Kösz, de nem kérjük

Posted by
Anita Komuves
Reuters
>BUDAPEST (Reuters) – Több vezető európai újság megtagadta, hogy megjelentetéssen egy Orbán Viktor magyar miniszterelnök által aláírt fizetett hirdetést , mondván, hogy nem akarnak teret adni egy olyan politikusnak, akit az emberi jogok és a sajtószabadság megsértésével vádolnak. Az egyoldalas hirdetés szerint Brüsszel “szuperállamot” épít, elítéli az általa “európai birodalomnak” nevezett jelenséget, a nemzeti parlamentek megerősítésére szólít fel, és fellép a szorosabb európai integráció ellen. “Az Európai Parlament zsákutcának bizonyult: csak saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. A nemzeti parlamentek szerepét meg kell erősíteni” – áll a hirdetésben.Erre reagálva Herman Grech, a The Times of Malta főszerkesztője – amely nem közölte a hirdetést – csütörtökön azt írta, hogy Orbán Viktor kormánya gyakorlatilag “hadat üzent a magyarországi szabad sajtónak”. Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy máshol kihasználja ezt”. Az euroszkeptikus Orbán, aki jövő tavasszal szoros választások elé néz, az uniós vezetők múlt heti csúcstalálkozóján került össztűzbe az új magyar LMBT-ellenes törvény miatt. A magyar kormány szerint a törvény célja a gyermekek védelme, de a kritikusok szerint az LMBT közösség tagjait bélyegzi meg.A konfliktus a legutóbbi az Orbán és az unió közötti összecsapások sorában. Ezek között van a menekültekkel való bánásmód, a tudósokra, s bíróságokra és a médiára gyakorolt nyomás.

A De Standaard című belga lap szintén elutasította a hirdetést, és helyette saját egész oldalas hirdetést tett közzé, az LMBT-jogokat szimbolizáló szivárványszínekben, a következő szöveggel: “Kedves Orbán Viktor, a törvények soha nem tehetnek különbséget a szerelem és a szerelem között”.

Karel Verhoeven, a lap főszerkesztője az LMBT-ellenes törvényt “az emberi jogok durva megsértésének” nevezte.

A Dagens Nyheter című svéd lap is követte a példát, és helyette interjút kért Orbántól – írta Peter Wolodarski főszerkesztő a Twitteren.

Két másik belga újság, a La Libre Belgique és a De Morgen szintén megtagadta a hirdetés megjelentetését.

A franciaországi Le Figaro, a spanyolországi ABC, a dániai Jyllands-Posten és a csehországi Mlada fronta Dnes című újságok is kinyomtatták.

A magyar kormány nem válaszolt a Reuters kérdéseire, hogy hány hírügynökséget kerestek meg, és hányan járultak hozzá a hirdetés megjelentetéséhez. “A hirdetéssel világosan és egyszerűen elmondjuk, hogy mit tartunk helyesnek az EU jövőjével kapcsolatban” – mondta a Reutersnek a magyar kormány szóvivője.

Címkép: Pápai Gábor: Sorfal.