Kiretus, beretus, már a fénykép is hazudik

Posted by

Baric Imre

>Emberek, a hivatalos közlés szerint a miniszterelnökünk tegnap este Giorgia Melonii, olasz politikussal találkozott. A hölgy egy szélsőjobboldalinak tartott párt elnöke. A találkozó alkalmából a jobb oldali fotót közölték. Valami nem stimmel.
Nem arra gondolok, hogy miért pont a sorsdöntő magyar-német focimeccs idejére tették ezt a megbeszélést? Ez is furcsa, de most csak a fotóról magáról van szó. A baloldali kép egy rendes protokoll fotó. A tegnapi felvétel laza: nincs nyakkendő, a zakó”szaladgálós”, tehát meglehetősen viseltes és gyűrött, szövet pantalló helyett pedig farmert visel az úr. A hölgynek a korábbi fotóin középen van elválasztva a haja, most kissé balra.
A két fotót azonos léptékűre húztam, az arányokat nem változtattam. Látszik, hogy a baloldali kép távolabbról, hosszabb gyújtótávolságú objektívvel készült, ez korrekt. A jobbloldali közelebbről, nagyobb látószöggel és magasabb gépállásból. Ezért a pupillák távolsága azonos, (a vízszintes arányok jók), de a test rövidebbnek látszik, a fej kerekebbnek. (Ez bizony nem előnyös egy ilyen testalkathoz.)
A baloldali képen a hölgy szemvonala egybe esik az úr állával. A másik képen jóval alatta van. (Pedig a magasabb látószög következtében pont az ellenkezőnek kellene történni.) A hölgy ezen a képen jelentősen alacsonyabb mint a korábbin. Az ujjízületei is alacsonyabban vannak . Összement ez az ember? A baloldali fotón látszik, hogy rendezői- jobbon, kb. fejmagasságban van a főfény, amit erőteljesen derítettek. Korrekt. Mindkét modellen azonos a fény. A tegnapi, tehát jobboldali képen nem!
A férfit egyetlen domináns fényforrás világítja, amely a fotóstól picit balra és attól magasabban volt. Ez látszik a szemen és a szinte teljesen szimmetrikus orr-árnyékon, de az ing mandzsettáján is. A hölgy orr-árnyéka aszimmetrikus, szemében nincs fénypont. Az olasz politikust a fotóstól hátra és balra irányított, indirekt fényforrás világítja, a magyart egy derítőlapos vaku direktben. A hölgyről és az úrról nem azonos időben és nem ugyanott készült a kép.
Ez montázs. Rossz montázs. Ócska hazugság.
Szégyellje magát, aki csinálta, és még inkább, aki rendelte és nyilvánosságra hozta.