Rossi szerint a magyarok örökbe fogadták

Posted by

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi hosszú interjút adott az olasz La Repubblicának a válogatott Eb-szereplése után. Az interjúban elmondta, életében nem gondolta volna, hogy egy Európa-bajnokságon szerepelhet, 56 évesen megkapta ezt az élettől. Döntetlent ért el csapata Münchenben, jól végezték a dolgukat, és mégis maradt benne egy kis csalódottság, mert nem jutottak tovább. Azt gondolja, bármelyik másik csoportból továbbmentek volna. Az interjút Ághassi Attila a telex sportrovatvezetője szemlézte.
„A másik három csapat sorrendjéről beszéltek általában, velünk nem is foglalkoztak. Kicsit féltem, hogy nem szerzünk pontot a szurkolóink előtt, de a csapat karaktert és bátorságot mutatott, így két ponttal fejeztük be – mondta Rossi. Úgy érzi magát Magyarországon, mint örökbe fogadták volna, ha a tévében az edzőkről beszélnek, akkor úgy értékelik, mintha nem külföldi lenne, hanem magyar. A Honvéd edzője lehetett.  Emiatt más a kötődése Magyarországhoz, mintha Albánia vagy Ausztria lenne. Úgy tekintenek rá itthon, mint aki nyomot hagyott a magyar futballban, és nem hiszi, hogy olasz csapat megkeresné, régóta el is jött már Olaszországból. Az Eb-n két világbajnok edzővel mérhette össze a tudását, hiszen a franciákat Didier Deschmaps, a németeket Joachim Löw vezette. „Tetszett, hogy megkaptam ezt az élményt, hogy 90 percig egymással küzdöttünk, de hát edző vagyok én is. Deschmaps dicsérete jól esett, hogy megnehezítettük a dolgukat.”
A politikai dolgokról kérdezték ezek után. Felhozták neki, hogy Orbán propagandeszközként tekint a válogatottra, miközben kormányzásának vannak antidemokratikus jelei. Rossi nem szeretne ebbe a vitába beszállni, mert bármit is mond, felhasználhatják a szavait, ezért inkább távol marad tőle.  Időnként üzeneteket küld nekem, ahogy tette a németek elleni meccs után is” – válaszolt arra a kérdésre, milyen a viszonya a miniszterelnökkel. Hozzátette, Orbánnak van taktikai érzéke, csatár volt, nem egy elvakult szurkoló. Sem Orbántól, sem a szövetség elnökétől nem kapott soha nyomást, hittek benne, a munkájában, hagyták dolgozni.
Megemlítette, hogy érkezése előtt egy évvel Andorra és Luxemburg is megverte a magyar csapatot, mert félelem volt a játékosokban, ez a félelem kitartott még 2019-ben is, amikor Kádár például megbotlott a horvát Luka Modric előtt, és rögtön kaptunk is belőle egy gólt a horvátok ellen Splitben. Mentáltrénert alkalmaz, egy erdélyi magyart, Hajdu Zoltánt. Azért is küzd, hogy a szövetség a korosztályos válogatottaknál is ilyen szakembereket alkalmazzon. „Ha nincs elég tehetséged, szervezettséggel kell kompenzálnod. Tanulmányozni kell az adatokat, a technikai képzettséget a szív képes pótolni”.