Zummer Fülöp lebukott

Posted by
Szabó Tímea
>A bíróság a mai napon bűnösnek mondta ki Szikszai Péter kormánypárti médiamunkást és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a „Zummer Fülöp” álnéven írt cikk írója és az azt jóváhagyó főszerkesztő megfosztottak emberi mivoltomtól, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselnünk. A bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkámhoz, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson.
A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszaira és Toót-Hollóra.
Bűnösök tehát. Fontos ítélet és üzenet ez a gyűlöletkeltő kormánypártoknak és az őket kiszolgáló lakájmédiának egy évvel a választás előtt. A bíróság azt üzeni, hogy eddig és ne tovább! Lehet egymás munkáját kritizálni, egymásról véleményt mondani, azonban, ahogy azt az Alkotmánybíróság is kimondta korábban: a szólásszabadságnak igenis van határa. A kritika nem sérthet senkit emberi mivoltában, és nem idézhet olyan időket, amiket az emberiség egyszer már átélt, és ami a 20. század és talán az egész történelem legsötétebb korszaka volt. Aki ezt teszi, az bűnös.
A szomorú az ügyben az, ahogy Szikszai és Toót-Holló érveltek a tárgyaláson. Saját megfogalmazásuk szerint ők a „Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket pusztán egy gúnyos szatírának szánták.
Azt az írást, amit a Fővárosi Ítélőtábla egy másik perben jogerősen végleges eltávolításra ítélt az online térből, mert ahogy fogalmaztak, annak „alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő”, illetve „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt”.
Szikszai szerint viszont az nem jogsértő, pusztán egy szatíra. Ezek szerint Goebbels is egy rendkívül szatirikus ember volt.
Egy közszereplőnek sok mindent el kell viselnie. Politikusként ezt pontosan tudom. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzet és Szikszai cikke volt 11 év képviselői munka után az első alkalom, amikor én az engem ért „vélemény” miatt bárkivel szemben büntető- és polgári peres eljárást kezdeményeztem. Pedig addig és azóta is kaptam már hideget-meleget.
Legyen ez mindenki számára világos üzenet: ellenfelek vagyunk, mást gondolunk a világról, de nem süllyedhet senki vissza a hitleri retorika legsötétebb mocsarába. Mert az pontosan ugyanoda vezethet újra, ahova egyszer már vezetett.