A hitleri recept

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Orbán, természetesen nem egy az egyben, hiszen a körülmények mások, mégis lényegét tekintve a hitleri receptet másolja. Németország elvesztette az Első Világháborùt, ráadásul jött a világgazdasági válság a nemzet önbizalma, önazonosságába vetett hite megroppant és akkor jött a “megváltò”, aki azt ígérte visszaállítja a nemzet becsületét, a jövő fényes győzelmet tartogat, csak tartsatok velem.
Én megmutatom a kivezető utat és azt is megmondom nektek, hogy ki az ellenség, ki ellen kell harcolnotok, kit kell legyőzni.
Orbán ugyanezt teszi. Magyarország 20. századi történelme tele van sùlyos vereségekkel. Ezek közül is kiemelkedik az un. Trianon tragédia. A magyar önbizalom, önazonosság ugyanùgy megroppant mint annak idején a németeké. Orbán a jòl bevált hazugsághoz folyamodott. Fényes jövőt álmodik, szünet nélkül simogatja, dédelgeti a sérült magyar néplelket, “hősként” száll szembe az EU-val, (amit, lévén hogy az fogatlan oroszlán, simán megtehet). Ki ne szeretné, az adott mùlttal ha végre “régi fényében” ragyogna a nemzet?
Röviden, a recept ugyanaz és ugyanùgy beválni látszik. A különbség talán a megváltozott kommunikáciòs lehetőség.
Kérdés, hogy az elegendő e ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a király meztelen.