Ki gondolná, hogy egy ilyen álomlakás halálos csapda?

Posted by

Hol tart a vizsgálat Floridában?

James Glanz
New York Times
A floridai épület összeomlásának több lehetséges oka merült fel. Néhány mérnök, aki egy 13 emeletes floridai társasházi torony összeomlását vizsgálja, azt mondja, hogy az összeomlás valahol az épület aljának közelében kezdődött. Az amerikai történelem talán leghalálosabb épületösszeomlásának kivizsgálása még csak most kezdődött, de a szakértők, akik a Miamiban történt katasztrófáról készült videofelvételeket vizsgálták, a társasházi komplexum legalsó részén – valószínűleg a mélygarázsban vagy az alatt – található pontra összpontosítanak, ahol a kezdeti hiba strukturális lavinát indíthatott el.
A “progresszív összeomlásnak” nevezett, fokozatosan terjedő meghibásodásnak számos oka lehetett, beleértve a tervezési hibákat vagy  a komplexum építésének idején –  négy évtizeddel ezelőtt érvényes – építési szabályok által megengedett kevésbé robusztus szerkezetet. Ez agyors összeomlás azonban nem következhetett be az első kritikus hiba nélkül, és a katasztrófa utáni első órákban megkerült  biztonsági kamera szemcsés, rossz minőségű felvételének alapos vizsgálata adta az első utalásokat arra, hogy hol lehetett ez a hiba.
Az összeomlás sorrendje
Az épület déli oldaláról rögzített videófelvételen látszik, hogy az épület fokozatosan omlott össze.

 

 

Az épület közepe dől össze először. A piros nyíllal jelölt oldal kifele dől. Hat másodperccel később a keleti szárny is leomlik.

Míg évente számos híd, felüljáró és épülőfélben lévő épület meghibásodik, egy lakott épület katasztrofális összeomlása – bomba vagy földrengés hiányában – ritka, és a nyomozók nehezen értik, hogyan történhetett ez ilyen kevés előjel mellett. “Olyan, mintha villámcsapás történt volna” – mondta Charles W. Burkett, a floridai Surfside polgármestere, ahol az összeomlás történt. “Egyáltalán nem mindennapi esemény, hogy egy épület összedőljön Amerikában” – mondta. “Valami nagyon-nagyon rossz történt”. A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet, egy szövetségi ügynökség, tudósokat és mérnököket küldött előzetes vizsgálatra, remélve, hogy azonosítani és megőrizni tudnak olyan anyagokat, amelyek segíthetnek az összeomlás megértésében. A tisztviselők elmondták, hogy várhatóan számos helyi, állami és szövetségi ügynökséget is bevonnak a vizsgálatba, bár nem volt világos, hogy melyik ügynökség fogja vezetni az erőfeszítéseket.

A magyarázat keresése nem csak a komplexum közelében lévő testvérépületek, hanem Dél-Florida nagy része számára is sürgős, ahol a sok évtizedes magasépítésű társasházak nyaklánca az Atlanti-óceán szélén áll, és a hurrikánok, a viharhullámok és a tengeri só egyre súlyosbodó áradatának van kitéve. A statikusokat megdöbbentette, hogy egy évtizedek óta álló épület hirtelen összeomlik egy egyébként normális nyári éjszakán. Három évvel a halálos összeomlás előtt azonban egy vizsgálat riasztó bizonyítékokat talált. Jelezték az úszómedence alatti betonlap “jelentős szerkezeti károsodását”, valamint az épület alatti parkolóház oszlopain, gerendáin és falain talált “bőséges” repedéseket.
Bár a biztonsági kamera videójából, amelyet távolról készítettek, és amely a katasztrófának csak egy nézőpontját mutatja be, nem lehet végleges következtetéseket levonni, néhány mérnök, aki a múlt héten átnézte, azt mondta, hogy a videó arra utal, hogy a hiba egy bizonyos ponton kezdődött, az épület aljának közelében – talán az épület alatti parkolóházban vagy az első néhány emeleten.

A videón látható, hogy az építmény egy része először megdőlt, és látszólag függőlegesen, egy hatalmas darabban zuhant le, mintha az épület közepének déli széle alatt, nem messze a medencétől, az oszlopok meghibásodtak volna. Mint egy rémálomszerű lavina, az omlás gyorsan terjedt, és az épület teljes közepét magával rántotta. Másodpercekkel később egy keletre eső nagy rész is ledőlt. Mr. Dusenberry, akinek benyomásai egybevágtak a videót vizsgáló több más statikus mérnök benyomásaival, azt mondta, hogy egy ilyen meghibásodás “az alapozással kapcsolatos dologra utal – esetleg korrózióra vagy más, alacsonyabb szinten bekövetkezett sérülésre”. De azt mondta, nem biztos, hogy a korrózió volt a bűnös, és hozzátette, hogy “semmiképpen sem lehet kizárni egy 40 évig fennmaradt tervezési vagy építési hibát”.

Egy másik nyom arra utal, hogy a probléma az épület alján kezdődött: Közvetlenül az összeomlás előtt az egyik lakó látta, hogy a medence közelében valamiféle lyuk nyílik.

Michael Stratton elmondta, hogy felesége, Cassie Stratton, aki eltűnt, telefonon beszélt vele, és épp a negyedik emeleti lakás ablakán nézett ki, amikor – mint mondta – megjelent odalent egy lyuk. Ezután a beszélgetésük megszakadt. Rick De La Guardia, egy Miamiban élő mérnök, akinek tapasztalata van az épületrészek meghibásodásának törvényszéki vizsgálatában, azt mondta, hogy az alaprajzokon szereplő oszlopok felületes áttekintése és a videófelvételek áttekintése alapján az összeomlás az alapzatnál magasabban is kezdődhetett, valószínűleg a második emeleten.

Címkép: Ki gondolná, hogy egy ilyen álomlakás halálos csapda?