A holland kormányfő térdre akarja kényszeríteni Magyarországot

Posted by

DER SPIEGEL

A holland kormányfő “Magyarországnak már nincs keresnivalója az EU-ban”.
Magyarországra egyre nagyobb nyomás nehezedik a vitatott LMBTQ-ellenes törvény miatt. Rutte holland kormányfő éles kritikát fogalmazott meg, és jobban örülne egy Magyarország nélküli EU-nak, de: “nem tudom őket kiszorítani”.
Mark Rutte holland kormányfő élesen bírálta Magyarországot a nemrég elfogadott homoszexuális törvény miatt. “Véleményem szerint nincs többé helyük az Európai Unióban” – mondta Rutte a brüsszeli EU-csúcson.
Bővebben a témáról
Magyarország LMBTQ-ellenes törvénye: Orbán Viktor kockázatos EU-stratégiája

Nehéz és nyers vita folyt az új magyar LMBT-ellenes törvényről a brüsszeli csúcson az Európai Tanács elnöke szerint. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a legtöbb tagállam szerint ellentétes az európai értékekkel a magyar jogszabály. Az ír kormányfő szerint az ügy miatt pénzügyi szankciók jöhetnek a jövőben. Nagy szükség volt a tegnap esti vitára az új magyar jogszabály ügyében – mondta az EU-csúcs után az Európai Tanács elnöke újságíróknak. Charles Michel szerint az ügy intimitása miatt szenvedélyes volt a vita, amely néha nehéz és nyers volt. Michel szerint a vita lehetőséget adott Magyarországnak arra, hogy kifejtse álláspontját. Ahogy csütörtök este beszámoltunk róla, a holland és a portugál miniszterelnök is felvette Orbán Viktornak, hogy Magyarország kiléphet az unióból, ha nem tiszteli az értékeket. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök pedig a saját homoszexualitásáról beszélt Orbánnak és elmondta azt is, a saját anyja gyűlöli azt, hogy meleg.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök az ülés utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, nagy volt az egyetértés a tagállamok között abban, hogy ellentétes az uniós értékekkel a jogszabály. “Tegnap a többség nagyon világosan azt mondta, hogy a magyar törvény ellentétes az értékeinkkel. A tolerancia és és az elfogadás a diszkrimináció elleni harc alapja. Megvédjük a polgárainkat, bárhol is éljenek az unióban és bárkit is szeressenek” – mondta a bizottság elnöke. Az ír miniszterelnök, Micheal Martin pénzügyi szankciókkal fenyegette meg a kormányt. Úgy fogalmazott, Magyarország átlépett egy határvonalat, aminek kétségtelenül következményei lesznek a jövőbeli finanszírozásra.

Angela Merkel német kancellár jóval visszafogottabban fogalmazott, bár a közös értékek védelmét ő is kiemelte. Hozzátette, súlyos problémáról van szó, de nem csak Magyarország esetében. Az ügy szerinte rámutat arra, hogy szükség van-e az egyre szorosabb unió létrehozásának gondolatára, amelyet sokat kétségbe vonnak. Ebben az ügyben nem csak Magyarországnak volt eltérő álláspontja. A tegnap esti vitában egyébként csak Lengyelország és Szlovénia szólalt fel Magyarország mellett.

Jan Puhl
Orbán kockázatos uniós stratégiája – Orbán kizárja az LMBTQ-ellenes törvény visszavonását
Von der Leyen a Twitteren: az EU-bizottság vizsgálja a vitatott magyarországi melegtörvényt
Orbán Viktor magyar kormányfő a csúcstalálkozón elutasította a vitatott törvény visszavonását. A csütörtökön hatályba lépett jogszabály a homoszexualitással és transzszexualitással kapcsolatos információk korlátozásáról rendelkezik. A hivatalos cél a kiskorúak védelme.

De ellentétben azzal, amit Rutte sugall, nincs olyan eljárás, amellyel ki lehetne dobni egy tagállamot az EU-ból. Egy ország csak önszántából távozhat. Magyarország ellen azonban már büntetőeljárás folyik a jogállamiság hiányosságai miatt, például az igazságszolgáltatás függetlenségének, valamint a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása miatt, ami uniós szinten a szavazati jog megvonásához vezethet. Eddig nem volt elegendő többség a tagállamok között ahhoz, hogy ezt a lépést megtegyék.”Nem kényszeríthetem őket” – mondta Rutte. Hozzátette, hogy az EU-nak lépésről lépésre kell haladnia Magyarország ügyében. Orbán Viktornak fel kell ismernie, hogy az EU “az értékek közössége” – mondta. “Térdre akarjuk kényszeríteni Magyarországot.”