Megalakult a szövetség “az uniós centralizmus ellen”

Posted by

OTS
>Ma délben 12.00 órakor megalakult egy európai szintű szövetség az uniós centralizmus ellen. A 15 uniós országból az Európai Parlamentben képviselt 16 párt közös nyilatkozatában kiemelik a jelenlegi uniós politikában tapasztalható masszív, nemkívánatos fejleményeket, és olyan célokat tűznek ki, amelyek hangsúlyozzák a nemzeti hatáskörök nagy jelentőségét. Ezt ma jelentette be az FPÖ nevében Herbert Kickl szövetségi pártelnök és klubvezető, aki hangsúlyozta: “Ezzel a fontos lépéssel megalapozzuk az együttműködést az Európai Parlament szintjén, és ezzel soha nem látott befolyást érünk el.
A prominens aláírók között van Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a PIS lengyel kormánypárt vezetője, Matteo Salvini, a Lega olasz vezetője, Marine Le Pen, az RN francia elnöke, Santiago Abascal Conde, a Vox spanyol vezetője és Giorgia Meloni, a Fratelli d’Italia vezetője. Továbbá a JA21 (Hollandia), az EL (Görögország), a PNT-CD (Románia), az LLRA (Litvánia), a VMRO (Bulgária), a Vlaams Belang (Belgium), a DPP (Dánia), az EKRE (Észtország) és a PS (Finnország) vezetői is aláírják. Az FPÖ részéről Herbert Kickl szövetségi pártelnök írja alá a közös nyilatkozatot.
“Az EU-nak mélyreható reformra van szüksége, amely már elindult “Konferencia Európa jövőjéről” címmel. Ebben a folyamatban a hazafiaknak erős hangon kell megszólalniuk, és határozottan meg kell védeniük álláspontjukat. Ahelyett, hogy megvédte volna kontinensünket, annak kulturális örökségét, valamint a tagállamok szabad fejlődését, az EU maga vált számos probléma és bizonytalanság okozójává” – mondta Kickl a közös nyilatkozatra utalva. Hozzátette, hogy az európai pluralitásból fakadó erőt tekintve alapvetően rossz cél a tagállamok nagymértékű megszüntetése, valamint egy európai szuperállam létrehozása. “Új szövetségünkkel masszívan fogunk ez ellen küzdeni, az államok közötti egyenrangú együttműködést szorgalmazzuk, baráti és kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést követelünk – közvetlenebb demokráciával és a tagállamok parlamentjeinek kibővített hatásköreivel” – mondta az FPÖ szövetségi pártelnök.
A nyilatkozatot az Európai Parlamentben képviselt ECR-csoport nyolc pártja és az ID-csoport hét pártja – amelyhez jelenleg az FPÖ (osztrák Szabadságpárt) is tartozik -, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz vezetője írta alá. A közös nyilatkozat képezi az alapját a parlamenti együttműködésnek egy közös parlamenti csoport égisze alatt, amelyben más delegációk és pártok is részt vesznek és részt kell venniük. “Mai szemmel nézve egy ilyen csoport a második legerősebb erő lenne az EU Parlamentjében – azzal a céllal, hogy a közelgő uniós választásokon az első helyre kerüljön. Ez lehetőséget ad Európának arra, hogy megőrizze sokszínűségét, kulturális örökségét, identitását és gazdasági jólétét, valamint hogy a tagállamokat egy jó jövőbe vezesse” – mondta Kickl, aki örömét fejezte ki az európai együttműködés felé tett korszakalkotó lépés miatt.
Az FPÖ szövetségi elnöke köszönetet mondott Harald Vilimskynek, a Szabad Demokrata Párt EU-delegációjának vezetőjének a mai nyilatkozathoz vezető úton tanúsított rendkívüli elkötelezettségéért: “Harald Vilimsky az európai politikában szerzett gazdag tapasztalatával és az összes tagállam hazafias pártjaival való kiváló kapcsolataival az egyik alapvető építésze ennek az új szövetségnek, amelynek jó esélye van arra, hogy az EU visszatérjen eredeti feladataihoz, és megállítsa és korrigálja a nemkívánatos fejleményeket” – mondta Kickl.

Az osztrák APA-OTS (Originaltext-Service) közleménye