Orbán hogyan keresi a szavakat?

Posted by

Zöldi László
>Miniszterelnökünk a szokásos pénteki interjújában visszahozta a köztudatba a menekülteket. Másként nevezi őket, mert ezt találta mondani róluk: „Migránsok, migránshadak dorombolnak…” Itt egy pillanatra leállt, mert érezte, hogy nem a megfelelő szó jutott az eszébe, gondolatban kitette az ékezetet az o-kra, és néhány másodpercnyi szünet után így folytatta: „dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján.” (Magyar Rádió, 2021.06.11.)
Helyesbítésén nem akadtam fenn, mert élő adásban az ember hajlamos pontatlanul fogalmazni. Az viszont már elgondolkoztató, hogy a Miniszterelnök.hu-n az idézett mondat már a ’dorombolnak’ nélkül jelent meg. Nehéz persze eldönteni, vajon mit is jelent a jegyzőkönyvi hitelesség. Ettől függetlenül nem tulajdonítok túlzott jelentőséget a honlap-szerkesztő enyhítő, szépítő (eufemisztikus) gesztusának. Ő csak nem akarta észrevétetni, hogy Orbán Viktor képes kikecmeregni a nyelvi kelepcéből.
A miniszterelnök nyilvános szerepléseit jellemzi, hogy ha olykor például idegen szó tolul az ajkára, rögtön lefordítja magyarra. Márpedig ha így van, akkor nem érdemes rá mondani, hogy híján van az önuralomnak. A közéleti személyiségek, akik elég gyakran szerepelnek a nyilvánosság fórumain, korántsem követik a példáját. A kommunikációban van egy idem per idem jelenség. A latin kifejezés azt jelenti, hogy ugyanazt ugyanazzal, és arról nevezetes, hogy a rögtönzés hevében hajlamosak vagyunk megkettőzni a hirtelen választott kifejezést. Ennek két változata van.
Ha először az idegen szó jut az eszünkbe, akkor jól tesszük, hogy gyorsan lefordítjuk magyarra. Az azonos vagy hasonló jelentésű szót ugyanis indokoltan ismételtük meg. Egy példa. „Van bennem elég kraft, erő, hogy megvívjam a harcaimat.” (Dopeman-Pityinger László rapper, ATV, 2016.01.21.) De ha az edző, műsorvezető, politikus vagy rapper, aki rutinra (gyakorlatra, jártasságra) tehetett volna szert az élő adásban, először a magyar kifejezést használja, majd valamilyen rejtélyes okból idegen nyelvre is lefordítja, akkor az már nehezebben viselhető el. Ezt a jelenséget nevezzük tautológiának, vagyis az azonos vagy hasonló jelentésű szavak indokolatlan megismétlésének.
Nem kedvelem Orbán Viktor teljhatalmát. Azt sem, hogy az ország legtöbbet beszélő lakójaként majd’ mindenben ő mondja ki az első (mértékadó) és az utolsó (döntő) szót. El kell azonban ismernem, hogy szinte sohasem gyarapította az ügyetlenül szókettőzők táborát.

Tíz mondat az indokolatlan szókettőzésről

Számoltunk minden lehetőséggel és opcióval. (Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, ATV, 2015. december 3.)

Keresem ezeket a helyzeteket és szituációkat. (Vona Gábor Jobbik-politikus, ATV, 2016. szeptember 21.)

A szülők félnek, hogy a gyerekeiket bántódás vagy retorzió éri. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2016. december 19.)

Soha olyan ügy nem volt, amiben a Demokratikus Koalíció együttműködött vagy kollaborált volna. (Molnár Csaba DK-politikus, ATV, 2018. január 29.)

Valahogy fel kell dolgozni bizonyos helyzeteket és szituációkat. (Péterfi Judit műsorvezető, Hír TV, 2018. március 17.)

Most a légierő az elsődleges prioritás. (Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Magyar Rádió, 2018. május 27.)

Mi hagyományokhoz, tradíciókhoz ragaszkodó nemzeti pártot szeretnénk. (Toroczkai László volt Jobbik-politikus, ATV, 2018. június 22.)

