A győztes

Posted by

Dobozi István

>Tényleg a demokrácia volt a Biden-Putyin csúcstalálkozó legnagyobb nyertese? Hozzászólás a Washington Post cikkéhez The biggest winner in the Biden-Putin summit: Democracy” (The Washington Post, június 16.) című cikkében a rendszerint kiváló Jennifer Rubin ezúttal tévedett: Genfben Vlagyimir Putyin orosz elnök nyert, nem pedig demokrácia. Ha a tárgyalásokban Putyin érdemleges engedményeket tett volna például a belpolitikai elnyomás enyhítése terén ideértve például Alekszej Navalnij ellenzéki vezető börtönbüntetését és szélsőségesnek minősített politikai mozgalmának betiltását, vagy Aljakszandr Lukasenka autokratikus belorusz vezető és több más külföldi diktátor moszkvai támogatását a demokrácia részben nyertes lett volna.

Biden elnök kemény kiszólásait Oroszország demokráciájának és emberi jogi helyzetének súlyos hiányosságairól nem önmagukban, hanem a Putyin-rendszer mélyen gyökerező valóságának tükrében kell értékelni. Joe Bidennek már (kétévtizedes) tapasztalatból jobban kellett volna tudnia: demokrácia-előadásokkal nem lehet megváltoztatni az orosz elnök politikai viselkedését. Biden valójában diplomáciai győzelmi trófeát nyújtott át a világporondon Putyinnak azzal, hogy a genfi meghívásal gyakorlatilag megszüntette az orosz államfő páriastátusszal határos nemzetközi elszigeteltségét. A Joe Biden által kezdeményezett csúcstalálkozó az orosz vezetőnek globális színpadot szolgáltatott Amerika-ellenes vádjai és változatos panaszai előadására: a NATO kelet-európai katonai terjeszkedésétől kezdve a színes forradalmak” washingtoni gerjesztésén keresztül az amerikai demokrácia hanyatlásáig bezárólag, Utóbbiba beleértve a rendszerszintű rasszizmust, különösen a feketékkel szembeni rossz rendőrségi bánásmódot, az utcai erőszakot és zavargásokat, valamint a Capitoleum trumpisták általi januári megrohamozását. „Együttérzünk az amerikaiakkal, de nem akarjuk, hogy ezek orosz földön is bekövetkezzenek” – mondta Putyin csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján, leütve a Genfben számára feldobott magas labdát.

Putyin személyes diplomáciai sikere Genfben csupán ráadásként jött egy nem sokkal korábbi, jelentős győzelmére, amikor Biden elnök feloldotta az Oroszország és Németország közötti Nord Stream 2 földgázvezetéket fenyegető amerikai szankciókat. Ez jelentős geopolitikai trófeával ért fel a Kreml számára. Lehet, hogy Putyin most már bánja, hogy Donald Trumpnak szurkolt a legutóbbi amerikai elnökválasztáson?

(A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza.)