NER ùjságírás

Posted by
Kaltenbach Jenő
>A magam, nyilván még a pre-NER időből származò maradi mòdján még mindig azt hiszem, hogy az ùjságírò az aki tudòsít, riportot, interjùt készít, tárcát ír, szòval tájékoztat a történtekről, és esetenként elmondja a véleményét közéleti dolgokròl. Eközben igyekszik betartani az ùjságíròi etika írott és íratlan szabályait. Az ùjságírò nem terjeszt hazugságokat, nem uszít, nem kelt gyűlöletet, bizonyos személyek, csoportok ellen. Tisztességes országban a sajtò a hatalom kontrollja, nem kiszolgálòja.
Aki ezt nem tartja be az nem ùjságírò, hanem jobb esetben propagandista, rosszabban erkölcstelen bérfirkász stb.
Volt, van ebből errefelé éppen elég, mert a hatalomnak elég (köz)pénz áll rendelkezésre, hogy megfizesse őket.
Na de minek minősül az aki egy ùjságcikkben az uralkodò párt ökleként viselkedik, lelkesíti a tábort, elsikálja a saját erkölcstelenséget hazudozást, és valòságis párt programot ír, használati utasítást a teendőket illetően, amùgy V. I. Lenin: Mi a teendő. (Sto gyelaty) stílusában? Kérdezem naívan.
Szentesi Zöldi Lászlò ismert (szélső)jobboldali zsurnaliszta ugyanis pontosan ezt teszi. Igaz nem a lap(já)ban, hanem a Facebookon.
Azzal kezdi, hogy gondosan tisztára sikálja Szájer, és Borkai fehérneműjét, akarom mondani pedigréjét, amivel Sz. Z. L szerint ugye nem az a baj, hogy amit tettek szöges ellentétben van pártjuk propagandájával, hanem az hogy lebuktak, illetve még az sem, hiszen szegényeket az aljas ellenzék “levadászta”. Nem is tettesek ők hanem áldozatok.
Ezután felhívja a kormánypárti szavazòkat, hogy nicht-beszáren, nincs itt semmi ok a kételkedésre, félelemre.
Majd szabályos használati utasítást ad, forradalmi felhívást fogalmaz a fekete pòlòs hadaknak, hogy mit is kellene tenniük egy esetleges ellenzéki győzelem esetén, a la Trump. Irány a Capitolium, azaz az Országház, “füstöljétek ki” a hazaárulò libernyákokat.
Végül, zárás gyanánt jön a mindent legitimálò, megdönthetetelen érv, amely minden kétséget, erkölcsi skrupulust egy csapásra elsöpör.
Hogyaszonygya: “A magyarság érdekeit, jövőjét, megmaradását egyedül a Fidesz- KDNP garantálja 2020-ban.”
Ez ugyebár azt jelenti, hogy az összes többi a magyarság, azaz saját maguk, vesztét akarja.
Aki ezek előtt a hibátlan logikájù érvek előtt nem hajol meg, az ugye megérdemli a sanyarù sorsát, nem érdemel irgalmat.
Hajrá (igaz) magyarok, hajrá Kárpátia!