A New York Times publicistája így látta

Posted by

>Senki sem nézett csodálattal senkinek a lelkébe. Senki sem nevezett senkit gyilkosnak. Minden jel szerint Biden elnök és Vlagyimir V. Putyin orosz elnök várva várt találkozója nem volt meleg, de nem is volt forró. Mivel ő lett az ötödik amerikai elnök, aki leült a problémás Putyin úrral, Biden úr szerdán igyekezett munkakapcsolatot kialakítani, amely nélkülözte közvetlen elődjének gusztustalan hízelgését, de nem használta azokat a harcias kifejezéseket sem, amelyeket ő maga is használt az orosz vezetővel kapcsolatban a múltba
Ha genfi nyitó találkozójuknak bármiféle jelzését keressük, akkor úgy tűnik, hogy a két vezető kapcsolata valószínűleg feszült és frusztráló társulás lesz, ahol a két elnök fenntarthatja a civilizált párbeszéd látszatát, még akkor is, ha a nemzetközi színpadon és a kibertér sötétjében vívnak egymással. A két fél mintegy háromórás megbeszélésen áttekintette a vitás kérdések listáját, anélkül, hogy bármelyikük megoldására utaló jelet talált volna, és semmi jele sem volt annak, hogy olyan személyes kötelék alakulna ki köztük, amely áthidalhatná a két nemzet között tátongó szakadékot.
Egymásról adott értékeléseik kötelességtudóak, de visszafogottak voltak. Putyin “nagyon kiegyensúlyozott, professzionális embernek” és “nagyon tapasztalt” politikusnak nevezte Bident. “Nekem úgy tűnik, hogy valóban ugyanazt a nyelvet beszéltük” – mondta Putyin “Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egymás szemébe néztünk, és megtaláltuk benne a lelket, vagy hogy örök barátságot esküdtünk”.
Ami Bident illeti, ő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mélyebb megértést alakított-e ki az orosz vezetővel kapcsolatban, és kerülte kollégája jellemzését. A megbeszéléseik “jók, pozitívak” voltak, mondta, és nem voltak “éles hangúak”. Megvitatták a nézeteltéréseiket, “de ez nem történt túlzó légkörben”. Biden, idén egy interjúalanyával egyetértett abban, hogy Putyin úr egy “gyilkos”, szerdán azt mondta, hogy nincs szükség arra, hogy erről tovább beszéljen. “Miért hoznám fel újra?” kérdezte. De érezhetően érzékenyen reagált azokra a bírálatokra, amelyek szerint túlságosan elnéző volt Putyin úrral szemben. Ezt az aggodalmat néhányan osztják a saját kormányán belül, és ez a kritika egyre hangosabb beszédtémává vált a republikánusok részéről, akik ritkán tiltakoztak Donald J. Trump elnök és az orosz vezető jóhaveri kapcsolata ellen.
A találkozó utáni sajtótájékoztatójáról távozó Biden arra a kérdésre, hogy biztos-e abban, hogy Putyin viselkedése meg fog változni, felkapta a fejét, és ingerült lett. “Mikor mondtam azt, hogy biztos vagyok ebben?” – vágott vissza a riporternek. “Azt mondtam, hogy a viselkedésük akkor fog megváltozni, ha a világ többi része is reagál rájuk, és ez csökkenti tekintélyüket a világban. Én nem vagyok biztos semmiben. Csak megállapítok egy tényt.”