A Mount Everest nem létező betegei

Posted by

Tucatnyian betegedtek meg Covid-19-cel az Everesten. Nepál szerint viszont ez soha nem történt meg. A hegymászók első kézből származó beszámolókat küldtek arról, hogy megfertőződtek, de a turizmusból származó bevételekből élő Nepál tisztviselői ezeket a híreket pletykaként utasították el.

Bhadra Sharma és Emily Schmall
New York Times
KATHMANDU, Nepál – Áprilisban a Mount Everest alaptáborában, ahol a hegymászók akklimatizálódnak az extrém magassághoz, mielőtt a világ legmagasabb csúcsának csúcsára indulnak, Jangbu Sherpa köhögött és lázas lett. 17 590 láb magasan a tünetei gyorsan súlyosbodtak. A cég, amely felbérelte Sherpát, hogy segítsen egy bahreini hercegnek megmászni az Everestet, repülővel szállíttatta a főváros, Katmandu egyik kórházába, ahol a koronavírustesztje pozitív lett. Egy hetet töltött a kórházban és hat napot otthon, majd visszatért az alaptáborba. A világjárvány miatt hiánycikknek számítottak a hozzá hasonló tapasztalt, a nepáli magashegységben élő serpa közösségből származó vezetők, és az expedíciót szervező cég több ezer dollárt veszíthetett volna, ha a herceg Himalája-mászását lemondják.
Így aztán a 38 éves sherpa , akinek a teste még mindig küzdött a vírus maradványaival, valószínűleg az első koronavírusos ember volt, aki az Everest csúcsán állt, amikor május 11-én hajnalban a herceget és 15 társát felvezette oda. A hegymászószezon végéig  legalább 59 fertőzött ember járt a hegyen, közülük öten, akik feljutottak a csúcsra. Ezt bizonyítják a hegymászókkal és expedíciós cégekkel készített interjúk és a közösségi média használóinak személyes beszámolói. “A serpák és a hegymászók szuperemberek lennének?” – vetette fel Ang Tshering Sherpa, a Nepáli Hegymászó Szövetség korábbi elnöke. “Ez a kérdés alapos kutatást érdemel”.

A nepáli kormány szerint azonban soha nem járt senki koronavírus fertőzéssel az Everesten. A turisztikai kormánytisztviselők elutasítják a hegymászók beszámolóit. Egy esetet tüdőgyulladásnak minősítettek. Hozzátették, hogy a köhögés nem újdonság a száraz hegyi levegőben. A nepáli idegenforgalmi hivatal, amely az Everest-expedíciókat felügyeli, még akkor is fenntartotta ezt az álláspontot, amikor embereket szállítottak le a hegyről, és expedíciókat töröltek – ami ritka esemény, mivel a felkészülés, a Nepálba való utazás és az Everest megmászása nagyon nagy költségekkel jár Áprilisban többek között egy norvég hegymászó, Erlend Ness, egy brit hegymászó, Steve Davis írt arról  a közösségi médiában, hogy Everest-expedíciójuk során Covid-19-et kaptak.

“2 kórházból az elmúlt 3 napban. Ma PCR-vizsgálatra megyek. Remélem, hamarosan elhagyhatom a kórházat” – írta Erlend Ness a Facebookon, egy fotót posztolva magáról egy kórházi ágyon, maszkban.

Nepál, a világ egyik legszegényebb országa, súlyos koronavírusjárvánnyal és vakcinahiánnyal küzd. A hegymászószezon alatt kevés serpa vagy más nepáli jutott oltóanyaghoz; még most is, amikor a kormány a gazdag országokhoz folyamodik dózisokért, a lakosság kevesebb mint 3 százaléka kapott teljes oltást. A tisztviselőknek erős ösztönzői voltak arra, hogy lekicsinyeljék a Covid helyzetet az Everesten. Nepál a járvány miatt 2020-ban lezárta csúcsait, miután 2019-ben több mint 2 milliárd dollár bevétele volt a hegymászásból és a túrázásból. Ha a Covid-19-es esetek nyilvánosságra kerülnének, az ronthatná Nepál, mint turisztikai célpont imázsát, és felbátoríthatná azokat a hegymászókat, akiknek az expedícióit törölték, hogy mászási engedélyük meghosszabbítását követeljék.

Most, hogy az idei hegymászószezon véget ért, egyre több expedíciós ügynökség ismeri el, hogy a Covid-19 fertőzések elharapództak a zsúfolt alaptáborban, amely idén rekordszámú, 408 külföldi hegymászót vonzott. Az koronavírusos esetek száma jóval magasabb lehet 59-nél, mivel az expedíció szervezői, orvosok és maguk a hegymászók is azt mondták, hogy nyomást gyakoroltak rájuk, hogy eltitkolják a fertőzéseket. A nepáli kormány tett némi előkészületet a hegyi fertőzések elkerülésére. Teszteket, maszkokat és társadalmi távolságtartási követelményeket vezetett be, orvosi személyzetet állomásoztatott az Everest alaptáborában, és helikopterek álltak készenlétben, hogy felvegyék a fertőzött hegymászókat.

Címkép: Helikopter őrjárat az Everesten