A szülői akarat és az iskola

Posted by

Lendvai Ildikó

>A Fideszben maguk is úgy érezték, a pedofil bűnözőket és a melegeket összemosó törvényt nem igazán sikerült megvédeniük. Ezért a miniszterelnök vezényszavára új érvet dobtak be. Eszerint az egész csak arra való, hogy a szülők szabadsága és döntési jogai száz százalékig érvényesüljenek. A szabadság meg a jogok, hát ha valami, akkor ez régi szívügye a Fidesznek.
Arról van szó, hogy “az iskolai nevelés nem állhat ellentétben a szülők akaratával”. Hogy mi a szülők akarata, azt pedig csak a kormány tudja. Most speciel az lehetett az akaratuk, hogy a szexualitást érintő, mások megvetése vagy gyűlölete ellen szóló beszélgetéseket ne az erre képzett szakemberek vezessék, hanem csak azok, akik a kormány által összeállított listán szerepelnek. (Nem, ez nem azonos a pedofil listával, olyan is lesz, de ez egy másik. Csak össze ne keverje valaki a hivatalban!)
Én mondom: ha nem vigyázunk, kiderül, hogy annak idején a KLIK-et is mi akartuk.
Orbán az iskolával szembeni szülői szabadságot a rádióban még szélesebbre terjesztette ki. “Az nem fordulhat elő, hogy a szülőnek van valamilyen elképzelése a gyerek neveléséről”, és az iskola nem azt követi.
Na most ijedtem meg igazán. Az Istenért, egy árva szót se szóljanak erről a gyerekeknek, az én családomban különösen ne! Ha most megtudják, hogy amit az iskolában tanulniuk kell, az a szülők döntésén múlik, se nappalunk, se éjjelünk nem lesz. Az enyémek a tananyag jelentős részét egész biztosan töröltetni akarnák. Félek, a nyelvtant mint olyat egészében eltüntetnék a tanrendből. A helyesírás szerintük teljesen felesleges szabályaival együtt. Az alárendelt mondatoknak sem jósolok nagy jövőt.
A többit csak azért nem részletezem, mert hátha a tanárok is olvassák. Már ha magukhoz tértek már az Orbán-szöveg után.
Bár pl. a Thalesz-tétel szerintem is felesleges, fel kellene vetni szülői értekezleten. Görögnek untig elég Pitagorasz meg Arkhimédész, nem igaz? Ha túl sokat vacakolnak ezekkel az őkori görögökkel, még majd jön Leszbosz szigete is, és dobhatjuk az egész törvényt a kukába.