Valami különleges történik Szentendrén

Posted by

>A Ferenczy Múzeu­mi Centrum működteti a város meghatározó képzőművészeti kiállítóhelyeit, és gondozza a szentendrei művészet legfontosabb művein alapuló, több mint tízezer darabból álló gyűjteményt. Az idén a hetvenedik születésnapját ünneplő szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC). Az új kiállítások szakaszosan nyílnak, az már azonban eldőlt, hogy június 26-án a Múzeumok éjszakája programjaival várja a művészetbarátokat az FMC, amelynek több tagintézménye is megújul az idén.
Az új kiállítások terén is bőséges a kínálat: ilyen a Kincskeresés kaland, amely egy tudományos, de közösségi régészeti kiállítás, Csákány István, Balogh László, Bródy Vera és barátai tárlata vagy Haász István és a Barcsay-díjasok képzőművészeti kiállítása.
Az FMC munkatársai, Prosek Zoltán múzeumigazgató és Kigyós Fruzsina osztályvezető ünnepi sajtótájékoztatón ismertették az idei programot és a fejlesztési terveket a MűvészetMalom udvarán.Prosek Zoltán igazgató elmondta, hogy a MűvészetMalom középső szárnya húsz éve nincs befejezve, de remélik, hogy kormányzati segítséggel az év második felében a végére érhet a teljes felújítás.
Van olyan projekt is, amely elkészült: Kovács Margit Szentendrén újraépült kerámiakútja a Rákosi-korszak „plázájának”, az egykori Úttörő Áruháznak a miliőjét idézi meg.
A helyi iparművészeknek bemutatkozási lehetőséget adó, ám már hét éve bezárt Péter Pál Galéria újra kinyithat szeptemberben, a tervek szerint a Ferenczy Múzeum alagsorában.
Ezzel párhuzamosan a Szentendrei Grafikai Műhelyt új helyszínre költöztetik, a Kmetty Múzeum pedig ősztől Barcsay Mú­zeumként működne tovább. Még ebben az évben a Czóbel Múzeum fejlesztésére is pontot tesznek. A kiállítótérben első körben egy Czóbel Béla–Modok Mária-kiállítást rendeznek, utána pedig Czóbel és kortársai következnek.
Elkészült a Művészetek Háza épületének teljes tervdokumentációja, a jövő évben pályázati forrásból szeretnék elkezdeni a korszerűsítést.Itt helytörténeti kiállításokat rendeznének. Az FMC együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával, ennek keretében a kar negyvenkét doktorandusza terveket készített az FMC-hez tartozó múzeumépületekről. Ezek között szerepelt a Fő téri Kereskedőház épülete, benne a képtár is. Az év második felében Szentendre és környéke művészeti és építészeti topográfiájának elkészítését is tervezik.
Az okosváros-koncepciót a Buda­pesti Gazdasági Egyetemmel közösen dolgozzák ki. A tudományos adatfelvételen és -feldolgozáson alapuló munka végeredményeként a nagyközönség számára is érdekes, internetes adatbázist szeretnének létrehozni. Az eredmények közreadásából turisztikai és oktatási hasznosulást is remélnek. A Ferenczy Múzeumi Centrum működteti a város meghatározó képzőművészeti kiállítóhelyeit, és gondozza a szentendrei művészet legfontosabb művein alapuló, több mint tízezer darabból álló gyűjteményt. Az FMC kerek évfordulós születésnapján megújult arculattal és új honlappal mutatkozott be, a közösségi oldalát már több mint tízezren követik. A centrum idén az intézményi struktúrában egy érdekes kísérletbe kezdett: forprofit kiállítótermet üzemeltet. A Vajda Lajos Múzeum megújított kiállítótere Ikon néven a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl a szcéna professzionális keretek között is képviselje a települést Magyarországon és külföldön.
(vg.hu)