150 embert még keresnek Floridában

Posted by

Giulia Heyward, Richard Fausset
SURFSIDE, Florida – A túlélők reménye gyorsan elhalványul . Az éjjel-nappal tartó keresési erőfeszítések ellenére a mentők csak néhány holttestet és szétszórt emberi maradványokat találtak a az összeomlott floridai társasház romjai között a hétvégén.
Pablo Rodriguez vasárnap már egyre kevésbé reménykedett abban, hogy édesanyja és a nagymamája még életben van. “Bárcsak igent mondhatnék, de a válaszom nem” – mondta a 40 éves Rodriguez, aki elmondta, hogy édesanyja, a 64 éves Elena Blasser és nagymamája, a 88 éves Elena Chavez a Champlain Towers South társasház legfelső emeletén lévő u.n. penthouse-ban tartózkodott, amikor az épület csütörtökön kora reggel összeomlott.
Douglas Berdeaux  még nem adta fel. Sógornője, Elaine Sabino légiutas-kísérő egy másik tetőtéri lakosztályban lakott. Mr.Berdeaux úr elmondta, hogy vasárnap kapott egy Zoom hívást a sürgősségi szolgálat tisztviselőitől köztük egy izraeli kutató-mentő csapat tagjától, aki Floridába érkezett segíteni – és aki beszámolt arról, hogy a haiti földrengés után több mint 100 órával élve találtak embereket.

Gyertyák, virágok, jegyzetek és képek sorakoznak egy ideiglenes emlékmű kerítésénél azok emlékére, akik a floridai Surfside-ban, a Champlain Towers South komplexumban történt összeomlás után meghaltak és még mindig eltűntek.”Csak reménykedünk és imádkozunk, hogy megtörténjen a csoda” – mondta Mr.Berdeaux.
A remény azonban gyorsan fogyott vasárnap az eltűntek családjai körében, miközben a mentők tovább kutatták át az összeomlott társasházi komplexum törmelékhalmát. A munkások nehézgépek segítségével nagy törmelékdarabokat húztak le a halom tetejéről, hatalmas árkot ástak, és a világ minden tájáról érkező, a földrengések és rakéták által szétroncsolt épületek átvizsgálásában jártas szakértőket csapatokat vetettek be. De a  mentők vasárnap délutánig csak néhány holttestet és szétszórt emberi maradványokat találtak a floridai roncsok között, így a hivatalos halálos áldozatok száma kilencre emelkedett. Több mint 150 embert továbbra sem találnak.

“Elmondhatom, hogy a remény némileg csökken, ahogyan azt önök is el tudják képzelni” – mondta Sholom D. Lipskar rabbi a Shulból, abból az ortodox zsidó gyülekezetből, amelynek számos tagját eltűntnek vélik. “Nagy a csalódottság. Azt is mondanám, hogy ez kicsit dühbe is fordul, mert még nem találták meg az embereket”.

Nonprofit szervezetek pszichológusokat bocsátottak a családtagok rendelkezésére. A kereső- és mentőszolgálat tagjai a szerkezetépítő mérnökökhöz fordultak, hogy segítsenek biztonságosan eligazodni a beton, a padlózat, a vezetékek és a személyes tárgyak hatalmas és instabil halmában.  A mentési erőfeszítéseket tovább nehezíti a mérgező füst, a tűz, amely szombat délig tombolt a halom mélyén, és a nyári viharok, amelyek időnként villámlással járnak, és időnként szünetekre kényszerítik a mentőakciót, hogy az megfeleljen a szövetségi munkaügyi irányelveknek.

“Ez rendkívül nehéz helyzet” – mondta Alan R. Cominsky, a Miami-Dade megyei tűzoltóparancsnok egy sajtótájékoztatón. “A mentőcsapataink megállás nélkül dolgoznak, mindent megteszünk, amit csak tudunk, minden területet átkutatunk, hátha találunk élő személyt”. A Champlain Towers South nevű tengerparti épületben zajló mentési műveletben jelenleg több mint 300 fős mentőegység és az amerikai hadsereg mérnöki testülete vesz részt. Mély árkot ástak. Ez most 125 láb hosszú, 20 láb széles és 40 láb mély. Ez az árok nagyon fontos a keresési és mentési folyamat folytatásához. Éjjel-nappal folytatják az árok bővítését.

Címkép:Gyertyák, virágok,  képek –  ideiglenes emlékmű azoknak, akik a floridai Surfside-ban, a Champlain Towers South komplexum összeomlásakor meghaltak vagy eltűntek. (Fotó: Scott McIntyre /The New York Times)

A New York Times írása
Magyar változat: Újnépszabadság