Szivárvány

Posted by

Fábián András
>Nem gondolom, hogy sokat kell ezt a dolgot magyarázni. Ez aztán nem is lesz egy túl hosszú írás. Korábban már említettem, hogy a foci nem is érdekel. Ezzel szemben a politika nagyonis. Viszont a minap a Szíjjártó miniszter megmondta, már-már a maga kifinomult diplomáciai stílusában lényegében utasításba adta, hogy ne keverjék a sportot a politikával.
Hiába azonban a szép szó, a miniszteri tiltás, valakik – mindegy kik – petíciót indítottak azért, hogy a müncheni Allianz Stadion kapjon szivárványos díszkivilágítást a magyar válogatott elleni szerdai meccs alatt. Ezzel tiltakoznának a múlt héten elfogadott homofób törvény ellen. Dieter Reiter, München város főpolgármestere, ezügyben kérvényt fogalmazott és azt el is küldte az UEFA elnökének. A fantáziaképeken a fénypompa igen mutatósra sikerült. vagyis komolyra fordult az ügy. Különösen, miután annak is híre ment, hogy a német Manuel Neuer szivárványos karszalaggal áll majd be ismét a kapuba. Megtette ő ezt már a portugálok és a franciák ellen is, fel is kapta az UEFA a fejét, aztán beletörődött és legyintett. Talán az emberi jogok, meg más efféle ostobaságok járhattak a pénzzel jól kitömött bizottsági fejekbe. Csinálja, ha ehhez van kedve. Na de egy egész stadion az már más kérdés. Az már nagyobbat szól, amire nyilván Orbán és a 133 bátor ember is felkapta a fejét. Hogy is van ez, kérem?! Ez most a labdarúgás ünnepe, vagy LMBTQ propagandakampány? Mert az utóbbi megítélésük szerint színtiszta politika. Márpedig ez ellentétes a sporttal!
Akkor most tegyünk fel egy prózai kérdést. Van-e az embernek annál személyesebb ügye, mint a nemi hovatartozása? Ne tessék rutinból kivágni az aduászt, hogy na és a Pride vonulások, az ízléstelen magamutogatók tömege. Tetszik tudni, az is magánügy. Annak a magánügye, aki kimegy oda és megmutatja magát (coming out), meg annak is, aki nem megy ki. A Pride ugyanis éppen ehhez a legszemélyesebb magánügyhöz való jogot, a diszkrimináció elutasítását követeli. Azt, hogy a szexuális irányultsága miatt senkit semmilyen hátrányos megkülönböztetés ne érjen, ne érhessen. Az viszont már nem magánügy, ha a mássága miatt valakit az éppen regnáló hatalom koncentrációs táborba zár vagy sterilizáltat, a felhergelt csőcselék pedig megveri, megdobálja, kirekeszti vagy megbélyegzi. Ez utóbbiról szól ez a homofób magyar pedofília törvény is. Azonnal fel is szólalt ellene a világ jobbik fele. Őket most nem fogom felsorolni. Azt sem, hogy az úgynevezett „másoknak” mennyi mindent köszönhet az emberiség, a művészet, a tudomány, a közélet. Megtették korábban helyettem mások. Az viszont tény, hogy a Fidesz a saját embereit rezzenéstelen tekintettel kimentette a büntetőjog ölelő karjaiból. Gondoljunk csak Szájer kábítószer birtoklási ügyére, vagy Kaleta ejnye-bejnye büntetésére a pedofil fotógyűjteményért. A még rejtekező többiekről nem is beszélve.
Most az UEFA is határozottan állást foglalhatott volna a sportolók érdekében a diszkrimináció ellen. Mint mondjuk tette azt Gulácsi a szivárvány-családok ügyében (akinek most éppen meg van minden bocsátva), vagy a fentemlített német Neuer. Az UEFA vagy megijedt Orbán Viktor összevont szemöldökétől, vagy azért, mert ezek szerint osztja Orbán miniszteri rangú vazallusának állítását, hogy ezáltal összemosnák a sportot a politikával. Ha elfogadják Szíjjártó érvelését, akkor valóban meg is történik ez az „összemosás”.
Az UEFA-t az sem zavarja, hogy a hevesen lamentáló uralkodó magyar politika volt az, amely szigorúan politikai okokból összevonta a nemi hovatartozás kérdését a politikával. Korábban az úgynevezett Alaptörvényt módosította kirekesztően, majd a családjogi és az örökbefogadási törvényt módosította a melegek diszkriminációjával, most pedig lényegében összemosta a pedofíliát és a homoszexualitást. A nem is titkolt politikai szándék célja pedig az általuk kihasznált és támogatott csőcselék kiszolgálása volt. Ha az UEFA ehhez akármilyen mondvacsinált okból asszisztál, és nem tiltakozik az emberi jogok megsértése ellen, akár ilyen szoft módon is, akkor méltán osztozik Orbánnal a szégyenben. Persze lehet, hogy tévedek. Talán mondtam már, hogy én nem értek a focihoz.