A világ menetét nemhogy egy Orbán, de senki se tudja feltartóztatni

Posted by
Béndek Péter
>Legtöbbünknek nem kötelessége megpróbálni eltalálni a jövőt. De aki pl. jobban ismeri a vezető vállalati trendeket és tudja, hogy a világ népeinek életét hosszabb távon mindig a gazdaság és a technológia határozza meg, az azt is sejtheti, hogy ami most folyik , azt nem tudja nemhogy egy Orbán, de senki se feltartóztatni — ideértve magát az emberiséget, mert a történelemnek nem az ember és kisebb-nagyobb csoportjai a végső ágense, hanem a racionalitás.
Ami most gyorsulva történik — az ember/robot, a technológia (konverziós eljárások), információ (bitek, algoritmusok) és anyag (fizikai, digitális és/vagy szellemi anyagformák) folyamatos költséghatékony találkozása az utóbbiak, az anyagok célszerű átalakulását eredményezve autóvá, vakcinává, fegyverré, általában tudássá–, az a világot irányító egyetlen fő elv, amely korlátjának egyelőre a természet tűnik, de ez valójában versenyfutás az idővel a fejlődés és a természeti erőforrások között. Ha ez előbbi időben ki tudja váltani az utóbbiakat, akkor az emberiség túlél.
(A túlélésnek ma egyetlen biztos ikerellenfele van: a nemfogyasztás és az állami zöldpolitika. A zöld piac viszont üdvös, mert az a zöld logika fenntarthatóságát bizonyítja — a technológiai fejlődés kiegészítéseként.)
Ha ezt érti a szemlélő, akkor azt is látja, hogy az előbbi három — az ember/robot, a technológia (konverziós eljárások) és az információ (bitek, algoritmusok) –, amely a negyedikre, az anyagra, bármilyen anyagra kifejti a hatását és átalakítja azt (értéket ad hozzá), nos, ez a három folyamatosan épül egybe, átvéve egymás képességeit — és lesznek végül ezeknek tökéletesen integrált példányai is. A többit mindenki fantáziájára bízom.
Ez az átalakulás már folyik, egy ideje lekerült már a sci-fik lapjairól, át a valóságba. Annak a politikának, ami most — kivált — Magyarországon folyik, semmi értelme. Az embert nyugtatni és az emberi életformákat fenntartani nem lehet a domináns folyamatokkal szöges (ideologikus) ellentétben — valamiféle módus vivendit vagy komplementer kapcsolatot kell keresni.