Bekerítve Debrecenben

Posted by

Balogh S. Éva
>Itt az ideje, hogy a belügyekre térjünk, mert az egész hétvége tele lesz a 136 fős Fidesz parlamenti delegációjának most véget ért háromnapos összejöveteléről szóló hírekkel. Ez a kétévente megrendezésre kerülő esemény hasonlít a céges vagy vállalati elvonulásokra, amelyek célja a közös ügy iránti lelkesedés felkorbácsolása, bár a Fidesz esetében nehéz elképzelni, hogy Kásler Miklós lelkesítő beszédet mondjon, és nem valószínű, hogy Novák Katalin családról szóló, sokszor ismételt üzenetei általános lelkesedést váltanának ki a frakcióban.
A tavaszi lelkigyakorlatot Debrecenben tartották, amely amellett, hogy Magyarország “kálvinista Rómája”, a Fidesz fővárosává vált. Úgy tűnik azonban, hogy a szervezők még a Fidesz  lojálisaiban sem bíztak. A Hotel Lycium előtti teljes teret elkerítették és fekete műanyaggal fedték le. A félelem kézzelfogható volt. Orbán Viktor és legközelebbi munkatársai a régi Aranybika Hotelben éjszakáztak, amely jelenleg üresen áll, és “ezért könnyen megvédhető” – írta a Debreciner, egy új, független helyi híroldal.
Nem kellett sok idő, hogy a Momentum helyi szervezete Mészáros, Orbán, Tiborcz és Rogán fotóit ábrázoló plakátokat ragasszon ki a fekete kerítésre a szöveggel: “Ellopták? Vegyük vissza!” A Párbeszéd optimista képviselője Szabó Tímea a Facebookon így kommentált: “Fekete kedd után fekete visszavonulás , jövőre fekete április lesz Orbánnak és a Fidesz-KDNP-nek. Az országnak pedig felszabadulás, és ahogy Karácsony Gergely mondta: jóvátétel, ahol az új kormány mindenkit kárpótolni fog az elmúlt 12 év veszteségeiért!
Addig pedig a Fidesz-KDNP nyugodtan elbújhat!”
Kocsis Máté, a Fidesz képviseletében és Simicskó István, a kereszténydemokraták frakcióvezetője közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen sok mindent elmondtak. A legnagyobb érdeklődést azonban a Fidesz jövő évi választási stratégiája váltotta ki, bár az nem tartalmazott semmi újat: a migránsoktól való félelem szítása, a járvány esetleges visszatérése, és az országra leselkedő veszély, amit Gyurcsány Ferenc jelent. Kocsis hosszasan foglalkozott a volt miniszterelnök által jelentett veszély konkrétumaival. Mint fogalmazott, “vannak epizódszereplők is, fontosabbak, kevésbé fontosak, viccesek, kevésbé viccesek”. És “ott van a főpolgármester, aki minden küszöbön megbotlik, de ők bizony epizódszereplők ahhoz képest, amit Gyurcsány Ferenc képvisel”.
Politikai elemzők, például Szentpéteri Nagy Richárd, elismert alkotmányjogász szerint “Gyurcsány szerepeltetése a kampánytémákban azt mutatja, hogy a Fidesz fő választási üzenete még nem fogalmazódott meg”.

Orbán Viktor négyszemközt mondott beszédet a küldöttség tagjainak, a beszéd önelégült volt, és a lehető legoptimistábban jellemezte az ország jelenlegi helyzetét. És természetesen a beszéd nagy részét elsőszámú ellenfelének, minden rossz forrásának, a Karácsony Gergely mögött álló embernek szentelte, akitől  kihívójának tart. Gyurcsány az utóbbi időben gúnyt űz a Fidesz vele való foglalkozásából. A Facebook-oldalán a következőket írta: “Tegnap Orbán, ma Kocsis. A mindenit, belém szerettek😊 Küldjek nekik egy fotót? Egy vacsorameghívás tolakodó lenne? Vagy csak egy filmet? Megfoghatnánk egymás kezét. Esetleg egy édes hármasban. Meghívhatnánk Viktort. Én ülnék középen. Ezen még gondolkodnom kell.”
Amint elmondta debreceni beszédét, Orbán leült, és megírta a tizedik szamizdatlevelét. Talán emlékeznek rá, hogy a liberálisok által a szólásszabadság korlátozására panaszkodott, ami azt jelenti, hogy illiberális nézeteit csak szamizdat formában tudja kifejezni. Ezt a legutóbbi szamizdatot azért írta, hogy elmagyarázza kritikusainak a pedofíliatörvény valódi jelentését. Értelmezése szerint “az új magyar törvény csupán azt mondja ki, hogy csak a szülők dönthetnek gyermekeik szexuális neveléséről”. Szerinte “egy szabad felnőtt egyénnek számot kell adnia az életéről, de nem valamilyen világi hatóság előtt, hanem Isten ítélőszéke előtt, amikor eljön az ideje”. Ezért “a magyar törvény nem vonatkozik a 18 éven felüli felnőttek életére és szexuális szokásaira”.
Mit is mondhatnánk? A pedagógusok úgy vélik, hogy a tinédzserek felelős és tudományosan megalapozott szexuális nevelésétől való megfosztása komolyan károsítja egészséges fejlődésüket. Ráadásul, ha Orbán úgy gondolja, hogy a törvény azt vonja maga után, hogy a 18 év felettiek szabadon választhatják meg szexuális orientációjukat (még akkor is, ha egy rossz döntés a pokol örökkévalóságára ítélheti őket), de a 18 év alattiak nem, akkor még az eddigieknél is kirívóbbá teszi a törvényt. És végrehajthatatlan lenne. A jelenlegi magyar jog szerint nincs mód a 18 év alattiak közötti szexuális együttlét szabályozására. Minél több időt és energiát fordít Orbán erre a témára, annál összefüggéstelenebbé válik.
A ma reggeli interjú ismét Orbán Viktor öndicsőítő értékelése volt a világjárvány kezelésének nagyszerű eredményeiről, természetesen figyelmen kívül hagyva a magas halálozási arányt. Az interjú egy másik részét a pedofíliatörvénynek szentelte, ami ismét nem segítette elő a kormány azon döntésének megértését, hogy a homoszexualitást is bele kell foglalni a szövegbe. Az egyetlen dolog, amit megtudtunk, hogy Orbán Viktor nem aggódik a törvény életbe lépése miatt esetlegesen induló szabálysértési eljárások miatt. Nem gondolja, hogy a törvénynek ilyen következményei lehetnek, mert a közelgő Európa jövőjéről szóló konferencia olyan fontos kérdésekkel fog foglalkozni, mint “ki dönt a gyermekek neveléséről az Európai Unióban, és Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermekeink neveléséről a szülők döntsenek”. Igaz, hogy a konferencia a fiatalok problémáival tervez foglalkozni, de nem valószínű, hogy Orbán Viktor tizenkilencedik századi elképzeléseit a szülői nevelésről üdvözölné és elfogadná.

Hungarian Spectrum