Repedések a páncélon

Posted by

Balogh S. Éva

Sokszor nyilvánvaló korrupciós ügyekről beszélünk, amelyeket elég gyakran Hadházy Ákos szorgalmas munkája derít fel, és amelyeket nem üldöz az ügyészség, amelyeket Polt Péter, Orbán Viktor régi barátja őrizget. Az a Polt, akinek a Fidesz politikai elit  védelme a feladata. A legtöbb ilyen ügyet vagy soha nem vizsgálják ki, vagy a nyomozás kezdete után néhány héttel ejtik, mivel állítólag nem történt törvénytelen tevékenység.
A Fidesz kormányzása alatt volt néhány figyelemre méltó kivétel ez alól . Az első ilyen ügy 2016-ban  Mengyi Ronald fideszes képviselőt érintette, akit 2019-ben elítéltek, és jelenleg négyéves büntetését tölti. Mengyi esete annyira kirívó  és  konkrét bizonyítékokkal annyira jól dokumentált volt, hogy a Fidesznek vissza kellett vonnia tőle a támogatását.
A 2018-as év egyfajta vízválasztónak tetszik a Fidesz ügyészségének történetében. Úgy tűnik, mintha az Orbán-kormány Brüsszel nyomására, a korrupciós ügyek kivizsgálása érdekében úgy döntött volna, hogy saját emberei közül is belök párat a busz alá. Tökéletes áldozati bárány volt Boldog István, egy jelentéktelen képviselő, akit egyszer úgy jellemeztem, hogy “együgyű, aki csak bolyong egy olyan világban, amit nem ért”. Kevés műveltséggel rendelkező ember, aki a párt szégyene . Így aztán Orbán Viktor – őt példaként említve – még azt is kész volt elismerni a parlamentben, hogy “a korrupció behatolt a Fideszbe”.
A harmadik ügy Simonka György békéscsabai országgyűlési képviselő esete, aki a jelek szerint az elmúlt tizenegy évben egyetlen szót sem szólt a magyar parlamentben. Kétrendbeli különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, kétrendbeli bűnszervezetben, önálló meghatalmazással eljáró személy sérelmére elkövetett vesztegetéssel, kétrendbeli vesztegetés elfogadásával, valamint kétrendbeli hamis magánokirat felhasználására irányuló bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel vádolták. A kár mértéke 1,4 milliárd forint. Ha bűnösnek találják, 8,5 év börtönbüntetésre és 750 millió euró értékű vagyonelkobzásra számíthat.
A 2018-as Simonkáról szóló hírek sokasága után az elmúlt években kevés hír jelent meg róla. Június 22-én azonban hosszú interjút adott az ügyét végig figyelemmel kísérő 24.hu hírportálnak. Ebben a hosszú interjúban két figyelemre méltó passzus van. Az egyik Lázár Jánosra, a másik Orbán Viktorra vonatkozik. Kezdjük Lázárral, aki Békés megyei, ahogy Simonka György is az. A két férfi nem kedveli egymást. Lázár nemrég a Telexnek adott interjúban azt mondta Simonkáról, hogy “nem az a baj, hogy itt van, hanem az, hogy ide került. Mármint, hogy köztünk van”. Azt is megjósolta, hogy Simonka politikai karrierje a bíróságon fog véget érni. Ezek a megjegyzések megemelték Simonka vérnyomását, aki ezután a következőkkel állt elő: “Először is, Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek hallgatnia kellene, az ő. Párttársaimtól hallottam, hogy Jánosnak szégyellnie kellene magát. Nem azért, mert tudják, hogy nem vagyok bűnös, hanem azért, mert előítéletet mond egy folyamatban lévő ügyben, és ilyet nem tesz az ember egy elvtárssal. Úgy viselkedik, mintha a Holdról jött volna, és nem lett volna köze azokhoz a dolgokhoz, amiket most szidalmaz.”
Ez a megjegyzés jelezte a megfigyelőknek, hogy a Fideszben, amelynek tagjai eddig befogott szájukról  voltak híresek, elkezdődött egymás hátbatámadása. Bod Péter újságíró “Lázár nagy hibát követett el. Feleslegesen belerúgott egy politikai hullába”, aminek beláthatatlan következményei lettek. Bod rámutatott, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár politikai ellenfele már többször felhívta a figyelmet a politikus megkérdőjelezhető üzleti tevékenységére, anélkül, hogy a térség fideszes szavazóira hatást gyakorolt volna. Egy ilyen vád, egy fideszes képviselőtársától származó vád,  azonban  károsan hathat Lázár politikai karrierjére. Legalábbis helyben.
Bod úgy véli, hogy a Lázár és Simonka közötti vita “könnyen a vég kezdetének tekinthető és értelmezhető”, mert “eljön a pillanat, amikor a NER [a nemzeti együttműködés rendszere] által évtizedeken át szőtt korrupciós hálót nyilvánosan leleplezik azok, akik részesei voltak”.
A Demokratikus Koalíció azonnal rajta volt az ügyön. Vadai Ágnes, a párt elnökhelyettese levélben fordult Polt Péterhez, amelyben arról érdeklődött, hogy milyen tervei vannak az ügyészségnek Simonka Lázár elleni vádjaival kapcsolatban. “Lesz-e vizsgálat Lázár János és fideszes képviselők ellen korrupció gyanújával? Mi, európai magyarok, a 2022-es kormányváltás után minden elvarratlan szálat felgöngyölítünk és kivizsgáljuk a Fidesz büntetőügyeit!”.
Az interjú másik jelentős része Orbán Viktorra vonatkozott. Korábban, Orbán Simonkát még azután is a miniszterelnöki hivatalban fogadta, hogy  a politikust csaknem egymilliárd forint elsikkasztásával vádolták, . Simonka büszkén mutatta Facebook-oldalán a 2019 júliusában készült fotót. 2020 márciusában Simonka azt írta, szintén a Facebookon, hogy “a budapesti Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnökkel áttekintettük régiónk elmúlt 10 évét, és megállapodtunk az előttünk álló feladatokról”. Ezért nem volt meglepő, hogy az interjú készítője megkérdezte Simonkát, hogy beszéltek-e egyáltalán a közelgő ügyéről. Simonka szerint “a per csak úgy mellékesen került szóba. A miniszterelnök mindig megkérdezi, hogy hol tartunk, de kicsit kétlem, hogy ő kevesebbet tud róla, mint én. Ennek ellenére mindig tájékoztatom őt az ügyről”. Nem láttam, hogy vita lett volna erről a megjegyzésről. Számomra viszont kissé baljósan cseng, mert arra utalhat, hogy Simonka szerint a miniszterelnök és a legfőbb ügyész valahogy összejátszanak a bírósági ügy kapcsán.

Mindent egybevetve, a Fidesz páncélján a jövőben szaporodni fognak az apró repedések. Ez stresszes időkben megtörténik.

Címkép: Simonka Orbánnál
Hungarian Spectrum