Magyar csoport (elmélkedés)

Posted by

>Induljunk ki két meccs utáni politikai nyilatkozatból.

1. „Nyertünk 1-1-re.”
2. „Készülj, München, nyerni megyünk!”

1. Szellemes és/mert találó. Ez az 1-1 a továbbjutás(ok) szempontjából nem sokat számít, a magyarokét tekintve: semmit (lásd alább), viszont hatalmas erőt és önbizalmat ad a folytatáshoz. És hát a presztízs! Kábé tizenötször „értékesebb” euróban mérve a francia válogatott a magyarnál. És a portugálok ellen is majdnem sikerült.
Ne feledjük, hogy ősszel megkezdődik a selejtező a 2022-es katari világbajnokságra (Magyarország a második forduló kiemeltjei között van Európában) – akkorra már biztosra kell mennünk, hogy az 55 európai csapatból a kijutó 13 között legyünk.
A tokiói olimpiára a magyar csapat nem jutott ki (Románia igen, és nagyon könnyű csoportba került…), úgyhogy lesz idő a vébére készülni.
2. Induljunk ki az utolsó, harmadik forduló előtti helyzetből! A tabella:

FRA 2 1 1 0 2-1 4

GER 2 1 0 1 4-3 3

POR 2 1 0 1 5-4 3

HUN 2 01 1 1-4 1

És induljunk ki abból, hogy a német csapat győz szerdán, június 23-án Münchenben a magyarok ellen. Ez határozott tippünk. (Nem szoktunk automatikusan annak a csapatnak a győzelmére tippelni, amelyiknek drukkolunk – ha pénzre megy, még kevésbé.) Tehát a tippünk két-három gólos német győzelem. Ebben az esetben a németek hat ponttal végeznek, a magyarok az egy arany ponttal maradnak. Könnyű belátni, hogy ha így lesz, akkor a három továbbjutó: a német, a francia és a portugál válogatott. Ez a legvalószínűbb sorrend is.
Pusztán a továbbjutás miatt ebben az esetben a Portugália–Franciaország mérkőzést akár le sem kellene játszani. Portugália, ha győz, akkor is csak második a hat pontjával. A franciáknak elég a döntetlen a második helyhez, s a csoportelsőséghez nyerniük kell. Az első forduló után a továbbjutó „három nagy” sorrendje POR – FRA – GER volt, a végén, mindössze két meccs, két forduló után lehet akár a fordítottja is.

Megjegyzés

Világversenyen még nem fordult elő ennyi kihagyott büntető és ennyi öngól. Egyebekben is megmutatkozik a koncentrálóképesség csökkenése, feltételezhetően nem csak a meleg, hanem a lejátszott sok mérkőzés – végső soron a világjárvány – miatt. Az első fordulóban öngólt vétő német hátvédet legalább megvigasztalta ártatlan korú kisfia, aki lelkesen örült, amikor apuka védhetetlen gólt lőtt. A legemlékezetesebb mégis az volt, hogy a portugál védőknek sikerült négy perc alatt két öngólt rúgniuk. Gyakorlás kérdése, viccelődhetnénk, de a magyarokat is érintő fontosabb dologról van szó: a németeknek nagyon erős a szélsőjátéka, pokolian hatásosak a kapu elé élesen belőtt labdáik.

Új Hét