Hogy pályára lép-e Nora Mörk, teljesen helyzet- és szituációfüggő lesz. (Danyi Gábor győri kézilabda-edző, Sport TV1, 2019. április 7.)

Szép eufemizmussal élve. (Soproni Tamás Momentum-politikus, ATV, 2020. január 15.)

A leghíresebb sztárok. (Krug Emília műsorvezető, ATV, 2021. április 21.)

 Dobrev Klára szerint Orbán vereségre készül

A legutóbbi napokban Orbán Viktor túlórázott, Vidnyánszky Attila sajnálkozott, Ruszin-Szendi Romulusz felhalmozott, Navracsics Tibor nem térdelgetett, Ungár Péter nem ígérgetett, Hadházy Ákos pedig nem alkudozott. Lefülelt mondatok.

A magyar hadsereg elrettentő lett a héten. (Rab László újságíró, VárosiKurír.hu, június 6.)

/”Mit tanultál Habony Árpádtól?”/ Azt, hogy hülye kérdésekre ne válaszoljak. (G. Fodor Gábor politológus, Partizán, június 7.)

Már nem sokáig leszek az egyetlen magyar politikus, akit a diktatúra kitiltott Kínából. (Cseh Katalin Momentum-politikus, Facebook.com, június 7.)

Katasztrófa lesz, ha nem szedjük össze magunkat. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az ellenzéki pártokról, Népszava, június 7.)

Fontosabb, hogy be lehessen tartani, mint túl nagyot ígérni. (Ungár Péter LMP-politikus a választási ígéretekről, ATV, június 8.)

Egyre több magyar akar megszabadulni Orbántól. (Balogh S. Éva amerikai magyar történész, Újnépszabadság.com, június 8.)

Orbán egyedül a seregben használt stílusban képes kifejezni magát. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, június 8.)

A választók helyett a pártvezetők már előre eldöntötték, hogy ki a legesélyesebb. (Herczeg Sándor politológus az előválasztást megelőző visszalépésekről, PoliPraktika.blog, június 9.)

A parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Facebook.com, június 10.)

Én már a negyedik rezsimet emésztem. (Nádas Péter 79 éves író, Magyar Narancs, június 10.)

Szerintem vereségre készül. (Dobrev Klára DK-politikus Orbán Viktorról, ATV, június 10.)

Minden tudást, minden értéket sajnálok, ami már nincs abban az intézményben, amelyben én is dolgozom. (Vidnyánszky Attila rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, Index.hu, június 10.)

A focikultúra inkább foci, mint kultúra. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, június 10.)

Én is tizenhatóráztam. (Orbán Viktor miniszterelnök a járványos évről, Magyar Rádió, június 11.)

A miniszterelnök úr szimbolikusan lezárta a járványt. (Csuhaj Ildikó újságíró, ATV, 2021. június 11.)

A magyar szurkolók úgy voltak vele: az íreknek nincs jobb dolguk, mint hogy térdelgessenek. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus a válogatott focimeccsről, 168.hu, június 11.)

A saját bajukon túl kevesen foglalkoznak a máséval is. (Grecsó Krisztián író magyar polgártudatról, Magyar Hang, június 11.)

Az MSZP mostanra már önmaga árnyékának árnyéka. (Rajcsányi Gellért újságíró. Mandiner.hu, június 11.)

Előre felhalmozzuk a megfelelő emberi, anyagi és technikai készleteket, hogy senki ne akarjon belénk kötni. (Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Magyar Hírlap Online, június 12.)

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus szezonális. (Ferenci Tamás biostatisztikus, Porfolio.hui, június 12.)

Még nem tűnt el a vírus, bőven van „oltanivaló” polgár. (Szepesi András egészségügyi menedzser, Weborvos.hu, június 13.)

Ha valakit reklamálásért három mérkőzésre pihentetnek, az nem az időt kérdezte meg a játékvezetőktől. (Böcskei Balázs politológus, volt játékvezető, Azonnali.hu, június 13.)

Médianapló, 2021. június 14.

Címkép: Migráns-kerítés