Hogyan torzítsuk el a híreket: Az Orbán-kormányhoz mindig fordulhatsz tanácsért

Posted by

Balogh S. Éva
>Ma arra összpontosítok, hogy az Orbán-kormány és médiája miként torzítja el a  felismerhetetlenségig a híreket, utána pedig hogyan terjed és válik általánosan elfogadottá a torz változat. Talán a legkirívóbb példája ennek a fajta átminősítésnek a 2006. október 23-án Budapesten történt erőszakos események “tudósítása” volt.
Ebben a bejegyzésben két közelmúltbeli példát fogok megvizsgálni. Az első egy ártatlan hír, amely a HVG-ben jelent meg, címe:  “Benedek Tibor Scalinata”  és a Genova tartománybeli Reccóban, egy tengerparti üdülőhelyen játszódik.
Benedek Tibor (1972-2020), akit széles körben minden idők egyik legnagyobb vízilabdázójaként tartanak számon, évekig volt a város Pro Recco vízilabdacsapatának edzője volt. A HVG idézte a magyar vízilabda-válogatott Facebook-kommentárját, amelyben sajnálattal jegyezték meg, hogy edzőjük és barátjuk Olaszországban előbb kapott nyilvános elismerést, mint ahogyan Magyarországon ilyen tiszteletadásban részesült volna.
Mi volt a következő lépés? Egy csúf Facebook-kommentár Menczer Tamástól, Szijjártó Péter barátjától, egykori sportújságírótól, aki az elmúlt három évben a Külügyminisztérium államtitkáraként fontos politikai szereplő lett.
“Sajnálatos, hogy vannak olyanok, akik, az egyébként méltóságteljes megemlékezést is provokációra használják.
Az “objektív és független” sajtó egy része azt emeli ki, hogy “Benedek Tiborról előbb neveztek el közterületet Olaszországban, mint nálunk.”
Vagyis az olaszok ápolják a nagyszerű Bajnok emlékét, mi meg nem.
Ezzel szemben az igazság az, hogy az emléktábla Csiszár Jenő milánói főkonzul ötlete volt, a kezdeményezést a magyar Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztálya támogatta, a tábla Magyarországon készült el, a programot mi szerveztük és finanszíroztuk.
És természetesen az is igaz, hogy – a Benedek Tiborért rajongó – olaszok rögtön a kezdeményezés mellé álltak és mindenben segítettek.
Ez egy olyan esemény volt, ahol a résztvevők a könnyeikkel harcolva emlékeztek meg a csapattársukról, barátjukról, arról az emberről, akit tiszteltek.
Ez egy olyan esemény volt, amelyet Benedek Tibor családja engedélyezett, és részt is vett rajta, legyen nekik köszönet érte. Elkeserítő, hogy egyesek még Benedek Tibor nevét is feszültségkeltésre, provokációra akarják felhasználni.”

Aki veszi a fáradtságot, és követi Menczer Facebook-oldalát, az gyorsan rájön, hogy nem az “objektív és független” sajtó panaszkodott a vízilabdázóról elnevezett emlék hiányára Magyarországon, hanem a magyar válogatott tagjai. Benedekről egyelőre nem neveztek el utcát Magyarországon.

Ez a szóváltás, bármennyire is jelentéktelennek tűnik a felszínen, tankönyvi példája annak, hogyan működik az Orbán-propagandagépezet. Lássuk, mit csináltak a történettel.

Bencsik András Demokratája szerint “az ellenzék még Benedek Tibor emléktáblájáról is hazudik”, és “Menczer Tamásnak kellett helyreigazítania az ellenzéki sajtót a Benedek Tibor tiszteletére felállított emlékhely leleplezésekor”. A Magyar Nemzet sajnálkozva közölte, hogy “vannak, akik egy egyébként méltóságteljes megemlékezést provokációnak használnak fel”. A Pesti Srácok még ennél is tovább ment. Nemcsak provokációról, hanem a magyar kormányról szóló “hamis információk terjesztéséről” is beszéltek. Így vált ez a történet néhány nap alatt a magyar kormány elleni támadássá. Aki nem ismeri a mai magyar helyzetet, annak az ilyen történetek hihetetlennek tűnhetnek, de sajnos több mint tíz éve szerves részét képezik az ország lakosainak életének.

De térjünk át egy fontosabb témára, amely a pedofíliatörvény. Ismerjük azt a hihetetlen csúcsértekezletet, amelyen csak a lengyel és a szlovén miniszterelnök állt Orbán Viktor oldalára azon az érzelmekkel teli ülésen.
Miután olvastuk, mi történt a Benedek-sztorival, nem kell meglepődnünk azon, ha a Magyar Nemzetben azt olvassuk, hogy “miniszterelnökök egész sora állt ki a magyar kormány mellett”. Lássuk hát, kik is ők. Szijjártó felsorolja Mateusz Morawieckit, Andrej Babišt, Robert Ficót és Gyimesi Györgyöt. Hozzávetőlegesen. Babiš talán jónak tartja a magyar pedofíliatörvényt, amely a melegeket és leszbikusokat is diszkriminálja, de nem támogatta nyíltan Orbánt a csúcstalálkozón. Fico, egy régen leköszönt szlovák miniszterelnök és Gyimesi György, a jelenlegi szlovák parlament magyar nemzetiségű képviselője.Bevonásuk a támogatók sorába a magyar kormány kétségbeesését mutatja, hogy megpróbálja elrejteni a találkozó valódi természetét.

Mark Rutte holland miniszterelnök már régóta az Orbán-rezsim fekete ördöge, de most, Orbánnal való legutóbbi találkozása után úgy tűnik, hogy a Hollandia és miniszterelnöke elleni támadások még magasabb szintre emelkednek. Rutte volt az, aki a magyarországi “Európa-ellenes” melegtörvény elleni támadást vezette, és azt javasolta, hogy Orbán vonja vissza a jogszabályt. Rutte azt mondta, hogy “ha ez nem tetszik, és ha tényleg azt mondja, hogy az európai értékek nem az ön értékei, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy maradjon-e az Európai Unióban”.

Szijjártó Péter biztos megkapta a feladatot, hogy megvédje a törvényt és támadja az ország “ellenségeit”, konkrétan Mark Ruttét és általában Hollandiát. Különösen felháborította az, hogy a holland Amnesty International “a helyi hatóságok közreműködésével, sőt támogatásával” egy órán keresztül szivárvány-fényeket vetített a magyar nagykövetségre, amit “példátlan sértésnek” tartott. A Magyar Nemzet egy hosszú cikket is közölt “A hazug holland fickó, aki másokat kritizál” címmel, amely tele volt a “korrupt holland miniszterelnök” által elkövetett bűncselekmények és vétségek vádjával.
Tudjuk, mit gondol Orbán Viktor Ursula von der Leyen pedofíliatörvényt megszégyenítő megjegyzéséről, ezért nem lepődtem meg azon, amikor megláttam a nevét a 888.hu “Szemétládák” című, jelenleg is futó sorozatában. Úgy tűnik, Angela Merkelt egyelőre megkímélték.