Egy bot két vége

Posted by

Gaál Péter
> A bot végei ugyanannak a botnak a végei. Nem MÁSIK botnak, hanem UGYANANNAK A BOTNAK. Tökéletesen mindegy, hogy rasszista szövegek kinek a szájából hangzanak el: egy színes bőrűéből avagy egy fehér bőrűéből. Egy németéből, ma már inkább arabéból, vagy egy zsidóéból. Egy magyaréból vagy egy cigányéból. 1980-ban, segédmunkás évemben kis ideig a VITUKI-ban tevékenykedtem. Egy műszerhitelesítő csatornát kellett (volna) kiásni, már előttünk is ásták, utánunk már nem, mert egyszer az egyik kolléga hazafelé indultában megmosta a kezét, és elfelejtette elzárni a vízcsapot, a víz meg alámosta az egészet. Nos, ebben a projektben ketten szerepeltünk nem cigányok: naponta be volt nekünk ígérve, hogy most b.sznak bele minket a betonba. Történt pedig, hogy a „főnökünk”, szintén zenész, bár inkább lovári, beás vagy oláh, behozta a kisfiát. Képzeljenek el egy tündéri kis cigánygyereket, a legtündéribbet, akit el lehet képzelni. Segített nekünk húzkodni a vasakat, csacsogott, szaladgált mellettünk, mindaddig, ameddig… elő nem került az apukája. És ez az apuka el nem kezdte neki magyarázni, hogy „ezek utálnak téged”.
Innentől a közelünkbe nem jött.
Ha egy Yale-n előadó félnéger (inkább negyed) pszichiáternő olyanokat mond, hogy az összes fehéret le kell lőni, az kérem ugyanolyan rasszizmus, mint bármely náci szöveg. Tulajdonképpen náci szöveg. És képzeljék, van zsidó náci is. Van fekete rasszista, saját fajtája ellenében, nézzék csak meg a Django elszabadul című filmben Samuel L. Jackson zseniális alakítását. „De az film!” Ne aggódjanak: nem csak filmben van. Persze a másfajta rasszizmus a gyakoribb, volt szerencsém hozzá Harlem bejáratánál és a fokvárosi tengerparton, egy kirakat elől hátrafordulva, és szembenézve öt-hat fekete suhanccal, miután az arcomba ordították, hogy „kill the whites”.
Pont azt, amit a pszichiáternő nemrég, csak ez nem egyetemi katedra volt.
Én se állnék térden. Tetszik Önöknek, nem tetszik: én se, mert az ugyanaz pepitában, mintha echte rasszista volnék. A rasszizmus elismerése. Egy önsanyargató (nem aszkéta!) kizárólag a MEGVONÁSBAN különbözik egy hedonistától. A VALAMI nem változik.
A lényeg.
És a múlt bűnei? A rabszolgahajók, amelyeket már a BŰZÜK messziről elárult, így a tiltás után őket kereső hadihajóknak akkor is könnyű dolguk volt, ha rakomány nélkül kapták el őket? A rabszolgatartás en bloc? Hát kérem, sajnos ez se ennyire fekete-fehér, hogy stílusos legyek. Egyrészt a rabszolgakereskedés a fekete törzsfőnököknél kezdődött, akik saját alattvalóikat (népüket) adták el, majd az ARAB kereskedőkkel folytatódott, innét a kifejezés is: „kaffer”, ami a az arab „káfír”, „hitetlen”-ből jött. (Hinnék-e, hogy az indiánok se úgy viselkedtek és gondolkodtak, mint Gojko Mitić? Hinnék-e, hogy ha nem érkeznek a fajgyűlölő spanyolok, az aztékok egyedül is kiirtották volna egész Közép-Amerika népességét? Így legalább hírmondó maradt belőlük – mellesleg az amerikai Dél és Észak gyarmatosítása teljesen másképp zajlott, hála az „emberközelibb” – ezt szokták mondani a reformációról – puritánoknak.)
Tudják, mit jelent a térdenállás? Nem azt, hogy mi most bocsánatot kérünk atyáink bűneiért. Éppen hogy nem azt. A térdenállás azt jelképezi, hogy nem bírunk leszállni a témáról. Az antitérdenállók szapulása, nemre, fajra és pártállásra való tekintet nélkül, ahogy mondani szokták, pedig azt jelenti, hogy most a bot másik felével csépeljük embertársainkat. A mai, kelet felé gyűrűző nyugati divatot bármelyik inkvizítor megirigyelhetné, még a (negyed) ZSIDÓ Tomás de Torquemada is. Orbán, Putyin, az összes keleti despota ugyanolyan örömmel dörzsölheti a markát, mint doktor Goebbels dörzsölhetné, ha élne. Neki is úgy jött a Reichstagban (nagy valószínűséggel nem egyedül) gyújtogató Marinus van der Lubbe, majd a Kristályéjszakára ürügyet szolgáltató, Ernst vom Rath párizsi német követségi tanácsost lelövő Herschel Feiber Grynszpan, mint mennyből az angyal. Az olyanok, mint a tegnapi „tüntetés” – nyugodt emberek nyugodt rendőrök, mi történhet? kommentálta az Opera előtti egykori Alaptörvény-ellenes tüntetést Pintér Sándor – kifejezetten beleilleszkednek a NER érdekkörébe, több okból. Nem térek ki rájuk bővebben, annyira unalmas már ezt szajkózni.
Önök különben is okosak. A legfőbb bajom egyébként nem az, hogy ki mit mond, ki miben tévelyeg, hanem a BUTASÁG. Az, ha valaki nem képes rájönni, hogy az ilyesmit kizárólag úgy lehetne negligálni, ha valaki végre ABBAHAGYNÁ. Mindegy, ki.
Abszolúte mindegy.
És a múlt bűnei? Nem voltak? De, voltak. Volt sok minden. Még olyasmik is voltak, amit az „ellenoldal” is rosszul tud, ilyen például a skalpolás nemes szokása, ami eredetileg FEHÉR szokás volt, hasonló a dúvadak farkának beszolgáltatásához, az indiánok csak szépen átvették. Nos, ugyanez történik most is.

 

Címkép: Térdelés a kaliforniai csapatkapitány Kaerpernick és csapattársa Eric Reid