A normális politikai berendezkedés nem helyzet, hanem cél

Posted by

Hegedűs László

>A homofób törvény megszavazásával kapcsolatos kérdésekről szóló egyik csoportposzt alá hozzászólásként írta valaki, hogy a Fidesz és a Jobbik szavazói ugyanazok a másságot nem elfogadó intoleráns emberek. Igazából még pár sztereotip jelzőt hozzátett, amiket nem jegyeztem meg, de most nem is azokról szeretnék írni.
Mindenekelőtt megjegyzem, hogy természetesen van egy részigazság az állításában. A két párt szavazóbázisában valóban van egy ilyen átfedés. Ennél azonban sokkal lényegesebbnek tartom azt, amiben a Jobbik támogatói eltérnek a fideszesektől. Ez megfigyelhető volt már akkor is, amikor még a Jobbik nagyon nem számított a demokrata ellenzék szövetségesének, sőt még a Jobbikban kifejezetten nagy súllyal jelen volt az a hugyagyú náczi vonal, ami mára zömmel a Mihasznák Mozgalomban tömörül. A Jobbik támogatói már akkor is jellemző morális fölényben voltak a fideszesekkel szemben. Ez utóbbi természetesen nem nagy érdem: a fideszesekkel szemben egy kopott négy évszakos autógumi is morális fölényben van, csak tény.
A fideszesek számára tökéletesen megfelel az a posztfeudális, kontraszelekción alapuló rendszer, amit 0rbán és kormánya épít az országban. Ebben látják a maguk érvényesülésének legjobb lehetőségeit. A szabad verseny alapvetően taszító számukra, mert abban bárki győztes lehet. Nem csak az, akit a vezér kijelöl. Ők jobban szeretik azt a versenyt, ami a vezér kegyeiért megy, hogy őket jelölje ki. A jobbikosok mindettől viszolyognak. Megvan bennük jellemzően mindaz, ami kapcsán a fent említett hozzászóló írt, de nem akarnak feudalizmust. Nem akarják, hogy az ország erőforrásai és vagyona egy szűk körhöz kerüljön, és pontosan emiatt szöveségesei ma a demokrata oldalnak.
Egy normális politikai berendezkedésű országban a Jobbik nem szövetségese, hanem politikai ellenfele lenne a Momentumnak, vagy a Párbeszédnek, a Fidesz meg nem létezne, de jelenleg a normális politikai berendezkedés nem helyzet, hanem cél. Épp ezért fontos tisztán látni: a nézeteltérések, amelyek a homofób törvény megszavazásánál előjöttek, megvoltak eddig is. Amikor a hat párt szövetséget kötött, erről a különbségről tudtak. Nincs semmi okuk ezen megdöbbenni. A fontos közös cél, ami erősebb ennél az egyet nem értésnél is megvan továbbra is.