy a jogállamisági feltételrendszer nem a megfelelő eszköz a Magyarországgal szembeni pénzügyi szankciók alkalmazására. Ez a feltétel csak abban az esetben alkalmazható, ha visszaélnek az uniós pénzekkel  bizonyos projektek esetében.

Amikor a magyarok meghallották, hogy a Bizottság “kötelezettségszegési eljárásban” gondolkodik, amelyet a legtöbben haszontalannak tartanak, elvesztették a reményt, hogy ez az ügy talán más lesz, mint a többi. Mégis, körülbelül egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság megtagadta a programtámogatást hat lengyel várostól, amelyek kinyilvánították, hogy nem kérnek az  LMBTI-ideológiából. Az összegek, amelyeket ezek a városok kaphattak volna, csekélyek voltak – 5000 és 25 000 euró között. Mindazonáltal ezolyan precedens, amely hasznos lehet, amikor az emberek megpróbálják megtalálni a magyar kormány szankcionálásának módját a meleg közösség diszkriminációja miatt.

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ma van az első napja annak, hogy Szlovénia hat hónapon át elnököl az “európai szemeszterben”, amely a Bizottság leírása szerint “keretet biztosít az Európai Unió gazdaságpolitikáinak összehangolására”. Janez Janša Szlovéniája fogja eldönteni, hogy a következő hat hónapban milyen témák kerülnek megvitatásra.

Amikor Janša 2020 márciusában harmadszor lett Szlovénia miniszterelnöke, Orbán Viktor új szövetségest nyert, aki hajlandó volt nyilvánosan is támogatni a magyar álláspontot. Most már nemcsak Lengyelország áll mellette, hanem Janša Szlovéniája is. Janša megválasztásával azonban Szlovénia megítélése gyorsan süllyedni kezdett a tagállamok többségében. Az ország például, amely korábban úgy döntött, hogy csatlakozik az EPPO-hoz (Európai Ügyészség), most, Janša alatt csupán húzza az időt, és nem hajlandó megnevezni azt a két ügyészt, akiknek a brüsszeli stábhoz kellene csatlakozniuk.
A szlovén szemeszter első ülése nyugtalanító időket ígért az Európai Unió számára. Janša a Fidesz legprimitívebb kommunistázásához  hasonló módon támadott meg néhány szociáldemokrata EP-képviselőt, azzal vádolva őket, hogy összejátszanak az igazságszolgáltatás tagjaival. A jelenlévők reakciója egyöntetűen negatív volt. A sajtótájékoztatón von der Leyen beszámolója végén azt mondta: “És, hogy egyértelmű legyen, a politikai párbeszéd megköveteli az összes demokratikus politikai párt tiszteletben tartását”. A találkozó után írt Politico cikk hangvételéből úgy tűnik, mintha Orbán Viktor jobban járt volna Janez Janša nélkül, akinek nincs meg az a fajta sármja, amit Orbán Viktor szükség esetén be tud vetni. Ő csak egy mogorva fickó, aki mindenkit képes irritálni a környezetében.

Címkép: von der Leyen és Janša