Az Orbán-média megdöbbent – Putyin szerint Bidennek helyén van az esze

Posted by

Balogh S. Éva

Vlagyimir Putyin a Joe Bidennel folytatott négyszemközti találkozója után Moszkvában a Közszolgálati Egyetem végzőseivel beszélgetett, amelynek során kijelentette, hogy “a Biden elnökről alkotott képnek, amelyet a mi, sőt az amerikai sajtó is sugall, semmi köze a valósághoz”. Putyin “ügyes szakembernek” nevezte őt, aki “teljesen otthonosan mozog a munkájában”. Annyira jól csinálja, amit csinál, hogy “nagyon óvatosan kell dolgoznunk, nehogy valamit kihagyjunk”, és “ő nem hagy ki semmit, biztosíthatom önöket.” A Washington Post átvette az Associated Press beszámolóját, amely röviden összefoglalta Putyin véleményét az amerikai elnökről, aki “teljesen koncentrált” és olyan valaki, aki “tudja, mit akar elérni”. És ezt nagyon ravaszul teszi”. A The New York Times felhívta a figyelmet az orosz állami hírmédiára, amely hónapokon át “bambának, zavarodottnak és jócskán megvénültnek” gúnyolta Biden elnököt, és megjegyezte, hogy a hangulat megváltozott, részben Vlagyimir Putyin nyilvános beismerésének köszönhetően, hogy a Bidenről festett negatív portrénak “semmi köze a valósághoz”.
Tavaly ősszel egy bejegyzést szenteltem a “Biden-verés Budapesten” című írásomnak, amely azt írta le, ahogyan a kormánymédia Joe Bidennel bánt, közvetlenül az elnökválasztás előtt. Az Origo és más kormánylapok tántorgó idiótának írták le, aki “a demencia egyre nyilvánvalóbb jeleit mutatja”. Röviden: a Fidesz-média az amerikai jobboldal és az orosz média nyomdokaiba lépett az amerikai elnök megítélésében. A Biden-püfölés a mai napig folytatódik Magyarországon. Gyanítom azonban, hogy Moszkva nyomán ez változni fog.
Miért gondolom, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, hogy véget vet az amerikai elnök szellemi erejét érintő hihetetlenül durva támadásoknak? Az első akadályt, amelyet a külföldi híreknek általában le kell küzdeniük Orbán Magyarországán, a Magyar Távirati Iroda (MTI), jelenti, amely gyakran vagy nem közli a rezsimnek nem tetsző híreket, vagy a cenzorokat hívja segítségül, hogy átírják a történeteket. Így a független híroldalak a külföldi ügyekről szóló információik nagy részét külföldi sajtóorgánumoktól, például a Reuters-től, az AP-től és az AFP-től vagy megbízható külföldi újságokból szerzik be. Ezúttal azonban az MTI jelentős terjedelemben közölte azt, amit Vlagyimir Putyin mondott Biden elnök szellemi képességeinek orosz megítéléséről. Így:
“Annak a képnek, amelyet a mi sajtónk, sőt az amerikai sajtó fest Biden elnökről, semmi köze a valósághoz” – mondta Putyin. Az orosz elnök profinak nevezte amerikai kollégáját, és azt mondta, hogy a szerdai genfi csúcstalálkozón “a jóakarat légkörében” megértették egymást a kulcskérdésekben, és megtalálták azokat a pontokat, amelyekben az együttműködés mindkét fél számára prioritást jelent. “Nagyon óvatosan kell vele dolgoznunk, hogy ne maradjunk le semmiről. Nem hagy ki semmit, biztosíthatom önöket” – mondta az elnök a hallgatóságának. “Biden frissnek tűnik. Két és fél órát beszélgettünk vele, és teljesen a helyén van. Időnként belenézett a jegyzeteibe, de ezt mindannyian megtesszük” – mondta.
Rámutatott, hogy az amerikai elnök a genfi csúcstalálkozó előtt már egy hete más időzónában utazott Európában. Arról, hogy Biden néha összekeveri a dolgokat, azt mondta, hogy szóvivője, Jen Psaki sokkal gyakrabban teszi ezt. Azzal érvelt, hogy ez nem azért van, mert Psakinak nincs képzettsége vagy rossz a memóriája, hanem azért, mert “ha valaki úgy gondolja, hogy valami másodrangú, akkor nem arra koncentrál”. “Az amerikaiak pedig úgy gondolják, hogy nincs semmi fontosabb önmaguknál. Ez az ő stílusuk” – mondta az orosz vezető.
“Még egyszer megismétlem: ő (Biden) összpontosít és tudja, mit akar elérni. És ezt nagyon ügyesen teszi. Ezt azonnal érezni lehet” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnököt – elődjével ellentétben – “békében hagyják dolgozni”. Putyin kifejezte készségét, hogy továbbra is kész együttműködni az Egyesült Államokkal, amennyiben az amerikai fél erre hajlandó. Hangsúlyozta, hogy a maga részéről meg fogja védeni az orosz érdekeket.”

A kormánypárti lapok közül egyedül a Magyar Hírlap közölte a teljes moszkvai MTI-jelentést, szemben a Magyar Nemzettel, amely úgy döntött, hogy a Biden-Putyin csúcstalálkozó eredményéről szóló “saját” elemzését, lényegében egy kivágott és beillesztett anyagot közöl. Az idézetek elsősorban a Fox News-tól származnak, a cikk pedig arra a következtetésre jut, hogy “Putyin többet ért el, mint amire számítottak”. A lap még Donald Trumpot is idézi, aki szerint “ez egy jó nap volt Oroszország számára, és nem kaptunk semmit”. Ennek ellenére a cikk közvetlenül e Trump-idézet után éles fordulatot vesz, és hozzáteszi: “Mindazonáltal Putyin a tárgyalások másnapján megjegyezte, hogy a média által Bidenről festett “kissé elkedvetlenítő képnek” semmi köze a valósághoz. Az orosz elnök profinak nevezte amerikai kollégáját, és azt mondta, hogy a szerdai csúcstalálkozón a kulcskérdésekben megértették egymást. Nagyon óvatosan kell vele dolgozni”.

A cikket író, meg nem nevezett munkatárs minden igyekezete ellenére lehetetlen két egymásnak ellentmondó értékelést sikeresen összefűzni egy cikken belül. Nem lehet ragaszkodni ahhoz, hogy Biden elvesztette a találkozót, és hogy Biden “makacs optimizmusát” esetleg “aggasztó naivitásnak” könyvelhetjük el, ugyanakkor – bármennyire is rövidítve – bele kell foglalni Putyin pozitív értékelését ellenfeléről, mint kemény tárgyalófélről. Amikor utoljára ellenőriztem a többi propagandaorgánumot, még senki sem merte a nyakába varrni, de előbb-utóbb kénytelenek lesznek követni a független hírforrásokat, amelyek széles körben beszámoltak Biden mentális állapotának és diplomáciai képességeinek orosz átértékeléséről. Mert lássuk be, sem az orosz, sem a magyar média nem saját kezdeményezésre mutatta be a dilis Biden portréját. Az utasítások felülről jöttek, és most a kommunikációs/propagandaosztály kénytelen újrafogalmazni a médiapolitikáját, ami az amerikai elnököt illeti. Jó lesz figyelni a folyamatot, a sebességet és a módot, ahogyan és ahogyan ez megvalósul. Mert feltételezem, hogy Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin nagy barátja nem hagyhatja figyelmen kívül az orosz elnök Joe Biden átértékelését.