Magyar szurkolók (minusz a miniszterelnök) Münchenben

Posted by

Balogh S. Éva
>Reggel, még mielőtt megnézhettem volna a híreket, kaptam egy e-mailt a következő titokzatos üzenettel: “Vezérünk visszavonult, nyilván tudta, hogy milyen füttykoncert vár rá a müncheni stadionban.” Mi folyik itt? Orbán elmenekült? A jelenléte a meccsen soha nem volt kérdéses. Nehéz volt elhinni, hogy éppen ezen a meccsen, amely eldöntheti Magyarország sorsát a labdarúgó Európa-bajnokságon, nincs jelen. De aztán nem szabad elfelejteni, hogy Európa legbátrabb és legnagyobb szabadságharcosa valójában gyáva. Miközben nem kételkedik abban, hogy másokat felbujt, ő az első, aki elmenekül, ha baj van. Nem hajlandó vitatkozni az ellenfeleivel, és ugyanilyen töketlen, amikor az újságírók elől is meghátrál. Így jobban belegondolva nem is kellett volna meglepőnek lennie, hogy nem lesz ott Münchenben, ahol 12 000 szivárványos zászlót osztottak ki. Másrészt a Kárpáti Brigád ’09 teljes létszámban ott lesz. Néhány nappal a mérkőzés előtt bejelentették, hogy a Brigád tagjai a Wiener Platzon találkoznak, ahonnan a gyülekezőhelytől mintegy 20 percre lévő stadionba vonulnak. A Brigád vezetősége emellett arra kérte tagjait, hogy “ne engedjenek semmilyen provokációnak”. Figyelmeztettek, hogy “a német törvények értelmében könnyen elvihetnek koholt vádakkal, és súlyos pénzbírsággal sújthatnak, ha nem tartod be a szabályaikat… Ha úgy érzed, hogy a tetoválásod nem egyeztethető össze a helyi törvényekkel, mindenképpen takard el, különben több száz eurós bírságra számíthatsz”. Természetesen a tetoválások, amelyekről a Brigád vezetői beszélnek, náci szimbólumok, amelyek illegális megjelenítését Németországban három év börtönnel büntetik.
A brigád vezetése arra buzdította a szurkolókat, hogy szükség esetén keressék fel a magyar konzulokat, és Szijjártó Péter külügyminiszter szerint szerdán többször is előfordult, hogy szükség volt a konzulok segítségére. Egy 35 szurkolót szállító buszt például kétszer is megállítottak, egyszer a vámosok, másodszor pedig a rendőrség. Csak a konzulok “határozott fellépése” után engedték tovább, mintegy kétórás várakozás után. Voltak más problémák is. A bajor hatóságok arról tájékoztatták a magyar külügyminisztériumot, hogy tűzvédelmi okokból nem engedik be a stadionba a nem impregnált transzparenseket. Azt is közölték, hogy nem engedélyeznek semmilyen szervezett felvonulást az arénába. A bajorok nyilvánvalóan nem akarták, hogy megismétlődjön az a fenyegető látvány, amikor fekete ruhás szurkolók ezrei vonultak végig Münchenen. Végül pedig a konzulokat sem engedték be az arénába, amit Szijjártó nagyon nehezményezett, és “példátlannak” nevezett.
A mérkőzés kezdete előtt az Európai Bizottság a szokásos “nagyon aggódunk” diplomáciai sóhajoknál jóval keményebb álláspontot foglalt el. Ursula von der Leyen elnök ma reggel egy sajtótájékoztatón “szégyennek” nevezte a magyar törvényjavaslatot, és jogi lépéseket ígért a magyar LMBTQ-ellenes törvény ellen. Ráadásul az uniós miniszterek keddi ülésén 16 ország támogatott egy nyilatkozatot, amelyben elítélték Magyarországot, és sürgették az Európai Bizottságot, hogy cselekedjen. Von der Leyen határozott kiállása nem félemlítette meg Orbán Viktort, aki azonnal reagált. Azt írta, hogy “az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata szégyenletes, mert valótlan állításokon alapul”. A magyar törvény nem diszkriminatív, mert “nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációhoz fűződő jogaira”. De ez még nem minden, mondja Orbán. “A Bizottság elnökének közleménye azért szégyenletes, mert a magyar törvény az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkének (3) bekezdésén alapul”. Végül: “a Bizottság elnökének közleménye azért szégyenletes, mert elfogult politikai véleményt tesz közzé pártatlan vizsgálat nélkül”. Ursula von der Leyen egyszer használta a “szégyen” szót, de Orbán ennél jobban csinálta. A Bizottság elnökének háromszor kellene mélyen szégyenkeznie, nem csak egyszer.

Ezt a tirádát először a 444-en olvastam, de szerettem volna a megfelelő linket megadni az eredeti forrásból, a miniszterelnök honlapjáról származó idézethez. A Google kereső azt jelezte, hogy az idézet a https://www.miniszterelnok.hu oldalon jelent meg, de amikor megpróbáltam elérni, azt a választ kaptam, hogy “a kért oldal nem található”. Ugyanez történt, amikor rákattintottam az “Orbán Viktor: Szégyenletes az Európai Bizottság elnökének közleménye” című cikkre: Szégyenletes közlemény az Európai Bizottság elnökétől), amely a Magyar Nemzetben jelent meg. Érdekes módon más kormánypárti lapokban, például a Magyar Hírlapban és az Origóban továbbra is azonos címekkel jelentek meg cikkek. Tehát egyelőre azt kell feltételeznem, hogy Orbán Viktor meggondolta magát, hogy célszerű-e nyilvánosságra hozni ezt a durva és nem helyénvaló üzenetet.. Ha ez valóban így van, akkor az a lehetséges kár, amit Orbán az üzenet eredeti közzétételével okozott magának, most csak nagyobb lesz.
A német-magyar mérkőzés véget ér, és mivel a magyar csapat csak döntetlent ért el, nem juthat tovább a 16 közé. Azt azonban el kell mondanom, hogy a magyar válogatott nagyon erős ellenfelekkel szemben is helytállt. Tehát, bár a magyar szurkolók kétségtelenül csalódottak, valójában büszkék lehetnek a játékosokra. A miniszterelnökükre talán nem annyira.

Hungarian Spectrum