A Hont kivont

Posted by

Fábián András
>Vagyis Hont András sajtómunkás kardot rántott. Ami eddig tőle mondhatnánk idegen volt, aggódni kezdett az öt (hat?) párti együttműködés morális állapota miatt. A facebookon fejtette ki azokat a számára bosszantó jelenségeket, amelyekkel nehéz neki együtt élni. (https://www.facebook.com/2167232606895015/posts/3213407135610885/)

Gyorsan és előre szólok, hogy mint mindenki, akárki valamilyen, bármilyen mondandójában, ebben is van igazság, hiszen ha nem lenne, akkor túlságosan kilógna a lóláb. Hont is ebben reménykedik és joggal. Minden állítására ötvenen bólintanak rá (a Jobbik-DK vadházasságára, a Tóth-Hadházy vetélkedésre, az „érdekes személyiségű” Tóth megtámogatására a „szupercuki főpolgármester” által, a Jobbik pedofil törvényre leadott, igen-szavazat útján elkövetett árulására). De hogy úgy van! – kiáltják tüstént kórusban. Aztán sokan – személyes tapasztalataim és ízlésem szerint túl sokan – így kiáltanak fel: Ezekre?! Soha!

Mindeközben az ellenzék erkölcseiért ekképpen aggódó újságíró (Hont) estéről estére ül egy asztalhoz Vona Gáborral, aki azért lépett ki az általa alapított Jobbikból, mert túlságosan néppártosodott. Az ő számára már nem volt elég szélsőjobboldali és Európa-ellenes az a párt. Tudom, tudom. Vállalni kell a vitát. Ez különösen akkor tud izgalmas és érdekfeszítő lenni, ha esély sincs arra, hogy az érintettek meggyőzzék egymást. Pláne, ha nem is akarják. Hontnak és Vonának nem mellesleg van egy közös nevezője: mindketten a Fidesz köpenyéből bújtak elő. Az Ötök nevű showderklub amúgy is arról szól, hogy ki tudja meggyőzőbben utánozni (és túlkiabálni) Puzsért, aki – emlékszünk még – Vona elnöksége alatt maga is gyújtó hangú beszédet intézett a tüntiző Jobbik támogatóihoz. Most meg Puzsér olyan demokrata-féle…

Hont aggódik az öt(hat)párti együttműködésért. A Facbookon TGM egy róla írott mondata szerepel bemutatkozó névjegyként: “Heves, keserű, ironikus magyar publicista, szkeptikus szabadelvű. Ideológiátlan, egyben elvek megszállottja. Koravén örökifjú. Hunnia trágyadombjának oldalán műlesiklással próbálkozik.” Ehhez én csak annyit tennék hozzá, hogy ha Hont kicsit is elmélyedt volna e kétes értékű, az ő személyét valójában inkább mélyen lejárató, mint magasztaló jellemzés állításainak értelmezésében, soha eszébe nem jutott volna kitenni az oldalára, pláne főhelyen. De azért az mégiscsak egy szint – gondolhatta – ha TGM veszi a fáradságot és véleményt mond róla. Lelkük rajta.

Félreértés ne essék. Hontot sem temetni, sem ekézni nem jöttem. Nincs rá szükség. Megteszik ezt helyettem mások, s ha nem, megteszi ezt ő maga a megszólalásai, írásai révén. Szándékom szerint csupán csak ismételten és újra fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy bomlasztani úgy is lehet, sőt úgy lehet legjobban, ha az ember az aggódó támogató álorcáját ölti magára. Hősünk valójában eközben sem tesz mást, mint a magyar trágyadomb göröngyein szlalomozik. Az az ő terepe. Azokhoz szól, akik megingathatók, akik még nem tudták eldönteni, hogy ők hova is álljanak tulajdonképpen. És hova ne álljanak semmiképpen.

Tudom, hogy a Jobbik legutóbbi országgyűlési aktusa sokaknál úgy kivágta a biztosítékot, hogy hirtelen indulattal felkapták a babakádat és gyerekestől kilöttyentették azt. Ezekre?! Soha! Hallgatom Arató Gergelyt a Klubrádióban, aki empatikusan és elfogadhatóan megmagyarázta a Jobbik döntésének hátterét. A pedofília elleni fellépés a legfontosabb kérdések egyike. Ha a Jobbik úgy látja, hogy ezzel a törvénnyel késlekedni nem lehet, lelke rajta. A diszkriminatív elemeket idővel ki lehet gyomlálni belőle. A Jobbik „konzervativizmusába”, támogatóinak gondolatvilágába időlegesen belefér a nemi diszkrimináció is. Ha az együttműködő pártok kormányt alakíthatnak, akkor úgyis megváltoztatják az egész törvénykezési mechanizmust és a jogsértő, diszkriminatív, korrupt stb. törvényeket kigyomlálják.

Ez magyarázatként elfogadható. Én hiszek Arató Gergelynek. Annál is inkább, mivel a Fidesz megbuktatása az egyetlen esély arra, hogy Magyarországot az orbáni alaptörvénykezés sötét zsákutcájából visszavezessük az európai jogállamiság egyenes útjára. Ehhez pedig egységes fellépésre és a pártok szoros szövetségére van szükség. Mint mondtam, azok az állítások, amelyeket Hont felsorol – mellesleg nem csupán az ő szemét csípte – külön-külön igazak és valóban szembe mennek a szavazóik esetleges elvárásaival. Megjegyzem van, aki pedofil törvénnyel vagy anélkül is hevesen tiltakozik a Jobbik részvétele ellen. Én őket sem hibáztatom.

Az viszont számomra teljesen világos és egyértelmű, hogy a Jobbik nélkül nem lehet ezt a választást megnyerni. A Fidesszel szemben hónapok óta erősödő ellenzéki együttműködés a Jobbik szavazói nélkül esélytelenek. Márpedig most mindenek felett való az ország és a társadalom azon érdeke, hogy 2022-ben a Fidesz diktatúráját elsöpörjük az útból, kikiáltsuk a Magyar Köztársaságot és helyreállítsuk az alkotmányos jogállamot. A győzelem lemondásokat, megalkuvásokat és áldozatokat is követel. A másképp gondolkodó rendszerváltóknak is joguk van a véleményük kinyilvánításához. Ezt demokráciának hívják. A vitás kérdéseket pedig majd akkor is lehet tisztázni, amikor már van értelme a vitának, mert valóban van esély a korrekcióra. Ha ezt ilyen-olyan finnyázások miatt nem látjuk be, akkor tök mindegy, hogy hogyan és miért is szavazott a Jobbik június 15-én a pedofil-törvényre, miközben tízezer ember tüntetett a diszkrimináció ellen a pesti utcákon. Azt a törvényt a bátor 2/3 a Jobbikkal, vagy nélküle, mindenképp átnyomta volna.