Balogh S. Éváról és a Hungarian Spectrumról

Posted by

A Hungarian Spectrum naponta megjelenő internetes blog, amely a magyarországi politikai és társadalmi eseményekről tudósít. Balogh Éva történész hozta létre 2007-ben. A Spectrum 2007. június 27. óta jelenik meg, 2013 óta pedig a Washingtoni Kongresszusi Könyvtárban archiválásra kerül. A cikkek magyar, német és angol nyelvű primer forrásokra támaszkodva a történész szemszögéből elemzik az aktuális magyarországi fejleményeket.

Balogh Éva harmadéves egyetemista volt, amikor Magyarországon kitört az 1956-os forradalom. A felkelés leverése után földalatti újságot jelentetett meg. Majd a megtorlástól tartva ennek az évnek decemberében elhagyta Magyarországot és Kanadába ment. Megtanult angolul, befejezte egyetemi tanulmányait.  A Yale-en szerzett PhD fokozatot történelemből, majd nyolc évig tanított az egyetemen közép-európai történelmet.Miután elhagyta az egyetemet,  segített létrehozni a Brevis Press nevű kiadóit. A rendszerváltás után, a vasfüggöny 1989-es leomlása óta először tért vissza Magyarországra. Ekkor, 1993-ban megdöbbenve tapasztalta, hogy egykori honfitársai mennyire csalódtak a kormányban és egymásban. 2007-ben elindította a “Magyar Spektrum” blogot, amely kizárólag a Magyarországgal kapcsolatos aktuális eseményekkel és kérdésekkel foglalkozik. Eddig több mint 2500 cikket írt ezen az internetes vélemény-újságon. A politikától és a történelemtől kezdve a nyelvészeten át a vallásig számtalan témával foglalkozik.A cikkek 99%-át maga írta.  A több mint 2500 előfizető mellett mintegy 3000 olvasó látogatja naponta a Hungarian Spectrumot, így messze a legfontosabb és legbefolyásosabb angol nyelvű blog Magyarországról.
A Hungarian Spectrum emellett fontos fóruma az aktuális témák magasszintű megvitatásának is. Olyan előadókat vonzott, és vonz mint Charles Gati a Johns Hopkinsról, Haraszti Miklós a Columbia Egyetemről, Johanna Laakso, a bécsi egyetemről, Kim Lane Scheppele a Princetonról és a New School 2018-ban elhunyt tudósa Randolph L.Braham.

 

l.