Abraham Lincoln, az örökös első

Posted by
Victor Laszlo

Washington

>Annak ellenére, hogy kétszer vád alá helyezték, Donald Trump volt elnök nem a legrosszabb elnök az Egyesült Államok történetében – derült ki a C-SPAN által megkérdezett 142  történész szavazásából, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra. Persze a felmérés szerint Trumpnak nincs sok dicsekedni valója. Lejjebb végzett, mint William Henry Harrison, aki csak 31 napig volt elnök, és John Tyler, az egyetlen volt elnök, akit konföderációs zászlóval borított koporsóban temettek el.
Szóval, ki szerepelt rosszabbul Trumpnál? A történészek szerint Franklin “Vérző Kansas” Pierce, Andrew “Az első vád alá helyezett” Johnson és James “Nem sikerült megállítani a polgárháborút” Buchanan elnök, akik az utolsó három helyen végeztek.
Tisztázzuk, hogy ez egy informális felmérés volt, amelynek válaszadóit a C-SPAN választotta ki, nem pedig egy tudományos felmérés. Ezúttal több történészt kértek fel a felmérés kitöltésére, mint az elmúlt években. A C-SPAN szerint ez azért történt, hogy tükrözze “a faji, nemi, életkori és filozófiai sokféleséget”, de ez megnehezíti a korábbi felmérésekkel való összehasonlítást. A válaszadók mindannyian az kiváló, úgynevezett “elnöki” történészek, akik a nézőpontok széles skáláját fedik le, és kollektív véleményük tanulságos lehhet.
Ugyanakkor még számos új történész részvételével sem változtak a rangsor legelején és a legalján lévő helyezések. 2009 óta az első négy elnök mindig a következő:: 1) Abraham Lincoln 2) George Washington 3) Franklin D. Roosevelt és 4) Theodore Roosevelt. (Washington és Roosevelt a 2000-es felmérésben helyet cserélt.) Az utolsó három helyen mindig Pierce, Johnson és Buchanan állt, ebben a sorrendben.