Sajtótájékoztató újraolvasva: Orbán Viktor megfutamodott

Posted by

Szalma György
>A címben szereplő állítást mi sem igazolja jobban, minthogy a magyar miniszterelnök váratlanul kiállt és válaszolt az ellenzéki sajtó minden kérdésére. Ez a kérdezz-felelek valószínűleg a népbírósági tárgyalásra való felkészülés jegyében telt. Orbán Viktor váratlanul bejelentette, hogy részt vesz a kormányinfón, ahol a sajtó képviselői kérdezhettek tőle: több, mint két órán keresztül,  mindenféle korlátozás és szűrő nélkül.
Mi sem bizonyítja jobban a kelet felé orientálódó diktatúra kiteljesedését, illetve a bukástól való félelmét, mint az, hogy az elnyomott, beszántott, ellehetetlenített, elhallgattatott ellenzéki lapok munkásai egyenként tucatnyi kérdést tehettek fel a miniszterelnöknek.
A kérdések elhangzása előtt azonban Orbán Viktor bejelentett néhány intézkedést, amelyekről a kormány döntött. A miniszterelnök többek között elmondta, hogy a gyerekes családoknak a kormány visszatéríti a 2021-ben befizetett SZJA-ját. Sajnos erre a bejelentésre nem készülhetett fel megfelelő alapossággal a szabad sajtó, így nem tehették fel a legfontosabb kérdést ezzel kapcsolatban:
Miért rekesztik ki a társadalom egy részét, miért osztják meg a magyarokat?
Miért nem azoknak osztanak pénzt, akik nem fizetnek adót? Akik befizették az SZJA-t, azoknak minden jel szerint van elég anyagi forrásuk, tehát nincs szükségük többre.
Az európai megoldás az lenne, ha egyenlően osztanák szét a pénzt azok között, akik nem fizetnek be a közösbe.
A sajtótájékoztatón amúgy az ellenzéki média krémje jelent meg, így nem meglepő, hogy záporoztak a széles ismeretekre alapozott kérdések. A lécet igen magasra tette az RTL híradó munkatársa, aki például egy tucat kérdést is feltehetett a találkozón, többek arról faggatta a miniszterelnököt, hogy:Orbán Viktor miért nem ismeri a nem létező szakmai anyagok tartalmát és miért nem mondja el azokról a véleményét? Miért?
Az amúgy elhallgattatott RTL-es újságíró a Mészáros Lőrincre vonatkozó kérdést is feltehette, ebből is látszik, hogy gyengül a rendszer. Eddig csak több tucatszor tettek fel ezzel kapcsolatban kérdést Orbán Viktornak, és csak több tucat NEM alkalommal kaptak rá választ.
A gyanú ellenére nem azért idézik fel újra és újra a Lölőt, hogy egy ellenzéki pártok által felépített narratívát életben tartsanak, hanem a független tájékoztatás minőségének javítása érdekében. Orbán Viktor egyébként teljesen antidemokratikus módon azt is hozzá tette válaszához, hogy a magyar milliárdosok első száz tagja között még mindig 80 százalékos többségben vannak a baloldaliak. „Az egyensúly jó dolog.” – zárta rövidre válaszát O.V.
Amennyiben teljesen szabad lenne Magyarországon a média, és a miniszterelnök nem terelné el a sajtó figyelmét az SZJA visszatérítéshez hasonló alibirendelkezésekkel az igazán lényeges kérdésekről, akkor vissza lehetett volna kérdezni:
Tényleg, valóban, tényleg? Egyensúly?
Mit tett eddig a kormány azért, hogy a leggazdagabbak között egyenlő arányban legyenek melegek, transzik, kutyájukkal vagy macskájukkal egyedül élők és minden vadonatúj identitás tagjainak a képviselői?
Miért nem beszél a miniszterelnök az ilyen típusú súlyos aránytalanságról?A magyar milliárdosok többsége fehér és hetero, ez pedig korántsem fejezi ki hazánk és Európa sokszínűségét.
A szabadon megválasztható identitásokra vonatkozó kérdések kibeszéletlenségét és fontosságát jelzi a Magyar Nemzet munkatársának értetlensége.
Az újságíróhölgy azt tette szóvá, hogy Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s politikusa szerint keddenként jobb írnek lenni, mint magyarnak.
Ez a Kincses Krisztina mégis mit képzel magáról, miért zavarja, ha Niedermüller Péter írként azonosítja magát? Hogy veszi a bátorságot, hogy megkérdőjelezze Peter O’Nieder döntését? Én azt kívánom N. Péternek, hogy élje meg teljességében az írségét Magyarországon. Növesszen vörös szakállat, pipázzon a kunyhója előtt, énekeljen bús-kesergő dalocskákat arról, hogy szeretne tengerre szállni és közben berúgni. Persze semmire nem szeretném rávenni, dönthet úgy is, hogy inkább megpróbálja a royalistákat kiszorítani a kerületből, barikádokat emel a brit megszállók és kocsmaturisták ellen, és Molotov-koktélokkal dobálja a protestáns járókelőket a vasárnapi istentisztelet után.
Egy másik jobboldali újságíró azzal kapcsolatban tett fel kérdést, hogy néhány napja a TEK elfogott egy magyar fiatalt, aki a gyanú szerint terrorcselekményt készült elkövetni az EB alatt. Jellemző a jobboldali média gyávaságára és megalkuvására, hogy nem szegezték Orbán Viktornak a valódi kérdést:
Nekünk terroristából is csak a bóvli jutott? Lassan húsz éve vagyunk az EU tagjai és még mindig itt tartunk?
Az egész sajtótájékoztatót érdemes újra és újra visszanézni. Orbán Viktor megfutamodott a kérdések elől, pedig az igazán kemény kérdések el sem hangozhattak.
Amikor a telexes ember kérdésre azt válaszolta Orbán Viktor, hogy a magyar kormány azokat részesíti előnyben egy pályázat kiírásakor, akik valóban termelni akarnak Magyarországon, valóban aktív szereplői szeretnének lenni az adott ágazatnak, mert ez a nemzetgazdaság érdeke, akkor szívesen a képébe vágtam volna:„Mire jó ez az ódivatú különbségtétel, hogy magyar és külföldi gazdaság? A gazdaság, az gazdaság! Miért éppen a magyar gazdaságot hozza helyzetbe a kormány? Kinek jó ez a kivételezés?” Ha szabad lenne kérdezni, akkor kíváncsi lennék még arra is:
Miért konzultál mindenről a kormány, miért nem kérdezik meg az Uniót, hogy mit érdemes gondolni egy-egy kérdésben? A nép nem tudja, azért szavaz a politikusokra.
Miért nem mer kiállni Gyurcsány Ferenccel vitázni, csak a parlamentben minden héten? Mégis milyen képet közvetít Magyarországról a művelt világ irányába, hogy a parlamentben zajlanak a viták? Miért a győztes választja meg azt, hogy kivel mérkőzik meg, miért nem az örök vesztes?
A kormány több tízezer diplomára várót mentesített a nyelvvizsga – követelmény alól, miért csak Karácsony Gergelyt hagyták ki?
Miért nem hagyják abba a vegzálását és állítsanak ki neki egy többnyelű igazolást, amit bemutathat a külföldi politikusoknak a kétoldalú találkozók alkalmával?
Állhatna rajta például az, hogy: Ha fontos, akkor hívjátok fel a Szijjártót!” Miért fogyott ki az orosz vakcina? Mert beoltották az összes magyarországi orosz ügynököt?

Kontra