Biden és Putyin: kedves hangnem, de hajthatatlan magatartás a lényegben

Posted by

Andreas Rüesch
Genf
“Az orosz-amerikai kapcsolatokban számos olyan kérdés halmozódott fel, amelyek a legmagasabb szinten történő megvitatást igénylik” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Genfben az amerikai kollégájával, Joe Bidennel folytatott csúcstalálkozót. Erős kezdés volt: mindkét kormány szerint a két atomhatalom viszonya mélyponton van, a hangnem Moszkva és Washington között ellenségesebb, mint évtizedek óta volt, és mindkét fél mindent megtesz, hogy ártani tudjon egymásnak – az amerikaiak gazdasági szankciókkal, az oroszok számos regionális színtéren történő károkozással az USA-ban pedig hackertámadásokkal.
A genfi csúcstalálkozó ezért fontos lehetőség volt arra, hogy megtörjék az eszkalálódó lépések ördögi körét, hogy kemény, de közvetlen véleménycserét folytassanak, és hogy feltárják a közös érdekeket. Bizonyos mértékig ez talán sikerült is. Összecsapásra nem került sor, és mindkét fél konstruktív, ellenségeskedés nélküli megbeszélésekről beszélt. Biden és Putyin megállapodott abban, hogy visszaküldik a nagyköveteket mindkét országba, korrigálva ezzel a tavasszal a heves viták során tett lépéseket.
Megállapodtak abban is, hogy szakértői szintű konzultációkat kezdenek a kiberbiztonsági kérdésekről és a nukleáris fegyverek korlátozását célzó esetleges új szerződésekről. Mivel a jelek szerint nem születtek érdemi előzetes döntések, a csúcstalálkozó legfeljebb új tárgyalásokhoz adott lendületet. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a megbeszélt tárgyalások ugyanolyan akadályok miatt kudarcot vallanak, mint a múltban.
A tárgyalásokról annyit, hogy
a megbeszélések összesen kevesebb mint három órát tartottak. Ez a tervezettnél rövidebb volt, és túl rövid idő volt ahhoz, hogy mélyrehatóan foglalkozzunk a rengeteg kérdéssel. Az első fordulóban az elnököket csak külügyminisztereik és tolmácsaik kísérték el, a másodikban a delegáció más tagjai. A fagyos viszonyt jól illusztrálta, hogy az eljárást kezdettől fogva úgy tervezték, hogy a két elnöknek ne kelljen együtt étkeznie. Nem lesz kenyértörés, jegyezte meg hűvösen egy amerikai kormánytisztviselő. Biden hasonlóképpen elutasította Putyin kérését egy közös sajtótájékoztatóra. Ebben szerepet játszhatott az a félelem is, hogy ellenfele eredménytelen vitába keveredik vele. Így kora este a két elnök egymás után állt a média elé, először egy energikus, jó kedélyű Putyin, majd egy kissé kimerültnek tűnő, de egyértelműen formában lévő Biden. Putyin a szokásos taktikáját alkalmazta, amikor minden Oroszországgal kapcsolatos kellemetlen kérdést megfordított, és az USA állítólagos hasonló lépéseire hivatkozott.
Putyin kétségtelenül elsősorban a hazai közönségre gondolt, akiknek el kellett magyaráznia, hogy milyen  bűnök terhelik amerikaiak, például a Capitolium ostroma.  és hogy Oroszországot mindig is igazságtalanul pellengérre állítják. Biden nem sokkal később tartott sajtótájékoztatóján nevetséges összehasonlításnak nevezte a Capitolium elleni rohamot. Ez volt egyébként a legkeményebb szava a Kreml-vezérről. Az amerikai láthatóan igyekezett józan és praktikus maradni, és hangsúlyozta a működő együttélés esélyét. Otthoni kritikusai előtt igazolta, amiért találkozott Putyinnal. Hangsúlyozta, hogy az ilyen személyes tárgyalásoknak nincs alternatívája.

nzz.ch