Ha kedd, akkor Portugália

Posted by
Kedden délután indul neki a magyar labdarúgó-válogatott a szinte lehetetlen küldetésnek, hogy csoportjából – amelynek még Portugália, Franciaország és Németország a tagja – megpróbáljon továbbjutni. De legalábbis nem lenne jó a pofozógép szerepét játszani. Most még, a délután 6 órakor kezdődő meccs előtt minden lehetséges. Tartottak egy sajtóértekezletet is. Szalai Ádám csapatkapitány és Marco Rossi szövetségi kapitány beszélt.
Szalai Ádám: Számomra a csapatkapitányi poszt nem a karszalagot jelenti. Alapjában véve vannak olyan beállítottságú játékosok, akik szeretik felvállalni a nehézségeket a különböző szituációkban, szeretnek segíteni a csapattársakon. Karrierem egyik legszebb momentuma az, hogy a válogatott csapatkapitánya lehetek, tisztában vagyok ennek a súlyával és a feladatokkal. Amit a dán meccsen láthattunk, hihetetlen emberi dolog volt – utalt Szalai a dán csapatkapitány, Simon Kjaer lélekjelenlétére és tetteire Christian Eriksen összeesésénél. – Biztos vagyok benne, hogy bármelyik más játékos is hasonlóan cselekedett volna, ha ilyen történik a társával. Ettől függetlenül bele sem merek gondolni egy esetlegesen hasonló szituációba, hiszen azonnal reagálni kell. Nem abban látom a csapatkapitány legnagyobb szerepét, hogy milyen beszédet mond, hanem a mások támogatása és hogy olyan összetartó egységet hozzon össze, ami nemcsak a pályán, hanem pályán kívül is példaértékű.
T
udjuk milyen fontos az első meccs, de azzal is tisztában vagyunk, milyen csoportba kerültünk. Ettől függetlenül nagyon fontos a jó kezdés, taktikailag nagyon oda kell figyelnünk, akárcsak védekezésben is. Egy sokkal erősebb portugál csapatot látok magam előtt, mint a 2016-os Eb-n, bátran kell játszanunk a labdával. Mindenki tisztában van a mérkőzés jelentőségével. Emlékszem az Uruguay elleni stadionnyitó hangulatára, ami az egyik legszebb élményeim közé tartozik, azonban az, hogy részben hazai rendezésű Eb-n szerepelhetünk, az szerintem minden játékos legnagyobb álma. Ha gyerekként azt mondták volna, hogy két Eb-n szerepelhetek, amiből az egyik részben Budapesten van, akkor nem is tudom szavakba önteni, mit éreztem volna, jelenleg pedig ettől már csak egyetlen napra vagyok.
 Ilyen jellegű mérkőzéseknél motivációs problémákkal nem küszködik senki, ettől függetlenül én személy szerint még edzőmérkőzések előtt is inkább feszültebb és idegesebb vagyok, ezért az évek során igyekszem magam olyan állapotba hozni, hogy nyugodtabb legyek. Ilyenkor már nem szeretek belemenni motivációs dolgokba, a lényeg, hogy jól aludjak, jól pihenjek, akkor is, ha ilyen jelentőségű meccsről van szó. Nekem a legjobb mentális és fizikai állapotban kell lennem, ekkor tudok a legjobban teljesíteni.

A portugálok közül kik a legveszélyesebbek? Felsorolhatnám az egész keretet, egy olyan csapatról beszélünk, amely megnyerte az előző Eb-t és a Nemzetek Ligáját, nemzetközi szinten is nagyon jó játékosai vannak. Ami aggodalommal tölt el, az a csatársoruk, de a kispadon is fantasztikus játékerőt vonultatnak fel. Csapatként kell játszanunk, ki kell segítenünk egymást és egy kis szerencsére is szükségünk van a jó eredményhez. Holnap kapunk arra választ, hogy milyen munkát végeztünk. Szerintem jól állunk bele ebbe a meccsbe, jól felkészültünk, de az eredmény fog erről ítéletet mondani.

Címkép: Szalai Ádám csaparttársakkal, az utolsó edzésen

%d bloggers like this: